Alimente care tratează răceala

Alimentele care te ajută să scapi de răceală, recomandate de nutriționistul Gianluca Mech.

Suntem în plin sezon al răcelilor, astfel că, pe lângă medicamentația necesară, este important să avem un regim alimentar care să ne ajute să ameliorăm simptomele și să ne însănătoșim. Nutriționistul Gianluca Mech ne recomandă să alegem alimente bogate în vitamina C, sulf, beta-caroten, vitamina D, zinc și probiotice.

Pune accentul pe fructe și legume

“Primul sfat este să adoptați o dietă variată și echilibrată, îmbogățită cu un aport mai mare de fructe și legume de sezon. De asemenea, foarte indicate sunt cerealele integrale, leguminoasele, nucile, alunele, semințele de dovleac, semințele de in, semințele de floarea soarelui, peștele gras, carnea gătită altfel decât prin prăjire, uleiul de măsline. În plus, nu uitați să consumați cât mai multe lichide!”, recomandă nutriționistul Gianluca Mech.

7 alimente care luptă cu răceala

Mai mult decât atât, Gianluca Mech ne oferă o listă a nutrienților ce nu trebuie să lipsească din alimentație atunci când suntem expuși la gripă sau răceală.

“1. Alimentele bogate în vitamina C: citrice, kiwi, legume, în special din familia cruciferelor (varză, conopidă, broccoli) – sunt utile pentru a proteja celulele de oxidare, pentru a ajuta absorbția fierului și pentru a crește sistemul imunitar datorită acțiunii proprietăților antiinflamatorii;

2. Alimente bogate în sulf, capabile să inhibe dezvoltarea bacteriilor (usturoi, ceapă, legume din familia cruciferelor);

3. Alimente bogate în beta-caroten (morcovi, dovleac, sfeclă, spanac), cu funcția de protecție a timusului, glanda implicată în capacitatea organismului de a se apăra;

4. Vitamina D (pește gras, brânzeturi grase, ouă, ficat) – nivelul scăzut de vitamina D poate compromite sistemul imunitar și ne poate expune mai ușor la la răceli, gripă și alte infecții respiratorii;

5. Zinc (pește, carne, ouă, cereale, leguminoase și fructe uscate) – contribuie la o funcționalitate îmbunătățită a sistemului imunitar;

6. Condimente – majoritatea aromelor picante au o acțiune vasodilatatoare care favorizează transpirația și stabilizarea în consecință a temperaturii corpului. În special curry, curcuma, ardeiul și ardeiul iute sunt surse naturale de acid acetilsalicilic, un important ingredient activ antiinflamator;

7. Probiotice (iaurt alb, kefir) și prebiotice (praz, cicoare, usturoi, alimente fermentate) – Lipsa de echilibru în flora bacteriană intestinală este responsabilă de modificările funcționale și de reducerea trofismului imun”, sunt vitaminele și nutrienții recomandați de specialist în această perioadă.

Ce să nu mănânci când ești răcit

De asemenea, Gianluca Mech ne spune și ce tip de alimente trebuie să evităm atunci când suntem răciți pentru a nu ne înrăutăți starea de sănătate.

„Este necesar reduceți consumul de lapte, dulciuri, gustări sărate, alimente prăjite. În cazul vertijului, nu este recomandat să consumați deloc mâncare sau lichide până la trecerea crizei”, ne sfătuiește nutritionistul.

Text și foto: PR

Cele mai citite
De Andreea Vasile | 08 octombrie 2025
De Andreea Vasile | 08 octombrie 2025

Așteptările nu distrug relațiile pentru că sunt prea mari, ci pentru că rămân nespuse. Iar atunci când nu sunt comunicate, se transformă în frustrări, tăceri și reproșuri. Dacă în adolescență e firesc să nu știm exact ce vrem, la maturitate ar trebui deja să avem curajul să cerem. Despre cum ne putem exprima dorințele și […]

Citeste mai mult
De Corina Matei | 09 ianuarie 2017
De Corina Matei | 09 ianuarie 2017

Cu mici gesturi, ne putem păstra aspectul plăcut de-a lungul întregului an. Respectă nevoile trupului în fiecare lună și vei radia în orice moment! Ianuarie Frig, ger, vânt, haine groase, toate acestea pun pielea la grele încercări. Îngrijirea ei devine o prioritate când este foarte frig. Rețeta unui răsfăț de nota zece înseamnă geluri cremoase […]

Citeste mai mult