Atentie la toxiinfectiile alimentare!

Atentie la toxiinfectiile alimentare!

Copiii, femeile insarcinate si persoanele cu boli cronice sunt cei mai afectati in urma consumului de alimente pastrate in conditii improprii. Cea mai frecventa forma a toxiinfectiilor alimentare este cea cauzata de bacteria Salmonella, care se gaseste in special in carne, lactate si in ouale depozitate in conditii neadecvate.

Simptomele, care apar dupa o perioada de la opt pana la 48 de ore dupa consumul alimentelor, constau in diaree, dureri de cap si de burta, varsaturi si febra. De aceea, specialistii recomanda sa congelati carnea imediat dupa achizitionarea ei, in cazul in care nu intentionati sa o gatiti imediat.

De asemenea, nu este indicata recongelarea carnii dupa ce a fost dezghetata. Nici produsele din carne foarte condimentate nu sunt indicate, deoarece este posibil ca excesul de condimente sa aiba drept scop mascarea mirosului si gustului de aliment alterat. In branzeturile moi, in anumite sortimente de carne insuficient preparata termic, in laptele nefiert si in preparatele care contin ou sau peste afumat se gaseste o bacterie numita Listeria, care este extrem de periculoasa mai ales pentru femeile insarcinate.

Consecintele ei pot fi nasterea prematura si, in cazuri grave, pierderea sarcinii. De asemenea, nou-nascutul poate fi grav bolnav daca a fost infectat cu Listeria inainte de nastere. Persoanele care au un sistem imunitar slabit, cum sunt cele care sufera de cancer sau de SIDA, dar si persoanele in varsta, pot prezenta complicatii de tipul septicemiei. Bacteria poate fi distrusa prin prepararea alimentelor la temperaturi inalte.

Cele mai citite
De Andreea Vasile | 08 octombrie 2025
De Andreea Vasile | 08 octombrie 2025

Așteptările nu distrug relațiile pentru că sunt prea mari, ci pentru că rămân nespuse. Iar atunci când nu sunt comunicate, se transformă în frustrări, tăceri și reproșuri. Dacă în adolescență e firesc să nu știm exact ce vrem, la maturitate ar trebui deja să avem curajul să cerem. Despre cum ne putem exprima dorințele și […]

Citeste mai mult
De Adrian Serban | 05 aprilie 2021
De Adrian Serban | 05 aprilie 2021

Servirea meselor acasă, în familie, este unul dintre momentele cele mai plăcute ale zilei, însă de multe ori timpul limitat și lipsa de inspirație pot fi adevărate provocări. Nu trebuie să fii bucătar profesionist ca să gătești mâncăruri pline de savoare, însă sunt câteva aspecte de care e bine să ții cont pentru rezultate excepționale. […]

Citeste mai mult