
Cei sapte malefici de la birou, sau o mica lectie de supravietuire.
La job nu este totul perfect. Ba chiar din contra. Cele mai mari frustrari, cele mai mari surse de stres le avem la locul nostru de munca, indiferent care este acesta. Competitia falsa, interesele unora sau interesele ascunse ale liderilor, riscurile, de la accidente pana la pierderea locului de munca sunt toti atatia factori care strica aerul la serviciu. Dincolo de acesta am identificat cei sapte malefici, adica cele sapte tipuri de indivizi care iti pot face viata insuportabila la job. Avem solutii si sfaturi daca esti chiar tu unul dintre malefici!
Barfitorul sau ala care duce vorba
Acest personaj este tacut, discret, modest; la prima vedere, o dulceata. Dar, incet incet, bagi de seama ca, pe tonul ei mieros, mai strecoara mici rautati la adresa celorlalti. Te simti bine langa el – sau ea; esti bagata in seama, faceti impreuna glumite pe seama tuturor, e foarte amuzant… In plus, te bucuri ca, cel putin, nu te barfeste.
Serios? De unde ai garantia asta? De nicaieri, pentru ca nu exista! Ba mai mult, iti dai seama ca dragutul tau confident a luat pozitia de atac si acum tu esti tinta lui vie: chiar in mijlocul unei prezentari importante pe care o faci, el se gaseste sa comenteze malitios la adresa ta. Evident, cu altcineva. Abia acum iti dai seama ca si tu ai fost subiectul rautatilor lui si ca te-a tocat marunt tuturor din birou.
Plan de actiune
Solutia cea mai buna este sa dai cartile pe fata: refuza sa asculti si sa tainuiesti secretele pe care ti le impartaseste si, mai ales, nu te simti privilegiata atunci cand te baga in seama si iti vorbeste de rau alti colegi. Vei observa o usoara schimbare in comportamentul tragatorului de elita din momentul in care refuzi sa-i faci jocul.
Va profita de lipsa de atentie a celorlalti si se va ascunde. Cum sa-l umilesti? Plateste-i cu aceeasi moneda. Daca sunteti toti la o masa rotunda, nu i te adresa, ci vorbeste in soapta cu ceilalti, dar in asa fel incat sa-si imagineze ca el e subiectul vostru de conversatie.
Daca tu esti personajul incriminat
Ai carisma, iar daca o „folosesti” asa cum trebuie, poti influenta oamenii in bine, marindu-le increderea in ei. Mai intai insa, trebuie sa scapi de propria-ti nesiguranta. Incearca sa te implici si sa participi mai mult la discutii si nu uita sa fii generoasa. Controleaza-te si musca-ti limba ori de cate ori iti vine sa indrugi verzi si uscate la adresa vreunui coleg. Vei fi surprinsa de schimbarea ta in bine!
Pesimistul extrem, omul dezastrelor
Nihilist si anarhist, acest personaj nu se simte bine pana cand nu vede totul daramat la pamant. Ii place sa asiste la marile prabusiri si sa comenteze pe marginea lor.
Ii sclipesc ochii cand iti povesteste ce nenorocire s-a mai abatut asupra firmei, de parca ar fi angajatul concurentei… Cat despre problemele tale, daca le afla, e prapad! Va face din tantar armasar si nu va incerca sa te linisteasca, dimpotriva!
Plan de actiune
Daca il vezi venind, fugi! Lasand gluma la o parte, ceea ce poti face este sa-i dai o sarcina de indeplinit. Roaga-l sa faca o copie dupa un document sau sa transmita un mesaj unui coleg, orice i-ar distrage atentia si l-ar face sa uite cu ce treaba a venit la tine. Daca ai o veste buna, spune-i-o! Va fugi mancand pamantul, pentru ca asa ceva chiar n-ar putea suporta!
Daca tu esti personajul incriminat
Esti tu prapastioasa, insa nu cedezi in fata greutatilor. Pur si simplu amplifici dimensiunea obstacolelor, ceea ce te face sa depui mai mult efort pentru depasirea lor. Incearca sa gasesti o slujba in care sa dai tot ce poti mai bun din tine si sa fii solicitata la maximum. Si nu-ti mai consuma energia cu lamentari inutile!
Omul invizibil
Da, desi e foarte scump la vedere, personajul exista! Este cel sau cea care e de negasit de cate ori ai nevoie! Sunt suficiente indicii care-i atesta prezenta pe undeva prin firma: computerul e deschis, ochelarii pe birou, sacoul pe spatarul scaunului. Daca intrebi lumea despre el, toti iti vor raspunde invariabil: „Este intr-o sedinta” sau ” E plecat la o intalnire cu un client”.
Daca vrei sa-l prinzi, furiseaza-te in biroul lui cam pe la sfarsitul programului, sigur va veni sa-si recupereze haina si sa stinga computerul… Totusi, daca nu e nici urma de el prin firma, s-ar putea sa fi telefonat sa anunte ca… e bolnav. Sanatatea lui e subreda mai ales lunea sau vinerea.
Nu sta niciodata mai mult de doua zile acasa pentru ca n-ar putea face rost de certificat medical. Te intriga faptul ca nimeni nu-si da seama ce chiulangiu plateste firma si nu de multe ori te intrebi daca el exista cu adevarat sau e doar un nume fictiv pe statul de plata…
Plan de actiune
Daca esti angajator, e simplu, da-l afara! Nu-i nici o pierdere, din contra! Daca nu ai putere de decizie, macar informeaza-ti seful despre aceasta situatie. Si ca sa nu pici drept paracioasa biroului, nu uita sa-i mentionezi ca nu-ti torni colegul ca la securitate, ci pentru ca te intereseaza bunul mers al firmei (ma rog, te enerveaza ca tipu’ are acelasi salariu ca tine fara sa faca nimic!).
Daca tu esti personajul incriminat
Fii sincera cu tine! Daca nu-ti place slujba, gaseste-ti altceva care sa te multumeasca. De ce sa-ti bati joc de tine si mai ales de colegii tai care trebuie sa munceasca de doua ori mai mult, numai pentru ca tu nu ai chef sa-ti termini treaba? Nu vei fi niciodata placuta de colectiv daca nu participi la munca in echipa. Vei avea satisfactii doar atunci cand iti vei gasi o slujba care sa-ti faca cu adevarat placere.
Altruistul mincinos, stahanovistul ipocrit
Ajunge sa-si streseze colegii pentru ca isi asuma prea multe sarcini, fara a le duce la bun sfarsit. Asta n-ar fi nimic, numai ca se „inhama” la mai mult decat poate duce, de teama sa nu fie considerat incompetent sau lenes. Se avanta cu elan in proiecte noi, chiar daca isi da seama ca nu va avea timp sa le finalizeze.
Mai mult, se ofera amabil sa preia si din sarcinile colegilor, care vor accepta bucurosi acest ajutor neasteptat. Numai ca atunci cand deadline-urile se apropie si termenele de predare ard, colegii care s-au bazat pe sprijinul real oferit de „altruismul intruchipat” vor fi pusi intr-o postura dificila in fata sefilor.
Motivul? Entuziastul a lasat proiectele de izbeliste, mai ales ca el nu-si poate duce la indeplinire propriile sarcini. Pe deasupra, nici macar nu se simte vinovat. La urma urmei, nu facea parte din fisa lui de post. Erau sarcinile voastre, iar el nu incerca decat sa fie dragut. Asadar, daca faci imprudenta si mergi pe mana acestor colegi „ultra-amabili”, dai dovada de o naivitate foarte periculoasa.
Plan de actiune
Da-i sarcini precise si pe termen scurt si obliga-l sa le respecte. Daca trebuie sa faca ceva pentru tine, asigura-te ca iti va comunica rezultatele pana la sfarsitul zilei. Nu-i da niciodata o saptamana intreaga, iar daca il incarci cu munca suplimentara, ai grija sa nu fie de maxima importanta. Sub nicio forma nu permite sa preia din responsabilitatile care in mod normal iti revin, oricat ai fi de presata de timp sau oricat de mult te-ar tenta „ofertele” lui de ajutor.
Daca tu esti personajul incriminat
Nu-ti asuma responsabilitati mai multe decat poti duce, doar pentru a-i face pe ceilalti fericiti. Nu prelua sarcini pe care stii bine ca nu le poti indeplini. Si inca ceva: nu trebuie sa te faci placuta sau sa-i multumesti pe ceilalti prin a le face viata mai usoara la serviciu. Exista si alte metode… Poti incerca o slujba in Relatii Publice, unde nevoia ta de a veni in intampinarea celorlalti si de a ajuta face cu adevarat parte din fisa postului.
Omul care refuza responsabilitati
Cunoscut dupa bunul obicei de a arunca mata in ograda vecinului, se caracterizeaza prin refuzul constant de a-si asuma responsabilitati in momente de criza. Nu numai ca nu este vinovat daca ceva merge prost sub „jurisdictia” lui, dar nici macar nu va interveni, mai ales daca stie ca altcineva o va face in locul lui.
Acest personaj sters si absent poate participa alaturi de toti colegii la sedinte, pentru ca la sfarsit sa intrebe despre ce s-a discutat si ce decizii s-au luat in cadrul intalnirii. Nu trebuie sa te mire, pentru ca prezenta lui este pur fizica. Nu-si ia notite, isi plimba ochii aiurea pe pereti, e surd la toate punctele de pe ordinea de zi; ar face orice altceva numai atent sa nu fie.
Si asta in cel mai bun caz, pentru ca in cel mai de cosmar scenariu nici macar nu se intereseaza despre subiectele abordate; iar cand simte ca ii este pielea in joc si i se cer explicatii, isi va pierde, pur si simplu, controlul si va arunca vina pe oricine ii iese in cale, pretextand ca el n-avea habar si ca nu era la curent cu problema respectiva.
Bineinteles, nici nu ar fi putut fi informat, dar e inutil sa polemizezi pe aceasta tema. Nu are sens sa-ti pierzi vremea cu acest personaj, intrucat e obsedat doar de a gasi un vinovat si nu de a purta un dialog bazat pe argumente.
Plan de actiune
Pentru ca acesta mizeaza exclusiv pe retinerea politicoasa a celorlalti de a avea o discutie directa cu el si de a-l infrunta, este indicat, din cand in cand, sa ii zgaltai acest sentiment de siguranta sfidatoare pe care o afiseaza. Fii ferma pe pozitie. Reaminteste-i ca are responsabilitati, iar cand cere informatii despre ce s-a vorbit… in prezenta lui, intreba-l pe ce planeta era, pentru ca tu ai fi putut jura ca se afla in sala de sedinte.
Si pentru nimic in lume nu-l lasa sa dea vina pe tine pentru reactiile lui intarziate. Daca nu-ti impui ferm punctul de vedere, te vei trezi acuzata de superiorii tai pentru ineficienta colegului cu pricina. Mai tarziu, vei ajunge chiar sa crezi ca proiectele lasate balta de colegul tau faceau parte din responsabilitatile tale. Ia aminte: mai multa raspundere e bine venita, atat timp cat se reflecta in fluturasul de salariu.
Daca tu esti personajul incriminat
Incepe prin a-ti asuma responsabilitati. Cere-i sefului o fisa clara a postului si respecta fiecare punct din ea. Iar atunci cand esti in incurcatura, inceteaza sa te mai eschivezi si sa arunci vina pe altii. Cel mai bine este sa-ti recunosti greseala. Vei vedea ca nu este chiar atat de greu precum pare.
Plangaretul, vampirul energetic
Probabil ti-ai dat seama deja ca este vorba despre tipul care se lamenteaza in permanenta. Activitatea lui preferata la serviciu este sa taie frunze la caini. Este mereu blocat in drum, dar intotdeauna gaseste justificari pentru asta: daca nu e volumul de lucru, atunci vinovata este insomnia.
Daca nu insomnia, nu e buna cafeaua, iar daca aceasta e de calitate, e lipsa de consideratie din partea colegilor sau lipsa locurilor de parcare… Daca il vei lasa, plangaretul nu te va cruta: iti va impartasi toate detaliile vietii sale oropsite. Cel mai probabil el va fi cel care va scadea motivatia colectivului si il va secatui de energie.
Plan de actiune
Nu te lasa tentata de ispita de a-l vindeca de pesimism, negativitate sau plingeri „justificate”. Aproba-l din toata inima si chiar solidarizeaza-te cu el. Mai mult, presara mici inflorituri: spre exemplu, daca plangaretul iti spune ca seful nici nu observa cit de mult lucreaza, tu fa-i jocul si spune-i ca, intr-adevar, habar n-are cine este. Ba mai mult, spune-i ca este de-a dreptul invizibil pentru toti din conducere si ca nici macar numele nu i-l stiu.
Sau daca te incarca cu problemele lui personale de tipul „sotia nu a venit acasa decit la ora 9 seara, si nici macar nu a facut de mancare”, aproba-l si spune-i ca oricum nu da doi bani pe el si pe sanatatea sa. Lucrul acesta il va face sa inceteze si te va scuti de cicalelile cotidiene. Tu vei scapa, dar magareata va pica pe un alt coleg, pentru ca el nu se opreste niciodata.
Daca tu esti personajul incriminat
Incearca sa-ti impartasesti problemele personale doar prietenilor. Daca nu poti face asta, s-ar putea sa fie nevoie sa recurgi chiar si la psihoterapie. Lasa-ti bagajul personal la usa biroului. Si gindeste-te dinainte la cel putin trei subiecte de discutie care nu implica vaicareli. Nu-i cinstit sa-ti impovarezi colegii…
Istericul, nevropatul
Zbieretele si crizele de isterie sunt la ordinea zilei. Acest personaj este predispus in orice moment sa depaseasca limitele unei comunicari civilizate si se enerveaza in permanenta nejustificat. Este atat de imprevizibil, incat nu trebuie sa-ti fie cu mirare daca in cateva secunde se face rosu la fata, da din maini ca un bezmetic si-ti agreseaza fara mila timpanele.
Vei tremura in permanenta, pentru ca orice gest poate fi scanteia care ii va starni furia. Este foarte neplacut pentru ca niciodata nu stii cum stai: „acum” esti prietenul lui cel mai bun, iar in momentul imediat urmator devine de nerecunoscut. Se enerveaza din orice, mai ales atunci cand este luat prin surprindere sau cand nu i se face pe plac.
Avand in vedere ca acesta este modul lui de comunicare, este foarte dificil pentru el sa motiveze echipa. In plus, niciodata nu-ti spune clar ce ai de facut. Reactioneaza numai dupa ce lucrurile s-au intamplat deja. Nu numai ca reactia tardiva nu va servi nimanui, dar este contraproductiva si traumatizanta.
Nu te mai amagi: nu te ajuta cu nimic faptul ca dupa o astfel de iesire, cade in extrema cealalta, incercand sa fie numai lapte si miere. La urma urmei, nu poti sa-ti scoti din minte ca e doar linistea de dinaintea furtunii; oare ce-l va supara de aceasta data, cum va reactiona… „Spontaneitatea” aceasta ciudata este mai infricosatoare decat furia in sine.
Plan de actiune
Din pacate, trebuie sa te pregatesti pentru un adevarat razboi al nervilor. Vei fi nevoita sa devii mai puternica din toate punctele de vedere, dar mai ales emotional. Pe de alta parte, reaminteste-ti in permanenta ca nu e bine sa pui totul la suflet.
Atunci cand se iveste ocazia, confrunta-l deschis si invita-l discret sa-si lase frustrarile acasa. Trebuie sa ai curajul sa spui raspicat ca ti-e greu sa lucrezi intr-un asemenea mediu si ca nu vei suporta aceasta stare de fapt la nesfarsit. Incearca sa-ti procuri o adeverinta medicala care sa ateste ca situatiile stresante nu-ti fac bine si ca nu poti lucra intr-o asemenea atmosfera.
Astfel, de fiecare data cand gura mare isi incepe „trilul”, scuza-te spunand ca te doare capul sau ca iti creste tensiunea. Alte variante ar fi sa investesti in dopuri de urechi, sa incepi sa practici arta meditatiei, psihoterapia sau chiar sa-ti schimbi locul de munca. Nu e sfarsitul lumii…
Daca tu esti personajul incriminat
Ia-ti un sac de box, apuca-te de kickboxing, bungee-jumping (sau orice altceva ti-ar consuma energia negativa) sau „intoxica-te” cu mult ceai de musetel. Poate te calmeaza. Trebuie sa te gandesti serios la psihoterapie, pentru ca furia acumulata in tine provine, mai mult ca sigur, din traume care isi au cu totul si cu totul alte cauze.
Citeste si:
- Cum sa iti accesorizezi tinuta in functie de jobul pe care il ai
- Cand e timpul sa iti schimbi jobul
- 7 intrebari super-destepte pe care sa le pui la interviul de angajare
Articol exclusiv online
Sursa foto: pixabay.com/