Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Solutii pentru banii tai

Solutii pentru banii tai

Zi de zi eşti ocupată şi cu gândul în şapte părţi, de la mâncatul sănătos , la mersul la sală, programări la doctor şi grijă pentru soţ şi copii. Dar când vine vorba de finanţe, cea mai mică neatenţie în drămuirea banilor va avea efect asupra întregii familii.

Schimbările mici pe care le poţi face asupra modului în care cheltuieşti, te pot ajuta să îţi schimbi obiceiurile şi chiar să şi economiseşti.

Şi pentru a-ţi fi mai uşor, îţi spun eu cum poţi face aceste mici schimbări.

Instalează aplicaţia de online banking a băncii tale. Dacă nu supravegezi cu atenţie mişcările din contul tău, şi nu îţi ţii evidenţa la cumpărături, e posibil să te trezeşti că îţi este refuzat cardul din cauza fondurilor insuficiente. Fiecare bancă are aplicaţie de online, aşa că instaleaz-o şi urmăreşte în timp real soldul contului tău. În felul acesta nu vei mai cheltui mai mulţi bani decât ai. 

Deschide-ţi un cont de economii pentru urgenţe. Pe lângă contul curent, prin aplicaţia online pe care ţi-ai instalat-o, îţi poţi deschide un alt cont – tot cont curent sau un cont de depozit. Pentru a nu te baza doar pe cardul de credit pentru cazurile de urgenţă, obişnuieşte-te să depui bani în acest cont lunar. Nu te atinge de ei decât pentru cheltuieli neprevăzute.

Renunţă la cardul de credit. Primul pas de făcut pentru a scăpa de datorii este să nu mai foloseşti cardul de credit. Nu îl închide totuşi, nu se ştie când vei avea nevoie de el. Îl poţi lăsa acasă când te duci la cumpărături, astfel vei reduce cheltuielile şi vei chelui doar banii de care dispui în contul curent.

Pune bani pentru ieşit în oraş. Încearcă să pui, undeva într-un plic în casă, bani pentru ieşit în oraş. Indiferent că pui mult sau puţin, în timp se va strânge destul pentru câteva ieşiri cu fetele.

Prioritizează cheltuielile. Nu mai cheltui pe lucruri de care nu ai nevoie. Axează-te pe lucrurile importante. Poţi renunţa de exeplu la cumpăratul de reviste, toate le poţi găsi şi online. 

Măreşte fondul de pensie anual. Dacă primeşti mărire de salariu, sau un bonus anual, sau doar o primă de Craciun, încearcă să nu cheltuieşti chiar tot. Pune o parte la fondul de pensie. La bătrâneţe te vei bucura de mai multă relaxare financiară.

Micşorează-ţi limita de pe cardul de credit. Este bine ştiut faptul că atât cât ai, tot atâta chletuiesti. Cu cât ai o limită de credit mai mică, cu atât vei cheltui mai puţin, iar de aici nu rezultă decât datorii mai puţine.

Negociază pachetul de telefonie. Foloseşti toate minutele pe care le ai în pachet? Greu de crezut. Renunţă la câteva opţiuni din pachetul de telefonie fixă sau mobile şi vei avea de plătit automat un abonament mai mic.

Contorizează-ţi cheltuielile. Cât de mult cheltuieşti lunar pe mâncare? Dar pe benzină? Sunt aplicaţii de mobil care te ajută să ştii tot timpul pe ce se duc banii. Notează-ţi fiecare cheltuiala iar la sfârşitul lunii vei ştii cum stai. În funcţie de rezultat vei putea hotărî la ce trebuie să reduci cheltuielile.

Stabileşte obiective clare. Indiferent dacă vrei să economiseşti pentru studiile copiilor, pentru o casă nouă sau pentru o excursei într-o ţară exotică, stabileşte de la bun început suma de care ai nevoie şi data când vei avea nevoie de aceşti bani.

Te-ai gândit unde se duc banii tăi? Ce alte soluţii ai pentru a fi mai cumpătată?

Comments

comments

Lasă un răspuns