Ce sunt alimentele funcționale și ce utilitate au

Ce sunt alimentele funcționale și ce utilitate au

Prebioticele, probioticele, alimentele de natura vegetala si cele de origine animala sunt numite alimente functionale, fara de care organismul nu poate functiona.

Nu exista nu aliment unic, iar omul nu poate functiona norma fara un aport de alimente diversificat. Unii spun ca merele, altii ca mierea de albine, iar altii sustin ca painea sau orezul pot fi alimente unice, care sa asigura si sa sutina viata omului. In realitatea pentru a trai si a funtiona normal omul are nevoie de cel putin cinci alimente – un fruct, o sursa de proteine, o cereala, o sursa de glucide si o sursa de carbohidrati. Cu alte cuvinte alimentul unic nu exista, dar exista cateva categorii de alimente functionale.

Fie sunt imbunatatite cu substante biologice active sau li s-au scos niste componente nocive si inlocuit cu altele bune, fie contin ele insele substante active naturale, aceste alimentele functionale au efect de preventie a bolilor si de mentinere a sanatatii.

Exista patru categorii de alimente functionale, care satau la baza unei alimentatii sanatosa si care asigura diversitatea alimentara.

Lactate – iaurtul, kefirul ori laptele batut sunt surse importante de probiotice si prebiotice, care stimuleaza activitatea bacteriilor bune, producand anticorpi si avand efecte beneficie in boli precum sindromul de intestin iritabil, infectii ale colonului sau respiratorii. Laptele de vaca, de asemenea, contine minerale si proteine, cu actiune specifica pentru rezistenta oaselor.

Carnea – contine unele peptide care stimuleaza prebioticele, rezultand un flux sanguin mai crescut in colon si o digestie accelerata. Pestele si fructele de mare ocupa un loc de cinste in categoria alimentelor functionale, datorita grasimilor bune si a antioxidantilor, care contribuie la fluidizarea sangvina, imbunatatirea circulatiei periferice, ameliorarea problemelor cardiovasculare si, datorita unor enzime, mentin optima functionarea sistemului nervos.

Cereale integrale fortifiate – sunt surse de zinc, mineral cu rol reglator hormonal si de refacere celulara, precum si fibre, care asigura sanatatea digestiva. Mai mult, cereale precum ovazul, sub forma de tarate sau faina, ori inul reduc colesterolul rau si il cresc pe cel bun. Rolul cerealelor este important si pentru continutul lor de antioxidanti, care sustin sistemul imunitar.

Fructele si legumele – contin fibre care au actiune probiotica, ajutand, prin faptul ca isi maresc volumul in mediu lichid, la eliminarea toxinelor si la reglarea digestiei. Cele mai eficient sunt varza, morcovii, broccoli si fructele consumate cu tot cu coaja precum perele, merele si gutuile.

 

Cele mai citite
De Andreea Vasile | 08 octombrie 2025
De Andreea Vasile | 08 octombrie 2025

Așteptările nu distrug relațiile pentru că sunt prea mari, ci pentru că rămân nespuse. Iar atunci când nu sunt comunicate, se transformă în frustrări, tăceri și reproșuri. Dacă în adolescență e firesc să nu știm exact ce vrem, la maturitate ar trebui deja să avem curajul să cerem. Despre cum ne putem exprima dorințele și […]

Citeste mai mult
De Andreea Vasile | 04 decembrie 2025
De Andreea Vasile | 04 decembrie 2025

Dacă o întâlnești pe Tilly Niculae fără să știi cine este, ai putea jura că este doar o puștoaică, cu zâmbet larg și energie debordantă, care nu știe cât de complicată poate fi viața de adult. Însă realitatea este cu totul alta. Pe 28 noiembrie, Tilly a împlinit 40 de ani, iar drumul ei nu […]

Citeste mai mult