De folos când gătești

De folos când gătești

De regulă, trucurile utile în bucătărie se transmit de la o generație la alta. Deși unele îți sună familiar, poate că le-ai uitat esența. N-ar fi rău să le păstrezi, fiindcă toate sunt folositoare!

  • Dacă fursecurile au ieșit prea uscate, stropește un șervet cu coniac sau rom, întinde-l peste ele și lasă-l așa o vreme.
  • Când compoziția de bezele rămâne pe lingura cu care ai frecat ouăle cu zahărul, nu o mai bate, fiindcă își pierde consistența.
  • Păstrează bananele foarte coapte în congelator. Curăță-le, pasează-le la mixer, iar pasta obținută toarn-o în formele de cuburi de gheață. Folosește-le la torturi, înghețată sau umpluturi.
  • Când cumperi anghinare, să fie tare și verde. Dacă frunzele se rup repede și trosnesc înseamnă că e proaspătă.
  • Când frămânți aluatul fraged, adaugă din când în când apă rece de la gheață, iar dacă vrei să iasă aromat, înlocuiește apa cu suc de portocale de la frigider.
  • Dacă vrei să spargi o cantitate mai mare de alune, pune-le cu 24 de ore înainte într-un vas cu apă călâie. Astfel, se sparg ușor, fără să se facă țăndări.
  • Opărește cu lapte carnea de miel sau de oaie. Pui carnea în lapte cât s-o acopere și o lași o oră. Va fi mai fragedă și îi va dispărea mirosul.
  • Castraveții rămân mai multă vreme proaspeți dacă îi ții cu codița în apă, pe care o schimbi zilnic.
  • Chiftelele se prăjesc în ulei încins, dar la foc mic. Altfel, se formează o crustă care împiedică pătrunderea căldurii în interior, iar carnea rămâne crudă.
  • După ce le cureți și tai ciupercile în bucăți, dă-le la cuptor cinci minute. Vor fi mai gustoase și se vor găti rapid.

Secrete de brânză

  • Brânza se rade fără să se sfărâme dacă mai întâi o pui pe o hârtie și o lași în congelator vreme de 30 de minute.
  • Soiurile sfărâmicioase se taie cel mai bine cu un cuțit trecut prin jet de apă fierbinte.
  • Brânza împachetată în hârtie se desface mai ușor dacă se pune înainte în apă rece.
  • Atenuezi mirosul puternic al unor brânzeturi dacă pui lângă ele câteva fire de cimbru proaspăt.
  • Brânza întărită se înmoaie dacă o învelești într-un șervet îmbibat în vin alb și o ții la rece timp de o oră.
  • Păstrează brânzeturile fermentate sub un bol de sticlă. Pune lângă ea un cub de zahăr, fiindcă absoarbe umezeala.

Citește și:

Gatitul, placere sau corvoada?

Beneficiile legumelor tratate termic

Trucuri si sfaturi ca sa gatesti sanatos

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.11/19.03.2015

Autor: Lidia Năstase

Sursa foto: pixabay.com

Cele mai citite
De Andreea Vasile | 08 octombrie 2025
De Andreea Vasile | 08 octombrie 2025

Așteptările nu distrug relațiile pentru că sunt prea mari, ci pentru că rămân nespuse. Iar atunci când nu sunt comunicate, se transformă în frustrări, tăceri și reproșuri. Dacă în adolescență e firesc să nu știm exact ce vrem, la maturitate ar trebui deja să avem curajul să cerem. Despre cum ne putem exprima dorințele și […]

Citeste mai mult
De Echipa Femeia | 16 februarie 2021
De Echipa Femeia | 16 februarie 2021

    Am facut aseara chec cu lamaie si iaurt. Am gasit o reteta noua intens aromata cu lamaie si pentru ca se facea foarte usor si promitea sa fie buna, am incercat-o. Pot sa garantez ca este un dulce perfect, se face repede, ai mereu in casa ingredientele, este deosebit de parfumat, iar dimineata, […]

Citeste mai mult