
Ca părinți, ne dorim ce e mai bun pentru copiii noștri. Încercăm să fim atenți, răbdători, grijulii, buni educatori, sperând că învățăturile noastre îi vor pregăti cât mai bine pentru viață. În ciuda bunelor intenții, nu suntem scutiți de greșeli.
Important este ca, atunci când ne dăm seama că am greșit, să învățăm ceva din acea experiență și să nu mai repetăm „păcatele“. Dar dacă nu ne dăm seama că greșim? Sau avem impresia că unele greșeli sunt banale și nu au impact asupra copiilor noștri, deși în realitate au?
Ei bine, acestea sunt greșelile pe care ajungem să le repetăm, riscând să afectăm starea de bine și echilibrul emoțional ale copiilor noștri. Iată zece dintre cele mai frecvente greșeli pe care mulți părinți le repetă.
Îți încalci promisiunile
Să nu respecți o promisiune făcută copilului înseamnă să-i demonstrezi că nu poate avea încredere în tine. Regula de bază: fă doar promisiuni pe care știi că le poți respecta. Dacă ți-ai încălcat promisiunea din motive independente de voința ta, explică-i copilului situația și înnoiește-ți promisiunea.
Lasă-l să-și exprime dezamăgirea în loc să i-o retezi cu: „Lasă, nu te mai văita, că nu-i mare lucru!“. Respectându-ți promisiunile, îl înveți pe copil ce înseamnă să fie un om de cuvânt.
Ai pretenții prea mari
Dacă vrei mereu mai mult de la copil și nu ești niciodată mulțumită cu ce realizează, nu va deveni mai ambițios, ci îi vei induce sentimentul că, indiferent cât de mult se va strădui, nu va reuși niciodată să fie suficient de bun.
Cu siguranță, nu îți dorești ca juniorul să-și piardă încrederea în propriile puteri. Învață-l că important nu este să fie primul sau să-i reușească totul, ci să se bucure de activitățile pe care le face și să aprecieze că învață lucruri noi.
Îi gătești ce vrea
„Vreau doar brânză“, „Ciuperci? În niciun caz. Fă-mi piure de cartofi!“. Este obositor să încerci mereu să-i satisfaci pretențiile culinare, ca să nu mai vorbim că așa nu-l încurajezi să mănânce sănătos. În schimb, poți face un compromis: o dată pe săptămână, lasă-l să aleagă meniul pentru o seară.
Citește și: Dieta vegetariană la copii poate fi sănătoasă!
Te compari cu alte mame
Întotdeauna vor exista mame mai răbdătoare, mai raționale, mai descurcărețe ca tine. Este în regulă să urmezi exemplul altei mame atât timp cât nu te judeci pe tine prea aspru. Fiecare părinte e diferit și fiecare copil are personalitate și nevoi diferite de ale altora.
Îi pui etichete
Pe copii, părerile părinților îi influențează enorm: pe baza acestor păreri, își formează imaginea despre ei. Străduiește-te să nu spui nimic negativ despre copil, mai ales în prezența lui. Dacă procedezi așa, juniorul își va forma o părere proastă despre el, pe care o va păstra mulți ani, dacă nu chiar toată viața.
Dacă face un lucru care te deranjează, în loc să-l critici pe el ca persoană, corectează-i comportamentul. Nu-i spune „ești un dezordonat“, ci „camera e un dezastru, te rog să-ți strângi jucăriile“. În schimb, laudă-l când dă dovadă de atribute pe care vrei să le încurajezi: „Ești o persoană amabilă“, „bravo, ai perseverat până ai reușit“.
Nu îl asculți
Copilul are tot atâta nevoie să fie auzit cât ai și tu, ca adult. Dacă atunci când îți vorbește îl respingi deseori („acum n-am timp“), copilul se va simți din ce în ce mai puțin important pentru tine. Dacă nu-ți faci timp să-l asculți, dacă îi ignori reacțiile emoționale puternice (frică, dezamăgire, frustrare), fie se va închide în sine, fie va începe să se comporte urât sau să facă năzbâtii pentru a-ți atrage atenția.
Așadar, găsește timp în fiecare zi, măcar 30 de minute, să discuți numai cu el, să povestiți de toate, să vă cunoașteți mai bine.
Cedezi prea des
„Doar o prăjitură în plus“, „te rog, încă zece minute la desene și apoi închid televizorul“. Dacă accepți să te tocmești cu el o dată, de două, de cinci ori, nu te mira că va începe să aibă crize când nu-i faci pe plac. Vrei să respecte regulile pe care le-ai stabilit? Atunci, nu le negocia cu el.
Îl cicălești
„Nu trânti ușa“, „nu pune mâna“, „nu țipa“, „nu face asta, nu face aia“… Crezi că există vreun copil care să-și dorească o mamă cicălitoare, care încearcă să-l controleze? Sau nouă, adulților, ne place să fim permanent dăscăliți de câte cineva care se crede mai deștept?
Ei bine, poți fi sigură că nici juniorul tău nu privește cu ochi buni cicăleala. Păstrează interdicțiile care încep cu NU doar pentru situațiile care chiar îl pun în pericol. În rest, abordează problema altfel: „Încearcă, te rog, să închiziușa cu grijă“, „crezi că ai putea să vorbești puțin mai încet?“
Îl compari cu alți copii
„De ce nu poți fi la fel de cuminte ca sora ta?“, „uite ce atent a pictat Andrei, tu de ce ai făcut atâta mizerie?“. Fie că e vorba de sora, fratele ori prietenul din parc, este o greșeală să-ți compari copilul cu alții. Fiecare copil este unic. Juniorul nu vrea să afle de la tine că este mai puțin priceput sau cuminte decât sora lui, ci doar să știe că îl iubești așa cum e, talentat sau nu.
Îi oferi prea multe jucării
Camera lui e sufocată de jucării? E o greșeală! Jucăriile au rolul lor, dar copilul, când i se oferă prea multe, va considera că acestea i se cuvin, astfel că nu va aprecia nici gestul tău, nici jucăriile, ba chiar va cere mai multe! În plus, cercetările dovedesc că abundența de jucării scade calitatea jocului și frânează dezvoltarea imaginației.
Citește și: Cei șapte ani de acasă. Cum să cultivi respectul și politețea copilului tău
Text: Angelica Cîlțan
Sursă foto: iStock