Esti aici
Femeia.ro > Familie > Cadou, mita sau recompensa?

Cadou, mita sau recompensa?

Nimeni nu e mai bucuros decât copilul când se-apropie luna decembrie. Pentru că doi Moşi se pregătesc să vină încărcaţi, urmează o vacanţă şi, se ştie doar, în vacanţă părinţii fac daruri.

Edeci momentul să vorbim despre cadourile făcute copiilor. Când sunt ele daruri pur şi simplu şi cum facem ca odrasla să le perceapă ca atare, când reprezintă o recompensă şi când, Doamne fereşte, e de-a dreptul mită. Pentru că, da, multor părinţi li se întâmplă să-şi mituiască pur şi simplu copilul.

Cadoul pur şi simplu

Când îi faci cadouri? De ziua lui, de Moşii sus amintiți şi, eventual, când simţi tu că un anume lucru i-ar face o bucurie imensă. E bine să nu simţi prea des chestia asta, oricât de mult l-ai iubi, oricât de emoţionată ai fi văzându-i faţa aceea luminoasă şi fericită când primește un cadou. Cu cât mai dese vor fi darurile, cu atât bucuria lui se va transforma în blazare. Nu chiar în blazare, fiindcă oricine e fericit când primeşte ceva. Dar va fi din ce în ce mai greu să prețuiască lucrul în sine, fiindcă va aprecia doar momentul, cele câteva minute în care primeşte, desface, încearcă. După care cadoul e uitat într-un colţ. Ar fi bine, aşadar, ca darurile să fie mai rare şi să nu bagi mâna în portofel la orice toană de-a copilului. Iar din când în când, să repui în valoare jocuri şi jucării mai vechi. Cu ajutorul tău, îşi va da seama că de-aia le-a primit, ca să se joace cu ele.

Citește și: Cele mai potrivite flori pentru a fi facute cadou

Recompensa, motivare cu dichis

Este bine să-ţi recompensezi copilul pentru o faptă bună, note mari, o carte citită sau ajutorul dat în gospodărie? O plimbare prin parc, un film pe care dorea foarte mult să-l vadă sau chiar un joc video pot fi oferite, dar nu pentru a determina un anume comportament, ci drept răsplată binemeritată. Lauda verbală şi încurajarea stimulează un anu-me comportament al copilului, iar scopul unei recompense, când şi când, este de a-l confirma şi de a-l consolida. Părinţii care impun un anumit comportament fără încurajări, chiar fără recompense într-o anumită măsură, nu fac decât să-l îndepărteze pe copil. Tot ce i se impune va fi considerat corvoadă, greu de înghiţit, dificil de îndeplinit. În vreme ce un cuvânt bun sau chiar ceva mai… consistent îl va face să se simtă apreciat, de încredere. Pe de altă parte, dacă recompensa este anunţată dinainte, pe principiul „dacă iei premiul întâi anul acesta, vei primi bicicletă“, îndemnul se transformă în mită.

Citește și: Lista cadourilor obligatorii de Craciun

Mita, o eroare imensă

Când pui problema ca mai sus, nu faci decât să condiţionezi copilul. El se va strădui să ia premiul întâi doar pentru ce i-ai promis tu, fără a acumula cu adevărat cunoştinţe, deprinderi, informaţii. După ani de luat premiul întâi cu role, bicicletă sau cine ştie ce toaletă de fiţe (mai ales la fete), acelaşi copil va constata că, pus în faţa unui examen important, se descurcă mult mai greu decât colegul fără premiu care a învăţat din plăcere sau chiar din conştiinciozitate. Tu, părintele care a condiţionat performanţele copilului, nu ai altă soluție decât să-l mituieşti. Este valabil pentru orice alte îndatoriri pe care le-ar avea de dus la bun sfârșit. Ideea este ca  fiul sau fiica ta să ştie că are responsabilităţi fără să fie plătit(ă) sau, mai rău, mituit(ă). Altfel, când va deveni adult, va crede că aşa merg lucrurile, pe bază de ciubuc, pile, relaţii.

În loc de concluzie

Prin urmare, graniţa dintre cadou, recompensă şi mită este extrem de firavă. Ar trebui deci, ca mamă responsabilă, să fii foarte atentă nu numai când dăruieşti sau recompensezi, ci şi cum pui problema. Dacă tu vei fi cea care spune „îţi cumpăr ceva dacă faci cutare lucru“, clar treci graniţa aceea firavă. Dacă tu îi vei lua o jucărie extrem de scumpă doar pentru că şi-a făcut ordine în cameră sau vei încerca să compensezi lipsa timpului petrecut cu el prin jucării, obiecte scumpe, jocuri scumpe, graniţa spre mită este din nou trecută, iar dragostea copilului faţă de părinte se va transforma în abilitatea „omului de afaceri“ de a scoate un profit cât mai mare din orice. Şi  nu e bine deloc. Şi nu, nu îi va folosi în viaţă.

Citește și: Ce cadouri sa NU faci de Craciun

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.48/04.12.2014

Autor: Irina Tudor Dumitrescu

Sursa foto: Pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns