Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > Femeile au nevoie de mai mult somn

Femeile au nevoie de mai mult somn

Se stie ca somnul este fundamental necesar, dupa cum se stia ca femeile au nevoie de mai multe ore de somn decat barbatii, dar nu stia exact care este motivul.

O serie de studii au explicat cauza pentru care femeile au nevoie de mai mult soman decat babatii. Explicatia sta in functiile cerebrale si in modul de organizare al creierului femeii, diferit de cel al barbatilor. Astfel, creierul femeilor are nevoie de o durata mai mare de refacere prin somn deoarece ele indeplinesc mai multe sarcini in acelasi timp ziua, spre deosebire de barbati care nu au capacitatea de a face mai multe lucruri simultan.

  • 5 riscuri ale lipsei de somn

Studiul a fost realizat de specialistii americani si arata ca femeile si barbatii au nevoi diferite cand vine vorba de durata somnului. Cu cat creierul este mai solicitat in timpul zilei, cu atat are nevoie de o durata mai mare de somn pentru a se reface. Iar cand vine vorba de "multitasking" este recunoascut faptul ca femeile exceleaza.

Una dintre functiile majore ale somnului este de a permite creierului sa se recupereze, sa se refaca. In timpul somnului profund, cortexul – parte a creierului responsabila, printre altele, cu gandirea, memoria si cu limbajul – se deconecteaza pentru a se reface. Cu cat iti folosesti mai mult creierul in timpul zilei, cu atat ai nevoie mai mai mult somn.

Lipsa de somn te imbolnaveste

Studiul a mai aratat ca o serie de probleme medicale tipice femeilor, dar si stresul si depresia ar putea fi evitate daca femeile s-ar odihni suficient noaptea si daca ar putea sa doarma cel putin 90 de minute in cursul zilei.

Cercetarea a aratat si ca lipsa somnului creste riscul de depresie si de nervozitate in cazul femeilor, aceste efecte nefiind observate si la barbati, dar in mai mica masura. Lipsa somnului declanseaza la unele femei un proces inflamator care se manifesta prin suferinta fizica generala, uneori foarte greu de ameliorat.

Studiile anterioare au aratat ca somnul insuficient poate fi asociat cu boli cardiace, accident vascular cerebral si cu probleme mintale, ceea ce analiza recenta a confirmat o data in plus.
 

Comments

comments

Lasă un răspuns