
Frumusețea și parfumul nu sunt singurele daruri ale florilor. Petalele și frunzele lor sunt excelente tratamente pentru piele.
Dacă vrei ca tenul să arate ca o floare, pune-l la un regim cu… flori! În produsele cosmetice întâlnim deseori extracte din flori, dar ele nu aduc doar parfum, după cum am fi tentate să credem, ci și nutrienți și antioxidanți, substanțe active valoroase pentru produsele de îngrijire zilnică. Pentru că tot a venit sezonul lor, iată care sunt cele mai la îndemână flori pe care să le folosești pentru înfrumusețare, pe lângă banalele flori de mușețel.
Primula
dă culoare oricărei grădini sau pervaz, iar petalele ei conțin acizi grași esențiali ce ajută pielea uscată, matură, ridată, dar și pe cea afectată de acnee sau pete pigmentare. Deși semințele ei conțin o cantitate mai mare, poți folosi numai petalele. Acidul linoleic din primulă ajută tenul uscat, calmând iritațiile provocate de deshidratarea excesivă. Uleiul esențial poate fi adăugat în orice mască, dar și în cremă, iar infuzia poate fi folosită tot în măști, în locul apei.
Magnolia
are un parfum deosebit, efecte calmante, dar beneficiile gingașelor flori nu se opresc aici – ea are și efect antiinflamator asupra pielii, o purifică, înlătură sebumul și o tonifică. Poți folosi uleiul esențial de magnolie, dar și o infuzie din petale (o mână de petale la o cană cu apă). Uleiul îl poți adăuga în baia de aburi sau în puțin lapte ori apă pentru a curăța tenul, iar infuzia o poți folosi ca tonic. Secretul acestui tratament parfumat constă în perioada de recoltare: florile trebuie culese în timpul nopții, când parfumul este mai puternic!
Lămâița
dă un aspect rustic buchetelor, însă frunzele ei conțin acizi fenolici și flavonoide, cu efect antioxidant pentru piele. Prepară o infuzie dintr-o lingură cu frunze uscate și o cană de apă și șterge-ți tenul cu ea în fiecare seară. Uleiul obținut din presarea frunzelor are efect antibacterian și poate fi folosit pentru erupțiile acneice.
Liliacul
este un remediu pentru anxietate prin parfumul pe care-l degajă, iar florile și frunzele te ajută să tratezi arsurile și petele de pe piele. Frunzele și florile se strivesc și se înmoaie în apă călduță, apoi se aplică pe față. Imediat tenul se înviorează, capătă elasticitate și se calmează. Dacă vrei să scapi de pete, fierbe o mână bună de frunze într-o cană cu lapte. Cu acest lapte curăță tenul. În timp, petele se vor diminua.
Hibiscusul
conţine multe substanţe antioxidante, ce aduc vitalitate părului, dar şi un pigment roşiatic, un adevărat nuanțator natural. Prepară o infuzie din trei linguri de plantă şi o cană cu apă, strecoară după 20 de minute şi aplic-o pe părul castaniu, şaten sau roşcat şi părul va căpăta reflexii roşietice, dar şi vigoare. Însă hibiscusul face minuni și pentru tenul matur, fiind un veritabil tratament antirid datorită alfahidroxi-acizilor pe care-i conține. Florile de hibiscus se pisează și se amestecă, în cantități egale, cu miere, lapte și un vârf de cuțit de turmeric. Aplică masca pe față, lasă să se usuce, apoi clătește cu apă rece. Este și un remediu bun pentru cearcăne!
Trandafirul,
delicat şi parfumat, are proprietăţi dezinfectante, decongestive şi antirid. Petalele conţin uleiuri eterice care redau catifelarea tenului obosit, îmbătrânit, deshidratat sau iritat prin acţiunea lor de hidratare profundă. Zdrobeşte petale de trandafir (o cană) şi aplică sucul obţinut pe faţă, iar după 15 minute, masează tenul cu petalele zdrobite şi apoi clăteşte cu apă călduţă. Poți prepara și o apă de trandafiri, un tonic ideal pentru orice tip de ten. Dacă pentru tenul uscat este tratament de catifelare, pentru tenul gras funcționează drept astringent. Prepară acest tonic dintr-o cană cu petale și una de apă clocotită, lasă-le să stea o jumătate de oră și apoi strecoară și ține la rece. Curăță tenul cu această apă înainte să te culci. Adaugă o mână de petale în apa băii și vei avea nu doar o piele catifelată, ci și capilare mai tonice, prevenind astfel varicele.
Crinul
petalele lui au acţiune antiseptică, antiseboreică şi calmantă. Loţiunea preparată din aceste petale este ideală pentru îngrijirea tenului gras. Petalele se macerează la rece – se toacă mărunt zece petale şi se pun într-o cană cu apă la temperatura camerei; se lasă la macerat de seara până dimineaţa. Petalele sunt bune și pentru bătături. Aplică-le zilnic, cel puţin câteva ore. În câteva zile, pielea îngroșată se va exfolia ușor.
Gălbenelele
combat inflamaţiile pielii, au efect antiseptic, hidratant şi regenerant. Uleiul de gălbenele se poate combina cu crema de corp sau se poate folosi o infuzie de flori în cada de baie (două linguriţe la 250 ml de apă). Poți prepara și singură uleiul de gălbenele, prin macerare timp de o săptămână în ulei de floarea-soarelui. Umple un borcan cu petale presate și toarnă ulei cât să le acopere, închide și ține la macerat.
Floarea-soarelui
are proprietăţi hidratante, cicatrizante şi antiseptice. Este bogată în vitamina E și acizi grași, ajutând la repararea pielii, calmarea arsurilor și la catifelarea epidermei. Când pielea este arsă de soare, deshidratată, uscată, aspră, e timpul pentru o baie cu infuzie de floarea-soarelui! Prepară infuzia dintr-o cană cu petale şi o cană cu apă. Infuzia se adaugă în apa băii. Uleiul obţinut din seminţe este deosebit de util pentru hidratarea zonelor extrem de uscate, precum coatele şi călcâiele.
Muşcata
are efect antibacterian, îndepărtând foarte bine impurităţile tenului, dar în acelaşi timp hrănind pielea. Uleiul de muşcată se poate folosi pentru ten şi pentru corp, pentru că îndepărtează uşor celulele moarte şi stimulează producerea altora noi, aducând pielii un aspect întinerit. Masajul cu ulei de muşcată mai aduce un beneficiu pielii, și anume o tonifică. Dacă vrei să-l extragi singură, e mai greu – și numai din frunze, nu din flori! Cea mai simplă metodă este prin presare sau prin macerarea frunzelor în ulei de floarea-soarelui.
Panseluţa
are proprietăţi antibacteriene. Infuzia se prepară din 30 g de flori şi 500 ml de apă distilată și tratează eczemele, calmează tenul iritat.
Orhideea
este considerată planta perfectă pentru piele. Extractul de orhidee și uleiul, bogate în minerale (calciu, magneziu, zinc) și antioxidanți, catifelează pielea, îi oferă imunitate, reduc liniile fine și îi redau finețea. Îți recomandăm uleiul esențial de orhidee, pe care să-l adaugi (o picătură) în creme și măști.
Citește și:
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.12/26.03.2015
Autor: Luminița Tăbăran
Sursa foto: pixabay.com