Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Reguli pentru conservele de casa

Reguli pentru conservele de casa

Am facut o lista cu cele cateva reguli pentru conservele de casa. Toate sunt solutii simple care te ajuta ca aceste conserve preparate in casa sa fie rezistente, dar fara sa adaugi conservanti chimici.

Conservele preparate in casa prin fierbere, sunt ecologice si sunt sanatoase. Daca le respecti, nu ai nevoie de conservanti si nici de aditivi. Iata regulile de baza pentru conservele de casa.

→ Pentru dulceturi, gemuri si compotruri, gemuri si zacusca alege mereu borcane mici, de maximum 800 de grame.
→ Foloseste borcane cu capace, care se inchid ermetic.
→ Nu refolosi capacele, decat daca sunt din categoria celor cu arc sau cu filet.
→ Toate intrumentele pe care le foloseti in timpul fiertului si al transferului compozitiei in borcane trebuie sterlizate inainte. Se tin in apa clocotita pentru cel putin zece minute. Nu se refolosesc!
→ Nu umple borcanele pana la refuz.

→ Dupa ce sunt umplute si infiletate, intoarce borcanele cu fundul in sus si lasa-le sa se raceasca in aceasta pozitie. Continutul borcanului nu face crusta, nu mucegaieste si se izoleaza perfect, pentru ca spatiul dintre compozitie si capac se videaza.
→ Dulceata, gemul sau zacusca se pun cat se poate de fierbinti in borcane. Ca sa nu se sparga borcanele, pune-le pe o planseta de lemn si ai grija ca borcanele sa nu se atinga intre ele.
→ Esentiala este si calitatea ingredientelor. Alege fructe si legume proaspete. Toate trebuie spalate foarte bine si lasate sa se scurga inainte de a fi tocate, taiate sau fierte. Exista si exceptii. Fructele foarte delicate (zmeura, afinele), nu se spala. Se aleg toate impuritatile si fructele stricate si se pun la fiert (cu zahar).
→ Foloseste ulei de floarea soarelui, pentru conservele care au nevoie de ulei si niciodata ulei de masline.
→ Foloseste otet de foarte buna calitate, de preferat natural din fermentarea vinului.

→ Daca pui miere, aceasta se adauga la finalul procesului de fierbere (in otetul pentru gogosari, de exemplu), si niciodata la temperaturi mai mari de 50 de grade. http://localhost/femeia/wp-content/uploads/2014/08/17/reguli-conservele-casa-copy.jpg
→ Durata sterlizarii in apa, prin fierbere, a borcanelor trebuie sa tina cont de marimea borcanelor si de continut. Oricum borcanele se fierb cel putin 35 de minute, din momentul in care apa clocoteste.
→ Foloseste cu incredere scortisoara care este un excelent conservant natural pentru dulceturi, gemuri si compoturi. Presara un varf de cutit de pudra de scortisoara inainte de a pune capacul. Continutul se va pastra in perfecta singuranta si nu face mucegai, scrie cuisineaz.com.
→ Frunzele de telina si hreanul sunt conservanti naturali pentru legume. Tot ce trebuie sa faci este sa le adaugi in compozitie. Conservat natural sunt su boabele de piper, boabele de mustar si cateii de usturoi. Combina-le dupa cum se potrivesc in retetele tale.
→ Raceste borcanele in ritmul lor natural, cel mai bine impachetate in paturi si hartie de ziar. Cu cat durata de racire este mai mare, ideal fiind ca acestea sa fie inca calde dupa 24 de ore de la preparare, cu atat rezista mai bine. Nu le scoate din „patul” lor decat atunci cand sunt perfect reci, chiar daca asta inseamna si doua zile.

Daca respecti toate aceste reguli, daca folosesti fructe si legume sanatoase, conservele preparate de casa pot rezista si pana la 2 ani fara conservant.

Este ideal sa le pastrezi in locuri cu temperatura constanta si intuneric. Verifica calitatea conservelor la fiecare doua luni si indeparteaza borcanele care au probleme de langa cele bune, indata ce le observi.

 


Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus