
Telefonul mobil și bunele maniere pare că nu fac casă bună… De când există telefonul mobil, viața noastră pare că s-a simplificat, pentru că putem comunica ușor și rapid cu oricine dorim. Orice lucru vine însă și cu opusul său, așa că avantajele folosirii comunicației fără fir sunt acompaniate de manifestări care intră în sfera comicului, ridicolului, ciudatului sau chiar deranjantului și, cu siguranță, ies din zona purtărilor civilizate.
Aproape toți adulții activi, dar și foarte mulți copii de diferite vârste au azi telefoane mobile. Nu este scopul articolului de față să discute oportunitatea sau utilitatea acestora în cazul folosirii lor de către copii, ci mai degrabă de a evidenția cum nu e bine să le folosim și când nu e bine să le folosim. Sigur că un telefon mobil ne face accesibili la orice oră din zi și din noapte. Totuși, acest lucru este valabil în special pentru lucrurile urgente. Nu sunăm pe nimeni după ora 10 seara dacă nu avem ceva stringent de comunicat. Sau înainte de 8-9 dimineața. Ori când știm că este la serviciu și nu poate vorbi lejer. Ce facem însă cu celelalte momente din zi? Momentele în care mergem pe stradă sau cu mijloacele de transport în comun.
Citește și: Bunele maniere la spectacol
Între lipsă de respect și proastă-creștere
Toți vorbim la telefon, dar contează cum o facem. Auzim deseori în autobuz sau tramvai telefoane sunând și voci sonore, care răsună de la un capăt la celălalt al autovehiculului, dând raportul despre starea de sănătate, starea civilă sau raporturile dintr-o anumită familie. Este greu de spus dacă acest fel de a vorbi la telefon e cauzat de o proastă-creștere, de dorința încă vie la noi de a epata, de indiferența crasă față de intimitatea celuilalt și de o expunere indecentă a vieții personale în fața oricui se nimerește să asculte. Cert este însă că vorbitul tare la telefon, mai ales în mijloacele de transport în comun, ar trebui evitat. În primul rând, pentru că aceste mijloace, cum le spune numele, sunt comune, așa că fiecare om merită respectat și nu trebuie agresat sonor cu probleme care nu-l privesc. Apoi, este lipsit de respect pentru cel cu care vorbim, care poate nu vrea să-i fie făcute publice problemele în autobuz. O mai mare considerație față de aproapele nostru ne-ar determina să-i respectăm spațiul personal. Iar asta include și zgomotele pe care le facem. De ce să vorbim tare când putem vorbi mai încet? Noile generații de mobile au o acuitate tehnică remarcabilă, care face inutil țipatul în autobuz. Acest lucru, combinat cu o bună-creștere care se învață acasă, în primii ani de viață, ne-ar face tuturor viața mai plăcută și mersul cu autobuzul mai liniștit.
Soluții simple
Dacă sună telefonul când ești în autobuz, răspunde și spune-i interlocutorului că-l suni înapoi în zece minute, după ce cobori. Nu are rost să împărtășești cu ceilalți probleme care nu-i privesc.
Dacă totuși trebuie să vorbești, nu este nevoie să răcnești. Vorbește calm, la obiect și fii cât mai scurt. Nu are rost să ții conferințe pe toată durata călătoriei. În plus, nu are rost să te expui atât de mult timp radiațiilor telefonului. Folosește-l judicios și vei fi mai liniștit și mai vesel! Mai mult, călătoria cu mijloacele de transport în comun va fi mai plăcută pentru toată lumea. În fond, toți avem nevoie de mai multă relaxare și liniște și fiecare poate contribui la acest lucru.
Citește și:
Text: Dana Verescu
Foto: istock.com