Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Bunele maniere la spectacol

Bunele maniere la spectacol

Cunoașterea regulilor de conduită în sălile de spectacol reprezintă o modalitate elegantă de a evita eventualele situații neplăcute.

Cel mai deranjant lucru într-o sală de spectacol este zgomotul produs de telefoanele mobile. Poluarea fonică poate cauza lipsă de concentrare în rândul artiștilor și neplăcere spectatorilor. De aici pornește prima regulă, cea a închiderii telefoanelor pe toată durata evenimentului. 

Punctualitatea este o altă dovadă de minim res­pect față de cei din jur și de aceea este bine să ajungem cu 15-30 de minute înaintea începerii spectacolului. Dacă totuși ați întârziat, cea mai bună modalitate de a ieși din această situație stânjenitoare este discreția. Așteptați la intrare, în liniște, până la sfârșitul primului act. La intrare se aplică o regulă simplă: se urcă pe partea stângă și se coboară pe partea dreaptă pentru a evita aglomerația.

Vestimentația elegantă este obligatorie la un spectacol de teatru sau la operă. Indiferent de vârstă, rochiile sau fustele decente sunt cele mai potrivite pentru persoanele de sex feminin, iar costumul în culori închise este recomandat bărbaților. Paltoanele nu se iau cu noi în sală, ci se vor lăsa la garderobă. Bărbatul ajută mai întâi doamna în privința hainelor, apoi le va lăsa pe ale sale.

În drum către locul rezervat, cerem scuze pentru deranj
și vom înainta cu fața către spectatori, nu cu spatele.
Cei așezați este firesc să se ridice. Dacă întâlnim persoane cunoscute, le vom saluta printr-o simplă înclinare
a capului și nu ne vom angaja cu ele într-o discuție.

În sală nu se mănâncă, nu se bea și nu se fumează. Sunt de neconceput fluierăturile sau comentariile. Nu se sprijină picioarele de scaunul din față. Se aplaudă numai la sfârșitul fiecărui act, iar pentru omagiul final, vom aplauda în picioare. Părăsirea sălii înainte de terminarea reprezentației denotă lipsă de politețe.

Ținând cont de eticheta în sălile de spectacol dovedim bună creștere, iar mersul la astfel de evenimente va rămâne o plăcere pentru toată lumea.

Citește și:

Codul manierelor elegante in pat

Codul bunelor maniere la serviciu

Bunele maniere in afaceri: obiceiuri legate de salut

Articol preluat din ediția de ianuarie 2016 a revistei Femeia.

Autor:  Mihaela Dumitrache

Foto: Guliver/Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns