Prăjitură de mere cu pesmet. Simplu și bun!

Prăjitură de mere cu pesmet. Simplu și bun!

Prăjitură de mere cu pesmet este o prăjitură tipică de casă, simplă, gustoasă și lejeră. Place copiilor, place celor mari și este foarte ușor de făcut. Secretul reușitei este să folosești multe mere, dacă se poate din soiuri diferite.

Pentru 8-12 porții ai nevoie de:

  • 10-12 mere
  • șase ouă
  • trei- patru linguri cu pesmet fin făcut din pâine prăjită înainte sau din biscuiți simpli bine uscați
  • două linguri cu făînă
  • două lingurițe de pudra de scorțișoară, o cană mare de nuci măcinate mare sau fulgi de migdale
  • 100 de grame de unt
  • două linguri cu miere
  • o mâna zdravănă de stafide
  • trei-patru linguri de esență de rom
  • o lingură de suc de lămâie
  • 200 de grame de frișcă pentru ornat
  • o lingură cu zahăr pudra
  • plus încă o lingură de zahăr pentru sirop.

Pasul 1: Unge vasul pentru copt (o tavă clasică rotundă și adâncă cu pereți detasabili) cu unt și tapetează-l cu o lingură zdravănă de zahăr pudra. Pune stafidele în esență de rom. Taie merele bucățele, fără să cureți coajă. Aranjează merele în tavă, în straturi, cât mai îndesate se poate. Împrăștie printre mere o parte din nuci.

 

prajitură cu mere

Pasul 2: Scurge bine stafidele și adaugă-le printre mere. Pune mierea de albine într-un loc cald și când este foarte subțire las-o să curgă în fir subțire peste mere. Da totul la  cuptor pentru 30 de minute. Cuptorul trebuie să fie bine încins, iar focul mic.

Pasul 3: Separă gălbenușurile de albuș. Freacă bine gălbenușul cu zahărul, apoi adaugă pesmetul și făina. Bate spumă albușurile, adaugă în ele o lingură de suc proaspăt de lămâie și restul nucilor mărunțite. Adaugă esență de rom (cea în care au stat stafidele) și o linguriță de pudra de scorțișoară.

Pasul 4: Pune spumă de albuș în compozită de gălbenușuri. Amestecă bine, dar încet. Răstoarnă compoziția peste merele coapte și întoarce totul în cuptor pentru încă vreo 20 de minute.

Pasul 5:
Pregătește siropul: arde o linguriță de zahăr, iar când devine arămiu stinge zahărul cu apă fierbinte. Lasă zahărul să se dizolve, pune restul de unt și pudra de scorțișoară.

Sfaturi și trucuri:

– blatul se coace foarte repede.
– când tortul este gata, trebuie rasturant imediat, înainte că zahărul care îmbracă merele să se întărească
– însiropează tortul după ce s-a răcorit bine
– servește tortul de mere cu frișcă.

Încearcă și supă de usturoi

Sursa foto: pixabay.com

 

 

Cele mai citite
De Andreea Vasile | 08 octombrie 2025
De Andreea Vasile | 08 octombrie 2025

Așteptările nu distrug relațiile pentru că sunt prea mari, ci pentru că rămân nespuse. Iar atunci când nu sunt comunicate, se transformă în frustrări, tăceri și reproșuri. Dacă în adolescență e firesc să nu știm exact ce vrem, la maturitate ar trebui deja să avem curajul să cerem. Despre cum ne putem exprima dorințele și […]

Citeste mai mult
De Echipa Femeia | 16 februarie 2021
De Echipa Femeia | 16 februarie 2021

    Am facut aseara chec cu lamaie si iaurt. Am gasit o reteta noua intens aromata cu lamaie si pentru ca se facea foarte usor si promitea sa fie buna, am incercat-o. Pot sa garantez ca este un dulce perfect, se face repede, ai mereu in casa ingredientele, este deosebit de parfumat, iar dimineata, […]

Citeste mai mult