Esti aici
Femeia.ro > Promo > Obezitatea infantilă poate fi prevăzută încă de la naştere!

Obezitatea infantilă poate fi prevăzută încă de la naştere!

Mişcarea naţională „Şi eu trăiesc sanătos! – SETS”, iniţiată de Fundaţia PRAIS, vă propune studiul recent apărut în jurnalul online al Bibliotecii Publice de Ştiinţă (PLOS) din SUA şi reluat de publicaţia ScienceDaily, care afirmă că obezitatea infantilă poate fi de acum prevăzută încă de la naştere.

Potrivit cercetătorilor britanici de la Imperial College of London, o formulă simplă de calcul poate prefigura dacă un nou-născut este sau nu predispus să devină un copil obez. Formula (care este disponibilă şi sub forma unui calculator online la adresa: http://files-good.ibl.fr/childhood-obesity) estimează riscul de obezitate al copilului în funcţie de o serie de factori socio-metabolici, cum ar fi: greutatea la naştere, indicele de masă corporală a părinţilor, numărul de persoane din gospodărie, statutul profesional al mamei şi dacă ea a fumat sau nu în timpul sarcinii. 
 
Autorii studiului speră ca formula lor să contribuie astfel la identificarea copiilor predispuşi în viitor la obezitate şi, în consecinţă, la prevenirea cazurilor de obezitate infantilă, care pot determina probleme de sănătate grave pentru copii, precum diabetul de tip II şi boli de inimă. Descoperirea recentă este şi mai importantă prin prisma faptului că studiile anterioare au susţinut prevalenţa factorilor genetici în ceea ce priveşte cauza apariţiei obezităţii la copii. Se pare, însă, că aceştia sunt “de vină” doar în 10% dintre cazuri, atunci când obezitatea infantilă este rezultatul unei mutaţii genetice care afectează pofta de mâncare, lucru care pune într-o nouă perspectivă lupta pentru combaterea acestui tip de maladie infantilă.
 
„Acest nou studiu demonstrează încă o dată, importanţa accesului la informaţii a familiei, în vederea prevenirii obezităţii infantile. Considerăm ca fiind o prioritate educarea viitoarelor mame asupra beneficiilor stilului de viaţă echilibrat – înainte, pe parcursul sarcinii şi după naşterea copilului. Website-ul mişcării naţionale „Şi eu trăiesc sănătos! – SETS –  www.sets.ro – este una dintre sursele de informare generală şi de opinii pe această tematică de interes”, a declarat Silvia Bucur, Preşedintele Fundaţiei PRAIS.
 
Cu ajutorul măsurării total necostisitoare a unor factori socio-metabolici de risc foarte simplu de accesat, cercetătorii au descoperit că în 80% din cele peste 4.000 de cazuri analizate s-a putut face o estimare corectă asupra riscului obezităţii infantile. Formula s-a dovedit corectă, nu doar în cohorta finlandeză iniţială, dar şi în testele suplimentare ulterioare care au utilizat date din studii efectuate în Italia şi Statele Unite. 
 
„Odată ce un copil devine obez, este dificil pentru el să piardă din greutate, astfel încât prevenirea este cea mai bună strategie şi trebuie să înceapă cât mai curând posibil", a declarat profesorul Philippe Froguel, de la Şcoala de Sănătate Publică a Imperial College din Londra, citat de publicaţia ScienceDaily. El consideră că este esenţial ca demersul educativ şi de informare să se realizeze la nivelul părinţilor, care sunt cei mai în măsură să conştientizeze pericolele generate de excesul de hrană şi să ia iniţiativa pentru a asigura obiceiuri nutriţionale sănătoase copiilor lor.
 

Comments

comments

Lasă un răspuns