
Am fost la nenumărate nunți la care m-am simțit ca un spectator stingher, chemat la o reprezentație de teatru anost, pus în scenă pentru – și numai pentru – miri. Oamenii ăia îmi erau dragi, dar pur și simplu aveam senzația că sunt acolo doar ca să îngroș rândurile publicului. Știu, din surse sigure și discuții față în față, că mulți nuntași îmi împărtășesc părerea. Altfel, nu s-ar mai plânge nimeni despre cât de plictisitoare sunt nunţile. Sigur, mireasa este vedeta serii, dar un eveniment care nu dă niciun rol invitaţiilor riscă să devină un fiasco.
[*Concediul pentru nunta si pentru luna de miere*][1]
Sfatul pe care îl tot repet este să luați totul personal. Foarte personal! Este ziua voastră – de ce să nu fie ca voi, ca povestea voastră de dragoste și cea mai romantică zi petrecută împreună? Chiar vreți ca ziua asta să arate identic cu cea a altor mii de cupluri? Ieșiți din șablonul fundelor roz și a penelor de struț și schițați un decor numai al vostru, legat de locul unde v-ați cunoscut sau de prima vacanță petrecută împreună, de exemplu. Gândiți-vă la detalii cu semnificație, la un scenariu, la o poveste. Nimic nu este imposibil de simbolizat sau de transmis. De la Marele Gatsby la Pirații din Caraibe, de la festivaluri de muzică la petreceri câmpenești, de la Japonia la Hawai, orice temă este permisă, ba chiar recomandată. Odată ce aveți un fir roșu ideile vor începe să curgă, iar șansele ca invitații să se plictisească vor scădea dramatic.
[*Tu porti rochia, nu ea pe tine!*][2]
O altă variantă care omoară plictiseala este ieșitul din oraș. La mare, la munte, la țară, pe lac sau în poiană, oriunde în afară de restaurantul anost de pe vreun DN. Împachetați-vă invitații și duceți-i în lumea voastră. Le oferiți un motiv bun pentru un week-end prelungit, pe care-l vor uita mult mai greu decât uită o petrecere. Alegeți destinația preferată pe care și-o permite toată lumea și evadați! Veți constata rapid că un week-end în Deltă sau în Bulgaria cu toți prietenii și familia este mai ieftin ca o nuntă la un salon insipid din București. Pun pariu că invitații voștri vor fi mult mai relaxați, se vor împrieteni mai ușor și vor avea mai multe de povestit după.
Indiferent de ce destinație ați ales pentru nuntași, momentele moarte trebuie evitate. Scenariul serii este de o mie de ori mai important decât aranjamentele florale. Faceți un profil al nuntașilor și încercați să presărați seara cu elemente care pot stimula socializarea, care să-i ajute să se relaxeze și să le dea ceva de făcut. Vă puteți gândi la animații-surpriză care să aibă loc din când în când pe timpul serii și care pot se leagă cu tema aleasă de tine. Avem mereu de speculat idei de la petrecerile mari, ale brandurilor comerciale, sau chiar de la festivaluri, care au diversificat oferta de pe piață. În afară de cumva banalele actrițe costumate în zâne sau de dansatori, puteți să angajați jongleuri cu foc, iluzioniști care fac trucuri cu cărți de joc, tatuatori cu hena, caricaturiști sau barmani care transformă cocktailurile în spectacol.
[*Semnificatia marturiilor de nunta*][3]
O altă idee deșteaptă și necostisitoare este crearea unui colț foto, unde mesenii se pot fotografia sau filma purtând diverse accesorii, fie de epocă, fie legate de filme, fie, pur și simplu, amuzante. Puteți personaliza acest spațiu în funcție de tema nunții, iar recuzita se poate închiria sau cumpăra pe bani foarte puțini. Acest spațiu, cu sau fără covor roșu, vă poate ține invitații ocupați în momentele moarte de la începutul petrecerii, când toată lumea se simte stingheră. Dacă le puneți la dispoziție și un aparat cu developare instantanee, un Polaroid, sau chiar un fotograf dotat cu imprimantă, vor putea să ia acasă mărturii foto personalizate pe care sigur nu le vor rătăci prea devreme.
Foarte important este să nu lăsați copiii fără ocupație. Dacă printre invitați există și cupluri cu copii, chiar dacă sunt doar doi-trei, este bine amenajați un colțișor cu jocuri sau jucării, eventual chiar și la niște animatori angajați să îi țină ocupați. Veți lua stresul supravegherii lor de pe capul părinților, iar copiii vor fi mai puțin mofturoși și gălăgioși. Costă în jur de o sută de euro pe seară, dar merită fiecare bănuț! Dacă nu vreți să tranformați copiii în rachete autoghidate, n-ar fi rău să le gândiți un meniu separat și să țineți sub control cantitatea de dulciuri pe care o consumă. Trei prăjituri la ora nouă seara au asupra unui puștan efectul pe care îl au trei Red Bull asupra unui adult.
[*11 ganduri pentru ce-a de-a doua casatorie*][4]
În fine, muzica, mărul discordiei care împarte nunta în tabere și-i face pe nași să-și dizloce șoldurile din exces de zel, poate fi transformată în pretext de socializare. Dacă invitații nu formează un grup omogen, o metodă pentru a-i păstra implicați este să le oferiți șansa de a o alege. Le puteți trimite odată cu invitația cartonașe pe care să scrie cinci melodii pe care vor să le audă, de exemplu. Se vor simți mult mai bine pentru că sunt luați în seamă, iar voi veți avea o imagine mai clară asupra a ceea ce își dorește lumea să danseze, de fapt.
Lucrurile sunt mai simple decât par: toți invitații, fără excepție, vor să participe, nu doar să facă act de prezență. Primul pas este să-i faceți să simtă – de la invitația pe care o primesc și până dimineața de după – că evenimentul este și despre ei. Așa îi câștigați. Ca să-i păstrați captivați, ca la film bun, trebuie să le spuneți o poveste, prin decor și scenariu. Dacă vreți să nu uite povestea voastră niciodată trebuie doar să le dați și lor un rol. Cu cât mai generos, cu atât mai bine. Credeți-mă, o să-și dorească o continuare cât mai rapidă. Poate la botez?
[1]: https://www.miresici.ro/articole/cum-iti-iei-concediu-pentru-nunta-si-luna-de-miere
[2]: https://www.miresici.ro/articole/tu-porti-rochia-nu-ea-pe-tine
[3]: https://www.miresici.ro/articole/semnificatia-marturiilor-de-nunta
[4]: https://www.miresici.ro/articole/unsprezece-ganduri-pentru-cea-de-a-doua-casnicie