Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > 7 remedii naturale eficiente pentru a trata răcelile și virozele

7 remedii naturale eficiente pentru a trata răcelile și virozele

Se spune că o răceală tratată trece în 7 zile, iar una netratată durează o săptămână, însă există remedii care te pot ajuta să ameliorezi simptomele gripelor, chiar din primele zile.

Oricât ai încerca să te protejezi împotriva răcelilor și a virozelor care apar iarna, expunerea la frig și contactul cu alte persoane gripate fac ca sistemul nostru imunitar să fie slăbit în fața virusurilor și a bacteriilor. Primele simptome ale unei răceli includ dureri în gât, congestie nazală, dureri musculare, febră și tuse. Cea mai bună soluție pentru a ameliora aceste simptome, dar și pentru a-ți îmbunătăți imunitatea este să îți prepari acasă niște remedii 100% naturale, care să te ajute să treci mai ușor peste boală. Iată care sunt cele mai bune tratamente naturiste, pe care le poți prepara rapid, chiar la tine acasă:

Bea multe lichide fierbinți

Deshidratarea este foarte frecventă, mai ales în cazul persoanelor care fac febră, motiv pentru care medicii ne recomandă să ne hidratăm cât mai bine. Cele mai bune sunt ceaiurile calde, cu lămâie și îndulcite cu puțină miere, care ne ajută să ne desfundăm nasul și reduc inflamarea țesuturilor. În plus, ceaiul are un efect calmant asupra unui gât iritat și poate fi de mare ajutor când ai amigdalele inflamate și senzația că nu poți să înghiți. Noi am găsit aici o selecție cu cele mai bune ceaiuri pentru răceală, 100% naturale, foarte eficiente în tratarea răcelilor și întărirea sistemului imunitar. După cum vezi, sunt fabricate din plante cunoscute pentru proprietățile lor și pot fi consumate de întreaga familie, așa că este bine să le ai în casă.

Fă o baie fierbinte

Aburul fierbinte are efecte benefice asupra sinusurilor, te ajută să scapi de congestia nazală și să respiri mai bine. În special cei care au dureri musculare știu cât de bine se simt după o baie fierbinte, care le relaxează mușchii și îi ajută să doarmă mai bine.

Scapă de senzația de gât inflamat într-o singură zi

Pentru a calma iritația din gât, este suficient să dizolvi două lingurițe de sare în 200 de ml de apă caldă și să faci gargară cu ea de 4 ori pe zi. Poți adăuga în această soluție și ingrediente cu efect astringent și antibacterian, precum ceai negru care conține tanin, o substanță care te protejează de bacterii, lămâie, miere sau puțin oțet de mere.

Fă-ți un masaj cu ulei calmant

Uleiul din plante precum salvia, mentolul, eucaliptul sau camforul conține substanțe cu efect de „amorțire”, perfecte pentru a ameliora durerile musculare. În plus, acestea au o aromă mentolată care îți desfundă căile respiratorii. Un masaj ușor, aplicat pe zonele dureroase, chiar înainte de culcare va fi extrem de eficient și te vei trezi revigorată a doua zi.

Consumă alimente care luptă împotriva infecțiilor

Iată care sunt cele mai bune alimente pe care le poți consuma atunci când te lupți cu o răceală:

  • Banane și orez, pentru ameliorarea problemelor digestive
  • Ardei gras și lămâie, bogate în Vitamina C
  • Afinele conțin aspirină naturală și te pot ajuta cu migrenele, dar pot scădea și febra
  • Morcovii, pentru că sunt bogați în beta caroten
  • Merișoarele sunt un dezinfectant natural, excelent în prevenirea infecțiilor urinare
  • Muștarul și hreanul îți desfundă sinusurile
  • Ceapa conține fitochimicale, care luptă împotriva bronșitei și a infecțiilor

Prepară-ți singură o soluție nazală

Picăturile nazale din comerț nu se bucură de o reputație prea bună, mai ales după ce mai multe studii au arătat că acestea pot da dependență. Pentru a-ți prepara o soluție nazală eficientă, care să îți desfunde nasul și să distrugă particulele de virusuri și bacterii, ai nevoie de o linguriță de sare și de o linguriță de bicarbonat de sodiu, pe care le dizolvi în 200 de ml de apă caldă. Folosește apoi un recipient cu pulverizator pentru a-ți clăti nările de 2-3 ori și vei observa o îmbunătățire a respirației încă după prima utilizare.

Prepară-ți un sirop de tuse natural

Există numeroase rețete pentru prepararea unui sirop de tuse, însă înainte de a vorbi despre ele, trebuie să știi că un sirop bun nu conține zahăr, trebuie să aibă o acțiune dezinfectantă la nivelul gâtului și să îți stimuleze sistemul imunitar. Noi am găsit această rețetă pe care o poți prepara extrem de simplu și pentru care nu ai nevoie decât de 4 ingrediente:

  • 30 de ml de ulei de cocos topit
  • 50 de ml de miere
  • Sucul de la o lămâie
  • O linguriță de scorțișoară

Amestecă bine toate ingredientele, însă fără a încălzi mierea. Aceasta își poate pierde proprietățile și poate deveni chiar toxică, la temperaturi mari. Ia apoi 1-2 lingurițe de sirop de 3 sau 5 ori pe zi.

Nu uita că simptomele unei răceli sunt aceleași și cu cele ale unor afecțiuni mai grave, așa că nu omite să mergi la medic când simți că te ia gripa și urmează în paralel cu remediile naturiste și tratamentul prescris de doctorul tău.

 

 

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Subbotina Anna

Comments

comments

Lasă un răspuns