Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Adevarul despre trigliceride

Adevarul despre trigliceride

Nu există buletin de analize de sânge de bază care să nu includă, pe lângă măsurarea valorilor colesterolului, și pe cea a trigliceridelor, markeri importanți ai sănătății.

Am fost tot mai asaltați de sfaturi din partea medicilor, care ne sfătuiesc să acordăm o importanță deosebită valorilor colesterolului și trigliceridelor. Bănuite că ar face prăpăd în sistemul de vase sangvine, aceste două tipuri de grăsimi care circulă prin tot organismul sunt indispensabile vieții, câtă vreme cantitatea lor nu depășește anumite limite.

Ce sunt trigliceridele

Extrem de importante în numeroase procese care au loc la nivelul celulelor și țesuturilor, trigliceridele sunt cea mai întâlnită formă de grăsimi din corp. Ele provin din dietă (caloriile ingerate la o masă care nu sunt utilizate de țesuturi sunt transformate în trigliceride și stocate) ori sunt produse la nivelul ficatului. Cu ajutorul hormonilor, ele vor fi folosite ulterior, pentru a asigura energia de care avem nevoie între mese. În cazul în care metabolismul este defectuos ori stilul de viață e sedentar, trigliceridele nu se transformă în energie și vor continua să se acumuleze în cantități tot mai mari.

Când devin periculoase

De cele mai multe ori, o persoană al cărei buletin de analize indică valori crescute ale colesterolului total va avea un exces de trigliceride. În această situație, se impun o serie de măsuri de scădere rapidă a lor, deoarece sunt principalii vinovați ai apariției bolilor cardiovasculare. Așadar, excesul de grăsimi din sânge și de pe pereții vaselor ne pune viața în pericol. Este foarte important de știut că valorile mari ale trigliceridelor pot fi un indicator pentru depistarea unor afecțiuni grave, cum sunt diabetul, hipotiroidismul, bolile renale, pancreatita sau steatoza hepatică. Aceasta din urmă, cunoscută sub denumirea de ficat gras, duce în timp la apariția cirozei hepatice.

Există cazuri în care pacientul, deși are un stil de viață sănătos și nu suferă de nicio boală care să le influențeze, prezintă trigliceride în exces. Condiția poate fi moștenită de la o rudă cu astfel de anomalii genetice.

Atenție la valori

Nivelul trigliceridelor conform The American Heart Association:

Nivel normal: mai puțin de 150 mg/dl sânge

Nivel ridicat: 150-199 mg/dl sânge

Nivel înalt: 200-499 mg/dl sânge

Nivel foarte mare: peste 500 mg/dl sânge

5 Sfaturi pentru scăderea trigliceridelor

Iată ce să faci pentru analize mai bune și trigliceride în limite normale:

  • Stil de viață sănătos, cu cel puțin 30 de minute de mișcare pe zi.
  • Consumă grăsimi sănătoase, mai ales de origine vegetală sau din carne de pește.
  • Renunță la băuturi alcoolice.
  • Consumă multe fructe și legume.
  • Evită zahărul și carbohidrații.

Articol preluat din ediția de octombrie 2014 a revistei Femeia.

Autor: Georgiana Dobrescu

Sursa foto: Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns