Beneficiile graului

Legenda spune ca primul spic a fost cules acum mai bine de 10.000 de ani pe teritoriul de azi al Iranului. Iata de ce bobul de grau este hrana de baza in numeroase tari ale lumii.

Fibrele detin majoritatea in compozitia graului, ceea ce il face indispensabil pentru buna functionare a stomacului, dar si cand vrei sa slabesti. Fiindca asigura un bun tranzit, este eficient in constipatie si in reglarea digestiei. Studiile arata ca fitosterolii, acele substante din grau similare cu colesterolul, scad semnificativ nivelul colesterolului rau, iar antioxidantii protejeaza celulele de actiunea radicalilor liberi.

Ce contine graul?

Graul mai are in compozitie o pleiada de substante nutritive: minerale esentiale precum magneziu, fosfor, fier, zinc, potasiu, seleniu, vitamine E si K, complexul de vitamine B si acid folic. „Variante“ ale graului sunt alaturi de faina, bulgurul, cuscusul, germenii sau taratele. Ultimele doua sunt cele mai sanatoase.

Germeni sau tarate?

Germenii iti furnizeaza din plin acid folic, vitamina E, complexul de vitamine B si multe fibre, in timp ce taratele, adica invelisul bobului de grau, e generos mai ales in fibre. Ambele contin lignani, substante care scad riscul afectiunilor cardiovasculare.

Cea mai buna masa

Variante de mic dejun complet sunt germenii amestecati cu miere sau taratele amestecate cu iaurt. O astfel de masa iti asigura energia pentru un start in forta si, pe termen lung, te protejeaza de obezitate si de bolile asociate, precum diabetul. Daca nu ai timp, nu inlocui cu o chifla „ca-i tot din grau“, ci cu un baton cu cereale, care iti asigura rapid un mic dejun satios.

 

Cele mai citite
De Andreea Vasile | 08 octombrie 2025
De Andreea Vasile | 08 octombrie 2025

Așteptările nu distrug relațiile pentru că sunt prea mari, ci pentru că rămân nespuse. Iar atunci când nu sunt comunicate, se transformă în frustrări, tăceri și reproșuri. Dacă în adolescență e firesc să nu știm exact ce vrem, la maturitate ar trebui deja să avem curajul să cerem. Despre cum ne putem exprima dorințele și […]

Citeste mai mult
De Adrian Serban | 05 aprilie 2021
De Adrian Serban | 05 aprilie 2021

Servirea meselor acasă, în familie, este unul dintre momentele cele mai plăcute ale zilei, însă de multe ori timpul limitat și lipsa de inspirație pot fi adevărate provocări. Nu trebuie să fii bucătar profesionist ca să gătești mâncăruri pline de savoare, însă sunt câteva aspecte de care e bine să ții cont pentru rezultate excepționale. […]

Citeste mai mult