Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Caisele, fructele de aur ale verii

Caisele, fructele de aur ale verii

Se pune despre caise că poartă în ele o parte din nectarul zeilor. Cert este ca micuțele fructe parfumate, delicate și dulci, caisele sunt fructele de aur ale verii. De aur și la propriu și la figurat!

Se spune că oamenii care consumă aceste fructe în lunile d evară, în perioada în care sunt în sezon, vor avea un trup tânăr, viguros și o minte ageră până la vârste înaintate. Câteva milenii mai târziu, studiile științifice au confirmat proprietățile pe care le au caisele, aceste minunate fructe ale verii!

Caisele sunt printre cele mai bune surse de vitamine antioxidante (A, B și C), minerale (magneziu, fier, calciu și potasiu), fibre alimentare, pectină, celuloză și sărace în sodiu, grăsimi saturate și colesterol.

Caisele au proprietăți medicinale nebănuit de puternice, de care putem beneficia din plin, dacă știm cum să le consumăm. Se recomandă consumul zilnic a cel puțin 350 de grame de fructe proaspete pentru prevenirea bolilor. Pigmenții care dau culoarea portocalie caiselor și care au, totodată, și un efect puternic antioxidant, se găsesc exclusiv în caisele proaspete și în cele uscate la soare (sau artificial, dar la temperaturi scăzute) și, într-o măsură ceva mai mică, în cele congelate. Preparate termic la temperaturi de peste 60 de grade Celsius, fructele își pierdo parte din vitamine, dar rămân mineralele și aroma lor fantastică.

Vitaminele și mineralele conținute de caise ajută la menținerea sănătoasă a stomacului, a ficatului și a inimii. Datorită beta-carotenului, caisele ajută la regenerarea nervilor și a țesuturilor și la menținerea vederii, protejând ochii de boli, precum cataracta sau glaucomul. Caisa este unul din cele mai bogate alimente în vitamina A din lume, fiind întrecută în acest sens doar de fructele de cătină, ceea ce o recomandă pentru reducerea riscului de degenerescență maculară.

Consumul acestor fructe tonifică sistemul nervos, ajută la combaterea insomniilor, a stresului și a oboselii. Antioxidanți din compoziția acestora împiedică sau stopează procesele degenerative la nivelul creierului. Fosforul pe care îl găsim în caise ajută la menținerea memoriei. Cercetările au arătat că sâmburii caiselor conțin, între altele, lecitină și acetilcolină, două substanțe foarte valoroase pentru procesele de memorare la nivelul creierului.

Sucul natural din pulpa de caise, aromat, delicios și foarte sănătos, este recomandat mai ales persoanelor care sunt foarte slăbite și obosite, sau care sunt în perioada de convalescență și trebuie să își refacă organismul.

Caisele au un puternic efect antiinflamator, o cură cu caise ajută la rărirea, până la eliminare, a crizelor de gută, la redobândirea aspectului normal și a mobilității articulațiilor afectate.

Caisele conțin pectină și celuloză, care, luptând împotriva bacteriilor și a infecțiilor, previn apariția bolilor la nivelul sistemului digestiv și chiar apariția cancerului de colon. Ele înlătură constipația și controlează digestia.

Caisele combat anemia și menține sistemul osos și dantura puternice. Licopenul din caise și celelalte substanțe active împiedică oxidarea colesterolului și depunerea sa pe arterele coronare, micșorând astfel riscul de infarct.

Sărace în calorii și cu un conținut de fibre alimentare care rămân mult timp în stomac, împiedicând reapariția senzației de foame, caisele sunt recomandate în curele de slăbire, ele având și un efect laxativ.
Caloriile pe care le furnizează caisele provin din zaharuri și sunt unul dintre dezavantajele consumului de caise.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: FreeDigitalPhotos

Comments

comments

Lasă un răspuns