
În ultimii 20 de ani, numărul persoanelor supraponderale și obeze a crescut alarmant în lume. Ultimele studii situează România pe un nedorit podium în această privință.
România se află pe locul al treilea în clasamentul țărilor europene care au un număr mare de persoane obeze în rândul populației adulte, dar și al copiilor. Un român din trei este supraponderal şi unu din patru este obez, se arată într-un nou studiu realizat de Eurostat (Biroul European de Statistică).
Încotro ne îndreptăm? Același Eurostat a arătat și faptul că obezitatea este unul dintre principalii factori care declanșează 75% din bolile contemporane (diabet, afecțiuni cardiovasculare, hepatice, cancer, varice, artrită, spondiloză). Motivele principale pentru care românii au luat atât de mult în greutate sunt lipsa mișcării și alimentația nesănătoasă.
Primul pas, supraponderalitatea
Supraponderală e acea persoană care are o greutate corporală mai ridicată decât masa corporală ideală, dar care nu a ajuns încă la obezitate. Greutatea normală a unei persoane raportată la înălțimea sa se măsoară cu ajutorul indicelui de masă corporală (IMC). Acesta se calculează împărțind greutatea (în kg) la pătratul înălțimii (în metri pătrați). Scris într-o formulă, IMC = m/h2 . Exemplu de calcul IMC (pentru o persoană cu înălțimea 1,75 m și 60 kg): IMC = 60/1,752 = 19,6
IMC Interpretare
sub 18,5 subponderal
18,5-24,9 greutate normală
25-29,9 supraponderal
30-34,9 obezitate grad I
35-39,9 obezitate grad II
peste 40 obezitate morbidă
Pe lângă alimentația tip fast-food și sedentarism, stresul este un alt factor declanșator al kilogramelor în plus. Cele mai multe persoane supraponderale se refugiază la frigider ori de câte ori întâmpină probleme la locul de muncă sau în căsnicie. Un alt factor declanșator al aceste afecțiuni este consumul de alcool.
Obezitatea, inamicul planetei
Obeză este considerată persoana al cărei IMC depășește 30. Obezitatea nu e doar o problemă estetică, ci este o tulburare majoră de nutriție. Dintre complicațiile obezității, cele mai frecvente sunt diabetul zaharat de tip II, hipertensiunea arterială, varicele, infertilitatea, sindromul de apnee în somn, steatoza hepatică, ateroscleroza, infarctul miocardic. Măsurarea grăsimii din organism se poate realiza fie cu ajutorul unor cântare profesionale, care afișează grăsimea din organism, cantitatea de apă și masa musculară, fie cu ajutorul testelor hidrostatice, care se efectuează în clinici și spitale – în timpul testului, ești scufundat în apă, iar greutatea de sub apă este înregistrată –, fiind considerată una dintre cele mai precise metode de evaluare a compoziției organismului.
Tratamentul obezității trebuie realizat sub îndrumarea medicului specialist în boli de nutriție și constă în modificarea stilului de viață, dietă, exerciții fizice și, în funcție de pacient, tratament medicamentos.
De ce să slăbești
Scăderea în greutate are numeroase efecte pozitive asupra stării de sănătate. Orice kilogram pierdut are efecte semnificative asupra scăderii hipertensiunii arteriale și asupra diabetului zaharat de tip II. Studiile au arătat că pacienții cu astm bronșic și-au îmbunătățit funcția pulmonară, iar pacienții cu apnee în somn care au scăzut în greutate cu 10% și-au îmbunătățit calitatea somnului.
Tratamentul chirurgical
Când indicele de masă corporală depășește 40, este indicat tratamentul chirurgical, considerat cel mai eficient în cazul obezității morbide. Orice tip de intervenție chirurgicală prezintă riscuri, dar medicul specialist va alege intervenția care se potrivește cel mai bine pacientului:
- inel gastric – montarea unui inel gastric reglabil, care împarte stomacul în două porțiuni inegale. Cu cât stomacul tău este mai strangulat, cu atât alimentele vor trece în cantitate mai mică.
- micșorarea stomacului – intervenție laparoscopică de îndepărtare a porțiunii dorsale a stomacului
- plicatură gastrică – efectuarea unor pliuri în peretele gastric și coaserea (suturarea) acestora
- by-pass gastric – procedeu de izolare a unei părți din stomac, astfel încât alimentele ajung numai în porțiunea superioară a stomacului
- diversia bilio-pancreatică – rezecție gastrică aproape totală, astfel că alimentele consumate în cantitate redusă ocolesc cea mai mare parte a intestinului subțire, ajungând în porțiunea finală a acestuia, neputând fi asimilate în întregime.
Cere ajutor aici!
- Spitalul „Sf. Constantin“, Brașov, centrul de excelență în chirurgia obezității – 0268.300.300
- Bari Clinic, București – 0757.086.113;
- Constanța – 0751.109.259
- Ponderas, București – 021. 9886
- Spitalul „Sfântul Spiridon“ Iași – 0232.240.822
- Centrul medical „Sf. Maria“, Timișoara – 0256.201.011
Articol preluat din ediția de februarie 2015 a revistei Femeia.
Autor: Mariana Fătulescu
Sursa foto: Thinkstock