Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Cele mai frecvente afecțiuni care apar după vârsta de 35 de ani

Cele mai frecvente afecțiuni care apar după vârsta de 35 de ani

Sănătatea este cel mai de preț lucru pe care îl avem. Însă, pe măsură ce înaintăm în vârstă, e nevoie să acordăm mai multă atenție corpului nostru, dacă vrem să fim ferite de riscuri.

Iată care sunt cele mai întâlnite afecțiuni asociate pragului de 35 de ani și ce poți face pentru a le preveni:

Afecțiunile endocrinologice, cauza dezechilibrelor hormonale      

Glandele endocrine sunt responsabile de eliberarea și controlul hormonilor din organismul nostru. Sistemul endocrin dictează rimul inimii, modul în care cresc și se regenerează oasele și țesuturile, funcțiile aparatului reproducător, dar și starea de spirit, scrie hormone.org.

Problema cu sistemul endocrin este că poate fi dat peste cap de stres și, odată ce apare un dezechilibru, este dificil să îl readuci pe linia de plutire. O simplă consultație endocrinologică poate depista cu acuratețe și din timp problemele apărute, astfel încât să eviți apariția unei afecțiuni mai grave. Tratamentele endocrinologice sunt de lungă durată și complexe, așa că cel mai bine este să previi orice dezechilibru. Potrivit unui studiu, aproape toate femeile de peste 35 de ani suferă de anumite dezechilibre hormonale, cauzate în mare parte de stres sau de un stil de viață nesănătos. Aceste dezechilibre nu se rezolvă de la sine, ba dimpotrivă, se agravează, așa că este important să le depistezi din timp.

Iată care sunt simptomele care ar trebui să te trimită la medic:

 • o stare constantă de oboseală, care nu dispare prin odihnă,
 • apetit crescut pentru dulciuri sau alimente sărate;
 • stări de apatie, depresie, anxietate sau schimbări bruște de dispoziție;
 • o scădere a nivelului de concentrare și a energiei;
 • scăderea libidoului și iritabilitate;
 • retenția de fluide, metabolismul încetinit și fluctuații inexplicabile în greutate.

Bolile de inimă, mai frecvente în cazul femeilor   

Femeile sunt mai predispuse decât bărbații să facă infarct. Un studiu publicat de Jurnalul American al Colegiului de Cardiologie arată că infarcturile sunt mai întâlnite în cazul femeilor cu vârste cuprinse între 30 și 54 de ani decât în cazul bărbaților cu aceeasi vârsta. Problemele cardiace rămân, de multe ori, nediagnosticate pentru că simptomele care apar nu sunt cele clasice. Bolile de inimă pot avea numeroase semne, iar unele dintre acestea pot fi înșelătoare. De aceea, este esențial să mergeți o dată pe an la un consult cardiologic. Cu toate acestea, este bine să știți și care sunt simptomele care pot semnala o afecțiune a inimii:

 • senzația de presiune pe piept, gât, umeri și omoplați și disconfort abdominal;
 • dureri sau senzații de amorțeală în brațe;
 • amețeli sau senzație de greață;
 • senzație neobișnuită de oboseală;
 • transpirație excesivă;
 • senzație că ți se taie respirația;
 • insomnii.

Un studiu al Jurnalului Britanic de Medicină Sportivă arată că sedentarismul este cel mai mare factor de risc în cazul apariției bolilor de inimă în cazul femeilor de peste 30 de ani, mai grav decât fumatul, hipertensiunea arterială sau indicele de masă corporală. Așadar, dacă practici un sport alert, precum alergatul, aerobicul sau orice alt exercitiu cardio, îți vei întări mușchiul inimii și vei scădea riscul de a întâmpina astfel de probleme.

Infertilitatea, cea mai comună consecință a problemelor aparatului reproducător

Fertilitatea scade după vârsta de 35 de ani, dar asta nu înseamnă neapărat că o femeie poate avea probleme în a concepe după acest prag, doar că este posibil să dureze mai mult până rămâne însărcinată. O femeie cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani are 20% șanse de a rămâne însărcinată de-a lungul unui ciclu menstrual. După 35 de ani, procentul scade la 15%, iar după 40 de ani, ajunge la 10%.

„Pe măsură ce înaintezi în vârstă, s-ar putea să fie nevoie de tot mai multe încercări. La 25 de ani, perioada medie e de 2-3 luni, pentru o femeie de 35 de ani, poate dura între 6 și 9 luni, iar la 45 de ani, s-ar putea să aibă nevoie de un tratament de fertilitate prescris de medicul endocrinolog”, spune medicul Kelly Shanahan.

Pe de altă parte, după vârsta de 30 de ani, se recomandă să faci anual testul Babeș-Papanicolau, care poate identifica orice modificare anormală la nivelul cervixului și este cea mai bună metodă de a depista din timp cancerul de col uterin.

Osteoporoza, pericolul tăcut pe care îl observi târziu

Osteoporoza cauzeaza reducerea densitatii minerale a oaselor, adica acestea devin mai fragile si predispuse la rupere, deoarcere structura lor erodează, făcându-le să devină poroase. Pentru persoanele care suferă de această afecțiune, chiar și o căzătură sau un banal strănut poate cauza fracturi. Cel mai des, osteoporoza afectează oasele de la încheietura mâinii, din coloană sau șold. Chiar dacă oasele se refac, ele nu mai pot ține pasul cu rapiditatea cu care se sfărâmă.

Boala apare după vârsta de 35 de ani și este, de multe ori, diagnosticată târziu, când oasele sunt deja slăbite. Iată care sunt primele simptome:

 • dureri de spate, mai ales de-a lungul coloanei vertebrale;
 • scădere în înălțime de-a lungul unei perioade mai lungi de timp
 • apariția unei posturi incorecte, aplecate sau cocoșate
 • apariția unei fracturi neașteptate, din cauza unei lovituri sau căzături banale.

Osteoporoza este strâns legată de nivelul calciului din organism, mineralul care întărește și susține oasele. Pentru a evita apariția acestei boli, consumă frecvent alimente bogate în calciu, fă mișcare, mai ales exerciții de tip cardio, nu consuma alcool sau tutun, pentru că acestea slăbesc organismul și favorizează apariția osteoporozei.

Obezitatea și sindromul metabolic pot fi ținute la distanță dacă ești activă

Peste 40% dintre americani se confruntă cu problema obezității după vârsta de 35 de ani, iar procentul crește pe măsură ce se înaintează în vârstă. Obezitatea este responsabilă de apariția altor afecțiuni grave, precum diabetul, cancerul de colon și de sân, bolile cardiovasculare, afecțiuni ale vezicii și tensiune arterială ridicată.

Sindromul metabolic este o combinație de afecțiuni care cresc riscul apariției bolilor cardiovasculare, a diabetului zaharat și a unor forme de cancer. Potrivit Webmd.com, criteriile de diagnostic sunt reprezentate de:

 • o circumferință a taliei mai mare de 90 de centimetri, în cazul femeilor, și 100 de centimetri la bărbați;
 • un nivel al trigliceridelor din sânge mai mare de 150 de mg/dL
 • nivelul de HDL colesterol (sau colesterolul bun) mai mic de 50 mg/dL în cazul femeilor;
 • tensiunea arterială de 130/85 sau mai mare
 • glicemie de 110 mg/dL sau mai mare

Aceste probleme apar pe masură ce corpul femeii se pregătește de menopauză, iar metabolismul, responsabil de rapiditatea cu care sunt arse grăsimile, încetinește. Singurele metode prin care vă puteți proteja de obezitate și problemele metabolice este să faceți mai multă mișcare, să nu consumați alcool și să reduceți numărul de calorii zilnice prin consumarea alimentelor cât mai puțin procesate.

Nu există o formulă prin care să eviți apariția tuturor acestor probleme, însă medicii sunt de acord că un stil de viață sănătos, cu o dietă corespunzătoare, combinată cu mișcare și lipsită de excese scade considerabil riscurile apariției acestor afecțiuni. Iar un set de analize anuale te pot ajuta să prinzi din timp și să tratezi rapid problemele de sănătate.

 

Sursă foto: Shutterstock, Copyright: curhan   

Comments

comments

Lasă un răspuns