Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Cum trebuie să numeri caloriile în funcție de organismul tău

Cum trebuie să numeri caloriile în funcție de organismul tău

 

Trebuie să numeri caloriile dacă vrei să respecţi o dietă. A număra caloriile este o bună soluţie pentru a controla aportul de alimente, dar trebuie să ştii cum numeri caloriile. A număra caloriile este esenţial mai ales dacă respecţi o dietă pentru scaderea în greutate. Un exces de calorii înseamnă acumulare de grăsime, iar reducerea aportului de calorii duce la scădere în greutate. Pe de altă parte menţinerea unui echilibru între necesarul de calorii şi aportul zilnic este secretul pentru menţinerea unei greutăţi stabile. 

Raportul ideal de nutrienţi, zilnic, deci şi proporţia ideală în aportul de calorii este: 40% carbohidraţi, 30% grăsimi, 30% proteine adică la fiecare 5 grame de grăsimi, trebuie să corespundă 30 de grame de carbohidraţi, 20 de grame de proteine.

Un gram de grăsime are nouă calorii, aşa că te îngrăşa mai mult decât carbohidraţii şi proteinele, care au doar patru calorii pe gram. De exemplu, o persoană care are 100 de kilograme (luăm aceasata valoare doar ca socotelile mai uşoare), şi care va consumă 150 de grame dintre cele trei grupe de nutrienţi (carbohidraţi, grăsimi şi proteine), va primi 600 de calorii din proteine, 600 din carbohidraţi şi 1350 calorii din grăsimi, ceea ce înseamnă un total de 2.550 de calorii.

Când numeri caloriile ţine cont de faptul că trebuie să ştii care este masa ta musculară. Pentru a-ţi menţine masa musculară trebuie să consumi 0,75 grame de proteine pentru fiecare două kilograme de masă corporală. În felul acesta musculatura rămâne constantă, sau cel puţin reduci la minimum riscul de a pierde masă musculară. Regula este foarte importantă mai ales în cursul dietelor, pentru că atunci riscul de a slabi prin pierdere de masă musculară este cel mai ridicat.

Pe de altă parte trebuie să ţii cont de faptul că excesele dăunează, aşa că dacă vrei să consumi mai multe proteine dar fără să te îngraşi, trebuie să mai reduci din numărul carbohidraţilor. Ideea este că echilibrul între aportul de nutrienţi trebuie pastrat, iar variaţiile proporţiilor dintre aceştia trebuie menţinute în variabile cât mai mici.

În strategia de a număra caloriile nu uita să încluzi procentul ideal de grasimi.
Acestea sunt esenţiale pentru buna funcţionare a organismului, dar şi în dietă pentru că au capacitatea de a menţine senzaţia de saţietate. Depinde de ţine să alegi grăsimile sănătoase şi să le consumi în momentele propice ale zilei, astfel încât energia să fie consumată şi nu stocată.

Afla ca delicatese de 100 de calorii

 

Comments

comments

Lasă un răspuns