
Hormonii sunt elemente esențiale pentru funcționarea corpului, jucând un rol crucial, în viață femeii. Toți hormonii feminini sunt coordonați după un singur principiu: să pregătească trupul femeii pentru sarcină și să susțină evoluția acesteia.
Coordonatorul hormonilor feminini este progesteronului, care este produs de ovare și de glandele suprarenale după ovulație și mențin un ritm de creștere sănătoasă a celulelor din interiorul uterului, pregătind mucoasă acestuia pentru a acceptă un ovul fertilizat în fiecare luna. Al doilea coordonator este testosteronul este creat de ovare și glandele suprarenale și reglează activitatea sexuală.
Hormonii la 30 de ani
Hormonii trec prin numeroase schimbări într-o luna, în cadrul ciclului menstrual instalat la pubertate. În intervalul 15-20 de ani activitatea acestora se reglează și ajunge la ritmul cunoscut de orice femeie, la prima tinerețe. O creștere a estradiolului (o formă a estrogenului) la 10 zile după începerea ciclului, cam în perioadă ovulației, a aduce o stare bună de spirit, în timp ce o creștere a progesteronului în cea de-a două jumătate a lunii te va irită.
Acesta este și motivul pentru care vei remarcă o scădere a dorinței sexuale dacă folosești contraceptive cu hormoni, estrogenul conținut blocând testosteronul. Cele mai bune sunt anticoncepționalele mai noi, care au hormoni naturali și nu îți influențează libidoul.
În jurul vârstei de 30 de ani are loc o prima scădere a fertilității, aflată la nivel maxim în intervalul 20-30 de ani. Dacă ai mai puțin de 35 de ani și încerci să rămâi însărcinată, nereușind în decursul unui an, este bine să consulți un endocrinolog. Dacă ai peste 35 de ani, e bine să mergi la medic la 6 luni de când ți-ai propus să rămâi gravidă și nu ai reușit.
Hormonii feminini, al căror scop este să genereze și să susțină sarcină, sunt cei care controlează și metabolismul feminin, metabolismul fiind parte integrantă în procesul de reproducere al femeilor. Studiile arată că mâncând legume din familia cruciferelor, precum broccoli sau conopidă, îți vei menține un nivel stabil al colesterolului, implicat direct în secreția hormonilor ce controlează sarcină.
Ce se întâmplă la 40 de ani
La 40 de ani încă ai parte de un ciclu menstrual regulat, dar ovarele încep să producă mai puțin estrogen și progesteron. Nu mai există un echilibru perfect între acești doi hormoni, iar testosteronul scade și el. Cu alte cuvinte, începe premenopauză, o precursoare a menopauzei, care poate dura în jur de 5 ani.
Vei începe, probabil, să simți bufeuri, o micșorare a dorinței sexuale și uscăciune vaginala. Din fericire, aceste simptome vin și pleacă, nu sunt permanente. Totuși, fertilitatea începe să scadă în mod clar, așa că este cât se poate de indicat să mergi la medic și să faci toate testele posibile dacă totuși vrei să rămâi însărcinată.
S-ar putea să observi o ușoară creștere în greutate, din cauza hormonilor tiroidieni, care scad odată cu trecerea anilor. Un test de sânge poate dezvălui această problemă, iar apoi pot fi luate pastile care să îi stabilizeze.
Specialiștii recomanda consumul de soia, deși unele studii arată că această are un efect cancerigen în cazul persoanelor care au suferit mai înainte de cancer la sân. Consumată în cantități moderate, soia nu reprezintă un pericol pentru organism, așa că încearcă să bei lapte și să mănânci diverse preparate din această plantă.
Ce se întâmplă la 50 de ani
Producția de progesteron scade considerabil, mare parte din estrogen venind de la glandele suprarenale și din țesutul gras, nu din ovare. Până la 51 de ani probabil ai ajuns la menopauză, această putând fi declarată cu certitudine atunci când ciclul menstrual nu mai există de un an. Cel mai probabil nivelul testosteronului variază foarte mult, fapt ce duce la apariția bufeurilor și îți da peste cap viață sexuală.
S-ar putea să te confrunți cu o uscare a pielii, din cauza că estrogenul este implicat în hidratarea epidermei. Folosește creme mai hidratante și vei elimină această problemă. Ușoare stări de confuzie sau o mică alterare a memoriei ar putea să-și facă și ele simțită prezența, dar niciunul dintre simptome nu este grav.
Cea mai bună modalitate de rezolvare a diverselor probleme de sănătate este aceea de a le preveni. Multe femei apelează la terapii de substituție hormonală pentru a scăpa de bufeuri, insomnii, momente în care memoria este slabă și alte inconveniente care apăr odată cu înaintarea în vârstă. Există o mulțime de pastile, injecții, creme și diverse alte procedee, însă doar medicul va stabili care este cea mai bună variantă pentru tine.
Ce poți face este să consumi somon, nuci și alte alimente cu grăsimi sănătoase și L-arginină, care să îți mențină un nivel constant de testosteron și să îți îmbunătățească viață sexuală.
Acum știi cum te guvernează hormonii, dar ceea ce este cel mai important este să nu-i privești ca pe niste dușmani, ci ca aliații care fac din tine femeia frumosă, puternică și inteligentă care ești.
Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: Thinkstock/Guliver