Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Dieta si fitness > Dieta cu 1500 de calorii pe zi

Dieta cu 1500 de calorii pe zi

dieta

Deși pare restrictivă, dieta cu 1500 de calorii pe zi e delicioasă și chiar ușor de urmat dacă te ții fără abatere de planul propus de noi.

Ai nevoie de hrană ca angrenajul să funcționeze, în niciun caz de înfometare. Dar, ca să slăbești, combustibilul trebuie să fie de calitate, iar numărul de calorii – adaptat efortului fizic depus. Vestea bună este că poți include în meniu mâncăruri foarte gustoase, deși reduse caloric. Iată un plan de dietă echilibrat pentru cinci zile care te menține sătulă și te scapă de un kilogram după o săptămână.

Principiile dietei

Dacă nu ești încă pe deplin convinsă să începi dieta, ține un jurnal alimentar timp de o săptămână. Vei fi surprinsă câte calorii au mesele tale!
Calea sigură să nu depășești cele 1.500 de calorii standard este să mănânci porții mici.
Reușita planului de slăbit depinde în mare măsură de alegerile alimentare simple. De exemplu, în loc de lapte redus în grăsimi alege-l pe cel degresat complet, pâinea din cereale integrale să țină loc celei albe, iar dulciurile trebuie înlocuite cu zahăr sănătos din fructe.
Bea multe lichide. Ideal ar fi să încerci în jur de opt pahare zilnic. Apa e cea mai bună opțiune, dar sunt acceptate cafeaua (nu mai mult de trei ceșcuțe) și ceaiul. Sunt de evitat băuturile dietetice și sucurile carbogazoase, care abundă în calorii goale (nu oferă conținut nutritiv).
Din categoria alimentelor cu calorii goale fac parte și cele pline de grăsimi și cele cu zahăr (o singură gogoașă ar însemna un sfert din caloriile pe care le ai de consumat zilnic, deci fii precaută!).
Mănâncă încet și mestecă pe îndelete alimentele, pentru a-i da organismului șansa să se simtă plin, dar și să absoarbă eficient substanțele hrănitoare.
Citește etichetele și cântărește mâncarea ca să-ți dai seama cât înseamnă porția de care ai nevoie. S-ar putea să-ți fie mai greu la început, să ți se pară puțin, dar orice mică depășire contează. Altfel spus, oricât de sănătoasă ar fi salata ta, dacă adaugi mai mult ulei, s-ar putea să ajungi la 2.000 de calorii fără să-ți dai seama.
Folosește multe verdețuri și nu te abține de la condimente! Acestea nu doar aromatizează, te ajută să dai savori diferite acelorași mâncăruri zilnic, ci și accelerează digestia și topesc grăsimile.

Ziua 1

Mic dejun: 1 pahar cu smoothie de banane (283 cal)
Gustare : 1 felie de pâine integrală unsă cu 2 linguri de ricotta și cu topping din 1 smochină uscată tocată și 1 lingură de miere (154 cal)
Prânz: 1 salată energizantă din 2 frunze mari de salată verde, 150 g legume crude la alegere, 1 ou fiert tare, 1 pumn de stafide, 1 pumn de migdale, 2 linguri de oțet balsamic (402 cal)
Gustare: 1 măr mic și 22 de alune fistic (150 cal)
Cină: 1 castron cu quinoa în care adaugi 1 felie de tofu prăjită, 1 buchețel de broccoli și 1 morcov călite ușor, totul amestecat cu ½ lingură de ulei de susan și 2 linguri de sos de soia și decorat cu alune (498 cal)

Ziua 2

Mic dejun: sendviș din 2 felii de pâine integrală în care pui 1 ou făcut jumări într-o lingură de unt, 1 roșie și ¼ avocado (319 cal)
Gustare : 1 pahar (300 ml) de lapte degresat și 1 portocală (135 cal)
Prânz: platou mediteraneean – 1 lipie din grâu integral cu 30 g brânză feta, 1 roșie mare, 6 măsline, 60 g hummus, 100 g spanac crud, cu dressing din 1 lingură de ulei de măsline și zeamă de lămâie (396 cal)
Gustare: 1 felie pâine integrală cu 2 linguri de guacamole (124 cal)
Cină: 2 chiftele din carne de vită cu 2 frunze de salată, 2 linguri de iaurt degresat, 1 pahar cu bere (484 cal)

Ziua 3

Mic dejun: 200 g de iaurt normal cu 100 g fructe de pădure și 5 migdale (310 cal)
Gustare: 1 baton cu cereale, nuci și fructe (<200 cal)
Prânz: 1 lipie din făină integrală umplută cu ½ conservă de ton, 50 g fasole albă, 1 lingură ulei de măsline, zeamă de lămâie, 2 frunze de salată verde și 1 strugure (371 cal)
Gustare: 100 g fasole verde gătită la abur cu 60 g hummus (130 cal)
Cină: 150 g plăcintă cu pui și salată din 2 frunze de salată verde și 1 ceapă roșie tăiată julien, asezonate cu 2 linguri de oțet (497 cal)

Ziua 4

Mic dejun: 2 felii de pâine neagră unse cu brânză cremoasă și 1 felie de somon afumat, 1 roșie, 1 castravete mic și câteva rondele de ceapă roșie (303 cal)
Gustare : 1 banană mică și 1 lingură de unt de arahide (190 cal)
Prânz: 1 bol (250 ml) supă de linte ușor nesărată, 1 felie subțire de pâine integrală coaptă și unsă cu 2 linguri de sos pesto, peste care razi mozzarella și pui 3 roșii cherry. Ca desert, ai 2 kiwi. (405 cal)
Gustare: 2 rondele de orez unse cu brânză slabă (97 cal)
Cină: 200 g piept de pui fript plus 100 g salată de varză cu dressing din 1 lingură de ulei de măsline și usturoi (478 cal)

Ziua 5

Mic dejun: 2 fursecuri de ovăz, 150 ml lapte degresat și 1 măr mic. Adaugă câteva alune. (311 cal)
Gustare: 1 iaurt normal amestecat cu 100 g fructe de pădure (160 cal)
Prânz: 1 felie tortilla (<150 cal) umplută cu 30 g cașcaval ras, 50 g fasole neagră, 50 g ciuperci sotate într-o lingură de ulei de măsline, cu ¼ avocado felii (400 cal)
Gustare: 1 morcov mediu tăiat fâșii (60 cal)
Cină: 200 g pește fript, 150 g fasole verde fiartă cu dressing din 2 linguri ulei de măsline, muștar și zeamă de lămâie, 1 felie subțire de pâine integrală (365 cal)

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.38/2014
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: © Maksym Yemelyanov – Fotolia


Lasă un răspuns

Sus