
Se spune ca hormonii ne controleaza viata si in buna masura afirmatia este adevarata. Hormonii regleaza mai multe functii in organism, de la crestere si dezvoltare, pana la functia sexuala, de la ritmul metabolismului pana la starea de spirit. Este de la sine inteles ca echilibrul hormonal este esential pentru o viata normala.
Iata care sunt cele mai simple si mai eficiente metode naturale care pot sustine echilibrul hormonal.
- Stresul te deregleaza hormonal
Reducerea consumului de uleiuri vegetale
Organismul are nevoie de un echilibru intre aportul de grasimi saturate, monosaturate si polisaturate pentru a crea celulele noi si sanatoase. Studiile arata ca folosite in cantitati moderate, uleiurile vegetale sunt necesare si utile, dar consumul crescut de grasimi polisaturate din uleiul de rapita, alune, soia, precum si margarina si alte produse derivate pot cauza probleme de sanatate. Grasimile polisaturate sunt instabile molecular si pot determina mutatii ale celulelor si disfunctii hormonale, mai ales in categoria hormonilor derivati din grasimi.
Consuma ulei de cocos
Uleiul de cocos are grasimi saturate si din acest motiv este recomandat spre consum. Are numeroase beneficii pentru sanatatea organismului printre care reglarea colesterolului si transformarea lui in pregnenolon ce ajuta la producerea hormonilor, mentine la un nivel normal trigliceridele si este indicat si in curele de slabire.
Aport crescut de magneziu
Magneziul este un mineral esential in sinteza hormonala si activitatea celulara, motiv pentru care fie consumi alimente bogate in magneziu, fie apelezi la suplimente de magneziu. Magneziul este fundamental in sinteza acidului ribonucleic (ARN) si acidului dezoxiribonucleic (ADN). Magneziul mai ajuta si digestia prin absorbtia proteinelor si grasimilor de care este nevoie la productia de hormoni sanatosi. Magneziul este si un precursor al productiei de serotonina.
Este de la sine inteles ca echilibrul hormonal este esential pentru o viata normala.
Aport crescut de vitamina D
Fara vitamina D sistemul endocrin nu poate functiona. Cea mai buna sursa de vitamina D o reprezinta lactatele si mersul in aer liber, vitamina D viidn sintetizata sub influenta razelor de soare, in piele.
Reducerea aportul de cafea
Cafeina in exces poate influenta negativ balanta hormonala. mecanismul este unul foarte fin si nu tine direct de consumul de cafea ci de procesele de metabolizare ale acesteia care consuma cantitati mari de calciu si magneziu. Solutia este o dieta echilibrata si asigurarea dozelor zilnice necesare de minerale.
Echilibrarea concentratiei de leptina din sange prin alimentatie
Dezechilibrul concentratiei de leptina da peste cap echilibrul hormonal. Leptina are un rol important in controlul apetitului, metabolismului si a greutatii. Leptina este cea care transmite creierului ca nu mai are nevoie de hrana. Aportul de alimente procesate, bogate in zahar, paine alba, fructoza, carbohidrati simpli, nu determina cresterea nivelului de leptina, iar in absenta acestia nu apare senzatia de satietate, leptina fiind esentiale in reglarea apetitul. legumele, frcutele si proteinele sanatosa cresc secretia de leptina, deci o alimentatie sanatoasa, regleaza si stabilizeaza nivelul de leptina. (Otilia Ignat)