Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Menopauza fara griji

Menopauza fara griji

Asemenea celui dintâi, ultimul ciclu menstrual este un moment delicat, dar şi inevitabil în viaţa oricărei femei. Observă semnalele şi vei face faţă schimbării fără prea multe neplăceri!

Chiar dacă sângerările lunare sunt nesuferite şi tare ţi-ai dori să scapi de ele câteodată, apro-pierea menopauzei nu-i deloc un prilej de bucurie, ci mai degrabă de tristeţe şi teamă, pentru că aduce cu ea o mulţime de schimbări fiziologice şi emoţionale supărătoare. Cu toate astea, fie că vrei, fie că nu, după 40 de ani, secreţia hormonală produsă de ovare se reduce treptat, până când dispare cu desăvârşire, iar odată cu ea menstruaţia.

Când vine vremea

Menopauza se instalează de obicei între 45 şi 55 de ani şi este precedată de premenopauză, o perioadă în care apar dereglări menstruale – fie cicluri abundente, fie mult diminuate, prea dese ori prea rare – şi alte semne prevestitoare: tulburări de somn, piele uscată, dispoziţie schimbătoare. Abia când menstruaţia lipseşte vreme de 12 luni consecutiv se poate spune că eşti la menopauză şi tot atunci dispar şansele de a rămâne însărcinată. Vârsta exactă când apare n-ai cum s-o afli, însă câteva analize te anunţă cum stai cu fertilitatea, ne spune dr. Andreas Vythoulkas: „Nu se poate şti cu precizie vârsta la care o femeie ajunge la menopauză. Analiza care măsoară rezerva ovariană este AMH (hormonul anti-müllerian) şi ne spune cu aproximaţie dacă femeia se apropie ori nu de acest moment. Există şi profilul hormonal care se efectuează în ziua a doua sau a treia a ciclului menstrual, care ne dă indicii despre cât de fertilă este femeia respectivă. Analizele recomandate în cadrul profilului hormonal sunt FSH, LH, prolactină, estradiol, progesteron, TSH, T4“.

Simptome suportabile… sau nu

Unele femei trec uşor peste momentul apariţiei menopauzei, în timp ce pentru altele este un adevărat coşmar. Bufeurile, irascibilitatea permanentă, uscăciunea vaginală, care face actele sexuale dureroase (poate fi combătută cu lubrifiant şi mai mult interes acordat preludiului), infecţiile urinare şi genitale mai dese din cauza diminuării estrogenului, responsabil de elasticitatea şi fluxul sangvin la nivelul vaginului, dar şi de pH-ul vaginal, sunt manifestări care pot fi ţinute sub control cu ajutorul tratamentelor de substituţie hormonală recomandate de medicul ginecolog. Acestea ar trebui pe cât posibil evitate întrucât, deşi suplinesc lipsa hormonilor feminini şi diminuează unele neplăceri, aduc în schimb multe pericole, mai ales dacă ai deja risc de cancer de sân sau endometru ori suferi de tromboză venoasă, boli cardiace, trigliceride crescute, sângerări vaginale suspecte.

Complicaţii uşor de prevenit

După 45 de ani, influenţată de fluctuaţia hormonală, masa osoasă se reduce anual cu câteva procente şi creşte astfel riscul de osteoporoză. Osteodensitometria îţi arată anual cum stai şi te ajută să previi fragilizarea oaselor şi fracturile. De ajutor pot fi mişcarea, fototerapia (fie că e vorba despre razele soarelui în contactul direct cu pielea sau de ultraviolete emise de niște aparate speciale), dieta bogată în lactate, oleaginoase (nuci, migdale, alune-de-pădure), peşte gras, gălbenuş, cereale integrale. Pe timp de iarnă, un supliment de calciu cu vitamina D poate fi necesar. Şi sănătatea inimii trebuie bine monitorizată, întrucât sporește riscul de hipertensiune, colesterol mărit şi alte afecţiuni care pot da complicaţii. Mamografia este recomandată anual, în locul ecografiei mamare sau complementar cu aceasta.

Kilograme în plus?

Odată cu menopauza, trebuie să ai mai multă grijă când vine vorba despre ce mănânci. Nu doar pentru starea ta de sănătate, ci şi ca să nu acumulezi kilograme nedorite ca urmare a metabolismului ce se leneveşte. Nutriţioniştii recomandă o dietă săracă în grăsimi rele (carne grasă, mezeluri, produse de patiserie, margarină) şi bogată în carbohidraţi buni (cereale și pâine integrală, legume, fructe). Încearcă să mănânci zilnic două fructe şi cel puţin 400 g de legume.

Ajutor de la natură

Chiar dacă menopauza nu este o boală,  disconfortul adus de ea nu poate fi negat, dar poate fi alungat cu plante. Lavanda, salvia şi sunătoarea înlătură stările de irascibilitate, agitaţie, insomnie (le foloseşti sub formă de infuzie, tinctură, ulei esenţial), iar ceaiurile, precum cel de rooibos, au efect energizant. Mărarul, pătrunjelul şi lemnul-dulce sunt doar trei din plantele care stimulează secreţia hormonală, dar trebuie administrate cu acordul medicului, asemenea tratamentelor alopatice, fiind periculoase în caz că ai risc de cancer ovarian, uterin sau mamar.

Articol preluat din ediția de ianuarie 2015 a revistei Femeia.

Autor: Andreea Cohuț

Sursa foto: Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns