
De diminaţă până seara auzi îndemnul de a face mişcare, în fiecare zi cel puţin 30 de minute, şi asta pentru că mişcarea este fundamental necesară pentru sănătate. Pe de altă parte există şi o adevărată fabrică de mituri despre fitness, de la beneficiile acestuia, la tehnici şi reguli. Este deci util să clarificăm măcar câteva dintre cele mai comune mituri despre fitness, pentru a beneficia de toate avantajele unei reprize de mişcare, fie că este vorba despre o sesiune de fitness la sală, fie că alergi în jurul blocului sau faci exerciţii acasă.
Se spune că arzi mai multe calorii dacă te duci la sală cu stomacul gol. Sau cel puţin acestea este unul din miturile despre fitness, scrie Prevention. Aceata idee este un mit şi chiar unul dăunător.
Când faci mişcare se ard calorii provenite din grăsimi, dar şi din carbohidraţi. Dacă lucrezi cu stomacul gol vei arde mai puţine calorii, pentru că organismul îşi protejează surse de energie. Este dovedit că dacă te duci la sală, la o oră după ce după ce ai mâncat o gustare de 200 de calorii vei arde mai multe grăsimi. În absenţa acestei gustări efortul fizic susţinut se întoarce împotrivă ta. Te vei simţi obosită şi automat vei arde mai puţine calorii.
În concluzie, mănâncă înainte de a merge la sală. Cele mai bune alegeri: o banană şi o linguriţă de unt de arahide sau biscuiţi din cereale integrale şi brânză de vaci.
O oră de plimbare este o cale prin care poţi arde calorii. Evident că orice formă de mişcare este infinit mai bună decât sedentarismul. Dar, o plimbare lejera nu aduce prea multe avantaje dacă este vorba de a arde cu adevărat calorii. Pentru a fi cu adevărat valoroasă, o repriza de mers pe jos înseamnă cel puţin 30 de minute de mers în forţă.
Mersul pe jos, în ritm alert este cea mai bună cale prin care este reglat nivelul de insulină şi tensiunea arterială dar, dacă obiectivul tău este pierderea în greutate, mersul pe jos nu-ţi este de prea mare ajutor. O soluţie ar fi să mergi, în pantă, eventual cu două gantere în buzunar pentru a face mai mult efort. Plimbarea este bună, dar este un mit să crezi că poţi slăbi, limitându-te doar la această formă de mişcare.
Un alt mit despre fitness spune că vei arde aproape acelaşi număr de calorii indiferent că alergi sau mergi, dacă parcurgi aceiaşi distanţă. Fals.
Dacă alergi poţi arde cu 30 la sută mai multe calorii decât dacă mergi, iar valoarea creşte în funcţie de viteză şi de pantă drumului pe care alergi. Este evident nevoie de mai mult efort pentru alergă.
Se spune că nu poţi transformă grăsimea în muşchi. Grăsimea şi muşchii sunt în şine ţesuturi diferite şi nu se pot transformă din una în altă. Cu toate acestea, ideea este, până la un punct, un alt mit despre fitness şi este doar pe jumătate adevărat. La vărsa de 30 de ani omul începe să piardă din masă musculară, mai ales dacă nu face niciun fel de exerciţii fizice în mod constant. Pierderea masei musculare determină, cu fiecare deceniu adăugat vârstei, o încetinire a metabolismului cu trei procente. Iar asta înseamnă mai mult ţesut adipos. Deşi se poate spune că ţesutul muscular se transformă în ţesut adipos. De aceea, mai ales pentru femei, al căror ţesut adipos este mai dezvoltat decât cel al bărbaţilor, mişcarea zilnică, exerciţiile cardio şi cele pentru tonifierea grupelor de muşchi sunt absolut necesare, pentru că exerciţiile sunt capabile să menţină şi să întreţină masă musculară.
Se spune că muşchii sunt mai grei decât grăsimea. Fals! Diferenţă este data de volum. Grăsimea şi ţesutul adipos sunt mai ”pufoase” decât muşchii, în timp ce aceştia din urmă sunt mai compacţi şi ocupă mai puţin spaţiu decât grăsimea. Este foarte important de spus că muşchii au nevoie de multe calorii, deci implicit doar ”intreţinerea” lor costă mai mult decât cea a ţesutului adipos.
Se poate acceptă că există şi fenomenul invres, pentru că prin activitate musculară grăsimea se poate trasforma în muşchi. Deşi sună foarte frumos, undeva la mijloc se află reprize constante de fitness şi o alimentaţie sănătoasă.
Miscarea in orice forma ne poate ajuta sa avem un organism sanatos pe intreaga durata a vietii. Daca facem exercitii fizice, alergam in fiecare zi punem sangele in miscare cum se zice vom avea numai de catigat.