
În sezonul când răcelile şi gripele se pregătesc să-şi facă de cap, podbalul le vine de furcă încă de la primele semne.
Unul din ingredientele active ale plantei, mucilagiul se aşază pe membranele mucoase ale căilor respiratorii şi acţionează ca un strat protector. Acelaşi efect benefic îl au pentru sistemul digestiv. În plus, taninurile ţin departe bacteriile şi virusurile, distrugându-le pe cele care s-au instalat deja confortabil, chinuindu-te cu simptome precum tusea, febra şi nasul înfundat. Tot podbalul are calităţi antiinflamatoare şi întăritoare pentru sistemul imunitar, datorită flavonoizilor pe care îi conţine.
Infuzia, leac pentru tuse
Se prepară dintr-o lingură de plantă la 250 ml de apă şi se beau două căni pe zi, fierbinţi, îndulcite cu miere. Nu lăsa să infuzeze mai mult de cinci minute şi nu folosi ceaiul mai mult de două săptămâni consecutiv (în doze mari, poate afecta ficatul); în plus, podbalul nu trebuie utilizat mai mult de șase săptămâni pe an. Este expectorant, fluidifică secreţiile bronhice şi este recomandat în caz că suferi de bronşită, faringită, astm, răguşeală, tuse uscată şi alte afecţiuni respiratorii, chiar şi tuberculoză incipientă. Poate fi folosit şi pentru inhalaţii sau gargară (fără miere adăugată), bună mai ales în caz de amigdale inflamate.
Femeile însărcinate şi cele care alăptează au interdicţie la preparatele din podbal!
Tratament pentru pneumonie
Fără îndoială, pneumonia este o afecţiune serioasă, nu trebuie neglijată şi nici tratată după ureche, ci după recomandările medicului. Pe lângă antibiotice sau alte tratamente obligatorii, următorul amestec alină simptomele neplăcute şi grăbeşte vindecarea: o lingură cu frunze de podbal, una cu muşeţel, ½ lingură cu frunze de sovârf şi tot ½ cu frunze de mesteacăn uscate se amestecă şi se pun la infuzat în 500 ml de apă cinci ore. Lichidul strecurat se bea încălzit, în trei prize, vreme de câteva zile.
Siropul de podbal se ia în sezonul rece pentru a preveni gripele.
La ce mai e bun
Podbalul nu e indicat doar pentru problemele respiratorii, ci şi pentru piele. Iată două întrebuinţări ale sale:
►Ten curat şi luminos
Ai nevoie de trei linguri cu podbal uscat peste care torni o cană cu apă fiartă. După zece minute de infuzat, strecoară, aplică pe un tifon steril şi şterge bine toată faţa, dimineaţa şi seara, aşa cum ai proceda cu o loţiune tonică. Poţi păstra la frigider 2-3 zile, într-o sticlă curată.
►Reduce inflamaţiile pielii
Ulceraţiile, bubiţele, ciupiturile de insecte pot fi calmate dacă aplici comprese cu infuzie concentrată de podbal.
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.38/2014
Autor: Andreea Cohuț
Sursa foto: © H. Brauer – Fotolia