
Probioticele, fiindca despre ele este vorba, previn sau trateaza numeroase afectiuni.
Primele recomandari
Unii specialisti in boli digestive le recomanda in tulburari pentru care tratamentul traditional nu are efectul scontat, cum ar fi sindromul de colon iritabil. De la mijlocul anilor ’90, studiile clinice au stabilit ca terapia cu probiotice intarzie dezvoltarea alergiilor la copii, ajuta in tratarea mai multor boli gastrointestinale, precum si in prevenirea si tratarea infectiilor vaginale si urinare la femei.
Remediu sigur pentru diaree
Cele mai bune rezultate ale probioticelor sunt in tratarea diareii. Studiile clinice controlate au aratat ca Lactobacillus GG poate scurta durata diareii infectioase la sugari si copii (nu si la adulti).
- Citeste si: Capcanele din alimentele dietetice
Bune contra racelilor si gripei
Boli virale comune precum gripa si racelile sunt contractate, de regula, de catre persoanele cu un sistem imunitar deficitar. Numeroase studii clinice au aratat ca probioticele stimuleaza sistemul imunitar, indiferent de cauza imunodeficientei. Mai mult, probioticele normalizeaza diferite paliere ale sistemului imunitar – imunitatea locala si a mucoaselor, dar si imunitatea intregului organism. In plus, bacteriile din probiotice sunt o arma redutabila contra virusurilor si de aceea se regasesc adesea in compozitia medicamentelor antivirale.
Lupta cu gastrita si castiga
Astazi, una dintre principalele cauze ale gastritei si ulcerului de stomac/duodenal este infectia cu Helicobacter pylori. Prin urmare, tratarea acestor boli implica folosirea de medicamente cu activitate antibacteriana si antibiotica. Medicii recomanda in tratarea acestor afectiuni si probioticele din cel putin doua motive: acestea cresc eficienta tratamentului standard pentru bolile aparatului digestiv si protejeaza mucoasa stomacala.
- Citeste si: Adevarul dulce-amarui despre ciocolata
Mentin sanatatea urogenitala
Asemenea tractului intestinal, vaginul este un ecosistem fin si echilibrat. Dar acesta poate fi dat peste cap cu usurinta de antibiotice, spermicide si pilulele anticonceptionale. Tratamentul probiotic restabileste echilibrul microflorei si e de ajutor in astfel de probleme comune, precum vaginita bacteriana urogenitala, afte si infectii ale tractului urinar.
Alte functii ale probioticelor:
- sintetizeaza in organism vitaminele: B1, B2, B5, B6, B12, PP, K, C, H si stimueaza absorbtia vitaminelor D, E si micro- si macroelementelor (fier, calciu, iod, seleniu);
- pot absorbi pana la 80-90% din proteinele si carbohidratii din alimente;
- produc acizii acetic, lactic, formic, propionic, butiric, care stimuleaza sinteza creatininei si, in consecinta, acumularea/eliberarea de energie, pentru ca tu sa ai o sanatate imbatabila;
- distrug si elimina din organism agentii patogeni si substantele toxice, creand efectul de „al doilea ficat“;
- stimuleaza intregul sistem imunitar si te protejeaza de infectiile bacteriene si virale.