
Consumand „lucrul bun la momentul oportun” iti furnizezi energia zilnica necesara activitatii, arderii grasimilor excedentare si mentinerii unui tonus sanatos. Pentru a afla regimul alimentar strict individualizat, consulta un dietetician. Ceea ce urmeaza e doar un ghid orientativ.
Ora 7 a.m. – 9 a.m.
Imediat dupa trezire, bea un pahar cu apa pentru a „spala” rinichii. Apoi, pentru trezirea metabolismului, treci la miscarea fizica (inviorarea era obligatorie inca de pe vremea bunicii, iti amintesti?). Pentru a functiona corect, muschii au nevoie de combustibil. Mananca un sandvis, aliment bogat in carbohidrati, care iti da energie instantanee. Poti consuma sandvisul cu orice garnitura – painea e cea care conteaza. Dupa exercitiul fizic bea sucuri de fructe, apa minerala sau ceai, pentru a inlocui lichidele pierdute prin transpiratie.
Ora 9 a.m. – 11 a.m.
Fructele cu aport energetic lent – piersicile, prunele si strugurii – iti ofera energie constanta de-a lungul diminetii. Tot acum este momentul potrivit pentru o doza de calciu; asa ca include in micul tau dejun produse lactate ca laptele degresat sau iaurtul. De asemenea, este bine sa consumi cat mai multe cereale – alimente bogate in fibre.
Ora 11 a.m. – 1 p.m.
Inspre mijlocul zilei, nivelul energetic incepe sa scada; semnalul e cand iti vine sa incetinesti un pic viteza, asa, ca o nevoie spontana de odihna. E nevoie de inca o gustare la amiaza. Pe vremuri, nu degeaba era programat „pranzisorul” la ora 12 in familiile unde se manca acasa. Fructele cu aport spontan de energie (precum bananele), urmate de un carbohidrat cu „emisie” energetica mai lenta, cum ar fi o briosa, iti vor oferi o inviorare instantanee si un nivel de energie constant pentru orele care urmeza – de obicei dedicate muncii.
Ora 1 p.m. – 3 p.m.
Ai putea sa consumi acum proteine slabe precum pui sau peste, pentru a-ti mentine nivelul de energie in acest moment al zilei. Pestele este o hrana „cerebrala” si te ajuta sa te concentrezi toata dupa-amiaza. Maninca o salata pentru a-i „procura” organismului libera trecere la mineralele, vitaminele si antioxidantii de care are nevoie.
Ora 3 p.m. – 6 p.m.
Spre sfarsitul dupa-amiezei e momentul critic; ai consumat rezervele strategice, ai aruncat in lupta cu stresul toti combatantii, armata are nevoie de intariri – si se manifesta prin pofta de dulciuri. Si de ce sa nu o satisfaci sanatos, cu fructe uscate – nu cu napolitane?! Bea apoi apa si o ceasca cu ceai de plante indulcit cu zahar. (Nu-ti face probleme in privinta zaharului; consumat cu moderatie, nu e un dusman atat de feroce precum se zice; in plus, face viata mai placuta…)
Ora 6 p.m. – ora de culcare
Cina nu e doar cea mai relaxanta masa a zilei (corvezile s-au terminat, esti in timpul liber), dar si cea mai potrivita pentru a savura legume proaspete sau gatite cat mai simplu. Mananca pe saturate legume sau salate; iar daca tot nu ti-ai potolit foamea, poti sa adaugi putina carne sau un meniu vegetarian. La masa de seara poti si include proteine slabe, cum ar fi pui sau peste, caci ele „repara” celulele afectate in timpul zilei.
Un desert este binevenit, sa recunoastem. Efectul este nu numai de… placere, dar si de asigurare a odihnei nocturne; un nivel moderat de zahar din sange elibereaza serotonina, care induce senzatia de somn. De asemenea, poti incerca o salata de fructe proaspete sau o inghetata (fara grasimi, daca se poate). Daca ai probleme cu adormitul, un pahar cu lapte degresat cald te va relaxa si-l va ademeni pe Mos Ene.
Gustarea de la miezul noptii
Unii cred ca te ingrasi daca mananci dupa noua seara sau daca mai iei o gustare dupa o cina tarzie, deoarece organismul nu mai e capabil sa arda caloriile. Dar dieteticienii nu pot aduce absolut nici o dovada pentru a sustine acest lucru. Organismului nu poti sa-i comanzi Shut down, el nu se „inchide” noaptea, ci functioneaza chiar si cand dormi. Asa ca nu prea conteaza cat de tarziu mananci, tot vei putea digera mancarea fara sa te ingrasi – cu conditia ca aceste gustari sa se inscrie in limitele dozei zilnice de calorii permise.