Zaharul, rau dar… bun

Zaharul, rau dar… bun

0-6 luni
Gustul dulce: innascut!
Inca de la nastere, bebelusii sunt atrasi de gustul dulce. Cum perceptia savorilor este mai fina la cei mici ca la adulti, bebelusii sunt capabili sa detecteze dulcele acolo unde nici nu-ti imaginezi: in lapte si derivatele din lapte, in legume… De aceea, chiar daca micutii au trecut deja la alimentatia diversificata, este inutil sa le adaugi zahar in mancarica. Chiar daca ti se pare ca astfel ii faci sa pape mai cu pofta.

6-12 luni
Hulit, dar necesar
Zaharul (sau zaharoza) are reputatie proasta pentru ca este sursa doar de calorii „goale”, fara adaos de vitamine si saruri minerale. Pentru ca provoaca la cei mici carii dentare si pentru ca contribuie la dezechilibrele alimentare, favorizand excesele ponderale. Dar, chiar daca este un ingredient „cu risc”, zaharul este totusi necesar. Furnizeaza rapid energie organismului, in conditii de efort fizic. Daca pana la varsta de 1 an e recomandat sa nu-i dai deloc zahar celui mic, dupa aceea… un dulce, din cand in cand, inseamna bucurie pura.

12-18 luni
Deserturi sanatoase
Micutul tau e plin de energie, iar un desert moderat-dulce e un combustibil valabil. Cantitatea de zahar trebuie sa fie rezonabila; mamicile responsabile folosesc cu precadere zaharul brun. Fara prajituri excesiv glazurate, fara sucuri dulci carbogazoase, fara rauri de ciocolata, ca-n povesti…

O tarta cu fructe, o inghetata cu iaurt, o turta dulce parfumata aduc la fel de multa placere ca si alte deserturi, mai copioase si mai bogate in calorii.
 

Urmăriți-ne și pe:
Cele mai citite
Avatar photoDe Andreea Vasile | 16 decembrie 2025
De Andreea Vasile | 16 decembrie 2025

Prietenia e despre oamenii care știu să te facă să râzi, care te înțeleg fără explicații și alături de care timpul zboară. Unele conexiuni vin complet neașteptat și parcă se potrivesc perfect, chiar dacă la prima vedere nu ai fi zis că ar avea ceva în comun. Zodiacul ne poate da câteva indicii despre aceste […]

Citeste mai mult
De Corina Matei | 01 septembrie 2017
De Corina Matei | 01 septembrie 2017

Femeile nu aruncau tărâțele de grâu rămase de la moară. Le luau acasă, pentru borș și hrana animalelor. După o perioadă lungă de desconsiderare, tărâțele au revenit la modă. Tărâțele proaspete (aproape de orice fel) conţin belșug de vitamine din complexul B (B1, B2, B5, B6, B12), vitaminele D, E şi PP, dar şi mult magneziu, […]

Citeste mai mult
Abonează-te la canalul nostru de Whatsapp