Decăderea și mărirea ghimbirului

Decăderea și mărirea ghimbirului

De o bună bucată de vreme, ghimbirul, despre care nu ştiam prea multe acum vreo 20 de ani, a devenit un ingredient popular şi pe-aici, pe plaiurile mioritice. Ce este el? Rădăcina foarte aromată a unei plante, de altfel nu foarte spectaculoasă. 

De la antici citire

De fapt, de la indieni. De-acolo legiunile romane au adus în Europa tot felul de arome şi gusturi, care de care mai sănătoase, afrodiziace, mai altfel. Romanii l-au folosit la băuturi răcoritoare, dar şi împotriva greţurilor provocate de bogatele lor mese. L-au folosit ca ingredient, dar şi ca medicament. L-au împrumutat apoi tuturor popoarele cucerite, lăudându-i calităţile. După căderea Imperiului roman, ghimbirul a fost însă uitat.

Revenire în forţă

Cunoscută de mai bine de 3.000 de ani în China şi India, rădăcina de ghimbir este unul dintre cel  mai des folosite condimente: la carne şi legume, în supe şi fripturi, la prăjituri şi îngheţate, la sucuri şi băuturi. Numele îi vine din sanscrită şi înseamnă, descriind forma, corn de cerb. Din China a adus-o, redându-i practic strălucirea în Europa, Marco Polo. Curând, tămăduitorii Evului Mediu i-au descoperit calităţile curative: digestiv, antiastmatic şi antivomitiv. Ghimbirul are efecte antioxidante, antiinflamatoare şi antitumorale. Ajută la eliminarea gazelor intestinale şi este un foarte bun depurativ. Arde grăsimile, stimulează metabolismul, este antiulceros.

De bine, dar cu atenţie

Ceaiul de ghimbir, bun la răceală, stomac şi rinichi deopotrivă, se prepară din una, două feliuţe de ghimbir, se bea fierbinte, o dată sau de două ori pe zi. Mare atenţie însă: substanţele active din ghimbir nu interacţionează întotdeauna plăcut cu medicamentele. Nu se ia odată cu somniferele, pentru că prelungeşte starea de somn. Consumul zilnic de ghimbir poate împiedica absorbţia fierului şi a vitaminelor liposolubile. Pe de altă parte, sporeşte puterea unor medicamente precum aspirina, ceea ce duce la apariţia unor hemoragii (de unul singur, stimulează circulaţia).

Negresă cu dichis

Cerne într-un castron trei căni cu făină, un praf de copt, o linguriţă cu ghimbir măcinat şi trei linguri cu cacao. Amestecă separat trei căni cu ulei şi două cu zahăr, un strop de esenţă de vanilie şi unul de esenţă de rom, la care adaugi două căni de apă minerală. Amestecă ingredientele umede cu cele uscate şi omogenizează. Încorporează şi 100 g de ciocolată neagră topită pe baie de aburi. Toarnă totul  într-o tavă tapetată cu hârtie şi dă la cuptorul încins vreo 35-40 de minute.

 

Cele mai citite
De Andreea Vasile | 08 octombrie 2025
De Andreea Vasile | 08 octombrie 2025

Așteptările nu distrug relațiile pentru că sunt prea mari, ci pentru că rămân nespuse. Iar atunci când nu sunt comunicate, se transformă în frustrări, tăceri și reproșuri. Dacă în adolescență e firesc să nu știm exact ce vrem, la maturitate ar trebui deja să avem curajul să cerem. Despre cum ne putem exprima dorințele și […]

Citeste mai mult
De Echipa Femeia | 16 februarie 2021
De Echipa Femeia | 16 februarie 2021

    Am facut aseara chec cu lamaie si iaurt. Am gasit o reteta noua intens aromata cu lamaie si pentru ca se facea foarte usor si promitea sa fie buna, am incercat-o. Pot sa garantez ca este un dulce perfect, se face repede, ai mereu in casa ingredientele, este deosebit de parfumat, iar dimineata, […]

Citeste mai mult