Pâinea cu secară – o rețetă sănătoasă

Pâinea este un aliment de bază, dar pentru a fi sigură că este şi sănătoasă, cel mai bine o pregăteşti acasă. Iată o reţetă numai bune pentru familia ta.
Mereu suntem atraşi să alegem de la magazin pâinea albă şi pufoasă. Din păcate, ea este plină de aditivi nocivi. Mai bine încearcă varianta propusă de noi: pâinea cu secară!

Ingrediente pentru pâinea cu secară

  • 150 g făină de secară
  • 350 g făină albă
  • 450 ml apă călduţă
  • 2 linguriţe de seminţe de in
  • 1 pliculeţ de drojdie
  • 1 linguriţă de zahăr
  • 1 linguriţă de sare
  • 2 linguri de ulei de măsline

Citește și: Prăjiturele din cereale

Mod de preparare

1. Cerne făina albă într-un castron, împreună cu sarea. Adaugă făina de secară, drojdia, zahărul şi seminţele de in. Amestecă uşor, după care fă în mijloc o adâncitură. Toarnă treptat apa călduţă şi frământă energic.
2. Pune aluatul astfel obţinut într-o formă de cozonac unsă cu ulei. Crestează-l din loc în loc cu un cuţit şi unge-l cu ulei de măsline. Lasă aluatul să se odihnească 30 de minute, după care coace la cuptor, la foc moderat, 50-55 de minute.
Foto:123 RF

Cele mai citite
De Andreea Vasile | 08 octombrie 2025
De Andreea Vasile | 08 octombrie 2025

Așteptările nu distrug relațiile pentru că sunt prea mari, ci pentru că rămân nespuse. Iar atunci când nu sunt comunicate, se transformă în frustrări, tăceri și reproșuri. Dacă în adolescență e firesc să nu știm exact ce vrem, la maturitate ar trebui deja să avem curajul să cerem. Despre cum ne putem exprima dorințele și […]

Citeste mai mult
De Dumbrăveanu Bianca | 04 decembrie 2025
De Dumbrăveanu Bianca | 04 decembrie 2025

Iarna vine cu aer mai rece sau chiar ger, vânt și o schimbare de culoare a naturii, dar și cu nevoia de a adapta rutina de îngrijire a pielii. După luni întregi de expunere la soare, apă sărată sau clor și variații mari de temperatură, pielea are nevoie de refacere. În sezonul rece, aerul devine […]

Citeste mai mult