Carența de minerale și dieta

Carența de minerale și dieta

Echilibru nutritiv este cea mai simplă și mai accesibilă cale prin care organismul primește necesarul de minerale, carența de minerale, cel puțin la fel de periculoasă ca și deficitul de vitamine este unul din efectele unei alimentații nesănătoase.

Carența de minerale se poate manifesta diferit, dar are de cele mai multe ori cauze legate de o alimentație incorectă.

Tulburările carențiale produse de fier sunt cele mai frecvente și apar în special în perioadele în care nevoile organismului sunt mult crescute: creștere, eforturi fizice, sarcina, alăptare. Carența de fier duce la tulburări caracteristice — scădere a cantității de hemoglobină, anemii sau tulburări metabolice.

Dieta corectă poate aduce alimente bogate în fier: ficat de pui, rinichi, inimă, mușchi, gălbenuș de ou, stridii, fructe uscate, legume uscate, nuci, verdețuri (spanac, urzici, varză, pătrunjel), pot echilibra carența și acoperi doza zinică necesară de 12 mg.

Lipsa de calciu se manifestă prin hipocalcemie, care duce la decalcifierea sistemului osos și la tulburări ale sistemului neuromuscular. În acest sens se va impune un regim alimentar care să fie bogat în alimente care aduc calciu utilizabil, dar care conțin și ceilalți factori de nutriție cu rol în osteogeneză: fosfor, vitamina D, proteine. Calciul se găsește în cantitate mare în brânzeturi, lapte dulce, bătut, iaurt, legume uscate, nuci, varză, conopidă, portocale, pătrunjel, etc. Doza zilnică recomandată de calciu este de un gram.

Fosforul este un factor de nutriție cu acțiune dinamică în metabolismul protidic, glucidic și lipidic și cu acțiune plastică (intră în componența sistemului nervos central și periferic). Deficitul de fosfor poate produce tulburări nervoase, musculare și osoase, însă o dietă bogată în fosfor poate ameliora aceste tulburări. Alimentele bogate în fosfor sunt: gălbenușul de ou, peștele, carnea, icrele, brânzeturile, dar și legumele uscate, nucile, cerealele integrale, zarzavaturile și fructele proaspete. Doza zilnică recomandată de fosfor este de 1,2  – 1,5 g.

Iodul este factorul de nutriție necesar metabolismului general și funcționării glandei tiroide. El se află în cantități extrem de mici în alimentele uzuale, însă peștele, stridiile, creveții, algele marine sunt bogate în iod. Iodul organic din alimente nu se pierde în timpul gătirii. Există și o serie de legume cu acțiune antitiroidiană sau gusogenă: conopida, broccoli, varza, iar doza zilnică recomandată de iod este de 150 – 200 U.I.

Simpla enumerare a acestor minerale esențiale – cărora li se adaugă magneziul, potasiul, clorul și sodiul, și a surselor principale în care acestea se găsesc arată că o carență de minerale se poate preveni și recupera printr-o dietă echilibrată. O dietă corectă poate asigura fără probleme necesarul de minerale zilnice.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Cele mai citite
De Andreea Vasile | 08 octombrie 2025
De Andreea Vasile | 08 octombrie 2025

Așteptările nu distrug relațiile pentru că sunt prea mari, ci pentru că rămân nespuse. Iar atunci când nu sunt comunicate, se transformă în frustrări, tăceri și reproșuri. Dacă în adolescență e firesc să nu știm exact ce vrem, la maturitate ar trebui deja să avem curajul să cerem. Despre cum ne putem exprima dorințele și […]

Citeste mai mult
De Echipa Femeia | 16 februarie 2021
De Echipa Femeia | 16 februarie 2021

    Am facut aseara chec cu lamaie si iaurt. Am gasit o reteta noua intens aromata cu lamaie si pentru ca se facea foarte usor si promitea sa fie buna, am incercat-o. Pot sa garantez ca este un dulce perfect, se face repede, ai mereu in casa ingredientele, este deosebit de parfumat, iar dimineata, […]

Citeste mai mult