Șarlotă de casă. Rețeta bunicii

Șarlotă de casă. Rețeta bunicii

Când eram mică în magazine există un praf din care mama făcea uneori șarlotă. Era echivalentul la budinca din plic de azi, dar fără chimicale. Bunica, super-vedetă în bucatrie făcea șarlotă din ingredientele pe care le avea în casă, și castronașele umplute cu o cremă fină de ciocolată erau micul meu răsfăț. Bunica le completa cu limbi de pisică, frișcă făcută în casă, nuci rumenite, boabe de cireșe din dulceață.

Am rețetea de șarlotă de casă așa că o împart cu voi ca să aveți o alternativă normală la plicul cu chimicale.

Șarlota de casă are puțin zahăr, mult lapte, oua fierte și pudră de cacao și este perfectă pentru o gustare, dar și pentru  cină sau desert la masă de prânz.

Ingrediente

Un litru de lapte
Trei-patru linguri de zahăr
Patru ouă întregi
Două linguri de făină (sau o lingură cu vârf de amidon de cartof)
Trei linguri cu vârf de cacao sau pudra de roșcove
Vanilie, coajă de lămâie
50 de grame de unt.

Preparare

→ Amestecă într-un vas care poate stă pe foc, ouăle întregi cu zahărul. Amestecă bine până se dizolvă zahărul.
→ Adaugă făină sau pudra de amidon și pudra de cacao sau pudra de roșcove. Este bine să le cerni. Amestecă bine cu un tel până ce totul devine uniform și fin.
→ Adaugă mirodeniile și jumătate din laptele călduț.
→ Pune amestecul pe foc mic. Amestecă încontinuu. Când începe să se îngroașe adaugă și restul de lapte.
→ Lasă șarlotă să se lege, până la densitatea care îți place, dar ține cont că rece o să fie de două ori mai tare.
→ Amesteca, cât timp este pe foc permanent și ține crema la foc foarte mic.
→ Cand este gata dă deoparte șarlotă și adaugă untul. Amestecă și pune în căni, castroane sau pahare, după cum îți place.
→ Adaugă pișcoturi, nuci, boabe de dulceată, ornează cu nucă de cocos sau frișcă. Este foarte bună cu iart gras în care adaugi sirop din dulceață.
→ Șarlota se poate servi călduță sau rece.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Cele mai citite
De Andreea Vasile | 08 octombrie 2025
De Andreea Vasile | 08 octombrie 2025

Așteptările nu distrug relațiile pentru că sunt prea mari, ci pentru că rămân nespuse. Iar atunci când nu sunt comunicate, se transformă în frustrări, tăceri și reproșuri. Dacă în adolescență e firesc să nu știm exact ce vrem, la maturitate ar trebui deja să avem curajul să cerem. Despre cum ne putem exprima dorințele și […]

Citeste mai mult
De Echipa Femeia | 16 februarie 2021
De Echipa Femeia | 16 februarie 2021

    Am facut aseara chec cu lamaie si iaurt. Am gasit o reteta noua intens aromata cu lamaie si pentru ca se facea foarte usor si promitea sa fie buna, am incercat-o. Pot sa garantez ca este un dulce perfect, se face repede, ai mereu in casa ingredientele, este deosebit de parfumat, iar dimineata, […]

Citeste mai mult