Păstărnacul, o legumă cu mari beneficii pentru sănătate

Păstărnacul, o legumă cu mari beneficii pentru sănătate

Pastarnac – o leguma gustoasa cu mari beneficii pentru sanatate. Este una din legumele lunii noiembrie si una din legumele pe care le poti folosi toata iarna. Despre pastarnac trebuie spus ca este si o leguma extrem de sanatoasa, plina de minerale si nutrienti valorosi, dar prea putin folosita, pentru cate beneficii are.

Alaturi de morcov si de radacina de patrunjelul, radacina de pastarnac (Pastinaca sativa) este o leguma fina si parfumata. Seamana cu morcovul, are gust dulce-usor picant si aromat. Pastarnacul este bogata in vitaminele din grupul B, provitamina A, vitamina C, minerale (potasiu, fosfor si calciu) contine, hidrati de carbon sanatosi, proteine si multe fibre alimentare.

Concret in 200 de grame de  pastarnac sunt doar 100 de calorii. Totodata in 200 de grame de pastarnac sunt 1,6 grame de proteine si 24 de grame de carbohidrati la care se adauga 6,5 grame de fibre (26 la suta din necesarul zilnic. La acestea se adauga 38 la suta din necesarul de vitamina C, vitamina K (37 la suta din necesarul zilnic) si 22 la suta din doza zilnica de acid folic. In 200 de grame de pastarnac se afla si 13 la suta din doza zilnica de vitamina E.

Radacina de pastarnac are proprietati diuretice, depurative, ajuta la eliminarea toxinelor din organism, vindeca reumatismul si regleaza ciclul menstrual. Este recomandat in curele de slabit, este util in tratarea si combaterea anemiei si asteniei.

Pastarnacul curata sangele, este un excelent drenor al ficatului si rinichilor, este tonic pentru inima si plamani. Sucul natural preparat din radacina de pastarnac regleaza digestia, mareste apetitul, are actiune expectoranta si diuretica, analgezica, tonifianta, este indicat in tratamentul afectiunilor cardiace si in nevroze. Calmeaza durerile provocate de colicile renale si hepatice si are efect afrodiziac.

Radacina de pastarnac poate fi consumata cruda sub forma de salata, simplua sau combinata cu telina si morcov, dat prin razatoare, cu ulei, sare, suc de lamai si piper.

Proprietatile curative ale pastarnacului sunt recunoscute si de medicina alopata. Din radacinile de pastarnac se prepara pastinatin si beroxan. Primul preparat are actiune spasmolitica si este folosit la tratarea anghinei pectorale, a nevrozelor cardiace, a afectiunilor tractului gastrointestinal si ale cailor biliare. Beroxanul, in asociere cu alte preparate, este recomandat in cazurile unor boli de piele cum ar fi vitiligo.

Prepara din pastarnac o delicioasa supa crema! Reteta este AICI!

Sursa foto: pixabay.com

 

Cele mai citite
De Andreea Vasile | 08 octombrie 2025
De Andreea Vasile | 08 octombrie 2025

Așteptările nu distrug relațiile pentru că sunt prea mari, ci pentru că rămân nespuse. Iar atunci când nu sunt comunicate, se transformă în frustrări, tăceri și reproșuri. Dacă în adolescență e firesc să nu știm exact ce vrem, la maturitate ar trebui deja să avem curajul să cerem. Despre cum ne putem exprima dorințele și […]

Citeste mai mult
De Echipa Femeia | 16 februarie 2021
De Echipa Femeia | 16 februarie 2021

    Am facut aseara chec cu lamaie si iaurt. Am gasit o reteta noua intens aromata cu lamaie si pentru ca se facea foarte usor si promitea sa fie buna, am incercat-o. Pot sa garantez ca este un dulce perfect, se face repede, ai mereu in casa ingredientele, este deosebit de parfumat, iar dimineata, […]

Citeste mai mult