Experiment pentru copii despre salinitate si inghet. De ce nu ingheata marea

Adeseori, întrebările copiilor sunt simple, despre fenomene care se petrec lângă ei, dar răspunsul nostru se lasă așteptat – fie că nu știm să explicăm pe înțelesul lor, fie că suntem luați prin surprindere.
Mami, marea de ce nu îngheață?„, te pomenești că te întreabă copilul tău într-o zi. După ce îți storci creierii să afli de unde o fi aflat această informație, te gândești cum să-i explici. Să-i spui că sarea împiedică înghețarea ar da startul unor de ce-uri nesfârșite. Așa că, faceți experimentul de mai jos. (Dacă nu pune această întrebare, fii totuși tu cea care face primul pas și propune-i un joc-experiment interesant. O sa dorească și altele).

Materiale pentru experiment

  • 8 căni de apă
  • 2 linguri de sare
  • 2 boluri mari de plastic
  • congelator
  • burete
  • marker

Experiment pentru copii despre salinitate. Desfășurare

Notează bolurile cu 1 și 2.
Măsoară 4 căni de apă și toarnă-le în primul bol.
Toarnă alte patru căni de apă în al doilea bol.
Adaugă treptat două linguri de sare în al doilea bol, amestecând până când sarea este complet dizolvată
Lăsați bolurile în congelator peste noapte.
A doua zi, verificați dacă ambele au conținutul înghețat. Notați observația.

Rezultate

Apa din primul bol este înghețată. Apa din al doilea bol ar trebui să fi rămas lichidă.

Experiment pentru copii despre salinitate. Explicație

Sarea este cheia experimentului nostru, deoarece aceasta modifică temperatura de îngheț – cu cât este mai multă sare în apă, cu atât temperatura trebuie să fie mai scăzută pentru ca apa să înghețe.

Observație: De ce în anii friguroși apa Mării Negre îngheață la mal?
Marea Neagră este o mare salmastră, adică o mare cu salinitate scăzută, nivelul scăzut de sare permițând instalarea înghețului la mal (și a unor imagini de poveste) în anii cu temperaturi extreme. Un fenomen rar a fost observat și în 2012 la Lacul Sărat (Brăila), când din cauza gerului și a temperaturilor foarte scăzute acesta a înghețat bocnă deși are o salinitate ridicată.
 
Foto: Guliver/ Shutterstock
Sursa: Education.com
Editor: Adina Gruia
 

Urmăriți-ne și pe:
Cele mai citite
De Corina Matei | 01 septembrie 2017
De Corina Matei | 01 septembrie 2017

Femeile nu aruncau tărâțele de grâu rămase de la moară. Le luau acasă, pentru borș și hrana animalelor. După o perioadă lungă de desconsiderare, tărâțele au revenit la modă. Tărâțele proaspete (aproape de orice fel) conţin belșug de vitamine din complexul B (B1, B2, B5, B6, B12), vitaminele D, E şi PP, dar şi mult magneziu, […]

Citeste mai mult
Avatar photoDe Andreea Vasile | 09 decembrie 2025
De Andreea Vasile | 09 decembrie 2025

„Veșnicia s-a născut la sat”, spunea Lucian Blaga. Și, chiar și în era tehnologiei, viața la țară pare să reintre în trend. Tot mai mulți tineri aleg să lase în urmă agitația orașului, să plantezi legume și să le îngrijești nu mai este doar o muncă, ci o adevărată metodă de relaxare. Clipurile din acest […]

Citeste mai mult
Abonează-te la canalul nostru de Whatsapp