Pro si contra vinul rosu

Pro si contra vinul rosu

Fara a ne furniza nutrienti esentiali, licoarea lui Bachus e benefica in special datorita concentratiei de resveratrol, substanta prezenta in cojile de struguri, un antioxidant puternic si plin de beneficii. Luam pe rand principalele argumente pro si contra vinului rosu.

Argumente pro

Dintre vinuri, cel rubiniu contine cea mai mare concentratie de resveratrol. Aceasta substanta face parte din categoria flavonoidelor, niste antioxidanti care sporesc nivelul colesterolului bun (HDL) si au efect antiinflamator. Astfel, vinul rosu, consumat cu masura este chiar recomandat celor cu afectiuni ale inimii, datorita capacitatii sale de a fluidiza circulatia si a „topi“ aglomerarile de grasimi nesanatoase de pe artere.

Datorita resveratrolului, vinul rosu a ajuns un ingredient in retetele de frumusete (bai, masti de fata, lotiuni cosmetice) pe care le practica saloanele exclusiviste. Motivul? Efectul de intinerire, estomparea ridurilor profunde si cicatrizarea iritatiilor aparute la suprafata pielii. Si asta nu este tot. Poti incerca sa gatesti mereu cu vin. Incearca sarmalele fierte in vin, de exemplu.

Sunt studii medicale care scot la iveala chiar proprietatile anticanceroase ale resveratrolului. Actiunea antitumorala este determinata de principiile antiinflamatorii din aceasta substanta. Tipurile de cancer vizate de resveratrol sunt cel de piele si tumorile tractului gastrointestinal.

Argumente contra

Cand consumul este exagerat, efectele secundare intrec orice beneficii pe care vinul rosu le-ar putea avea: scad capacitatea de concentrare, pot avea efect de inhibare a libidoului, in timp scad memoria si performantele intelectuale, iar daca este consumat fara a fi combinat cu alimente, adica la masa, viteza de absorbtie in sange este potentata. Recomandarea este sa nu se depaseasca 140 ml pe zi.

Prea mult alcool ingrasa. De exemplu, 140 de ml de vin rosu iti furnizeaza 107 kcal si 2,4 grame de carbohidrati. Imagineaza-ti cum ar arata cifrele daca ai dubla cantitatile si, mai ales, cum s-ar transpune un consum frecvent in silueta ta.

 

Cele mai citite
De Andreea Vasile | 08 octombrie 2025
De Andreea Vasile | 08 octombrie 2025

Așteptările nu distrug relațiile pentru că sunt prea mari, ci pentru că rămân nespuse. Iar atunci când nu sunt comunicate, se transformă în frustrări, tăceri și reproșuri. Dacă în adolescență e firesc să nu știm exact ce vrem, la maturitate ar trebui deja să avem curajul să cerem. Despre cum ne putem exprima dorințele și […]

Citeste mai mult
De Echipa Femeia | 16 februarie 2021
De Echipa Femeia | 16 februarie 2021

    Am facut aseara chec cu lamaie si iaurt. Am gasit o reteta noua intens aromata cu lamaie si pentru ca se facea foarte usor si promitea sa fie buna, am incercat-o. Pot sa garantez ca este un dulce perfect, se face repede, ai mereu in casa ingredientele, este deosebit de parfumat, iar dimineata, […]

Citeste mai mult