Alimente pentru unghii sanatoase

Alimente pentru unghii sanatoase

La fel ca si pielea si parul, unghiile sunt influentate de ceea ce mananci. Solutia este sa alegi, in dieta zilnica, si acele alimente care au efcete directe si imediate asupra unghiilor tale. Iata care sunt alimentele pentru unghii sanatoase.

Parul si unghiile contin aceeasi proteina numita cheratina, astfel ca alimentele care vor hranii din interior parul, vor face in egala masura bine si unghiilor tale. Desigur, o serie de alegeri in ceea ce priveste stilul de viata joaca un rol important pentru sananatea unghiilor. Fumatul, afectiunile circulatorii, tulbrarile glandei tiroide si cele de metabolism afecteaza sanatatea unghiilor.

Biotina este esentiala pentru unghii sanatoase. Biotina sau vitamina H trebuie asimilata in cantitati cuprinse intre 25 si 40 de micrograme zi de zi. Cele mai bune surse de biotina sunt: drojdiea de bere, laptele integral, soia, organe de la animale si galbenusul de ou.

Alimentele pentru unghii sanatoase sustin in egala masura pielea si parul

Vitamina A este esentiala pentru unghii sanatoase. Ideale sunt sursele naturale de vitamina, in conditiile in care excesul de vitamina A din suplimente nutritive poate duce la pierderea parului.

Proteine. Parul si unghiile au in componenta lor proteine, iar un aport insuficient o sa restrictioneze directionarea de proteine catre par si unghii, metabolismul acoperint, in primul rand necesarul organic de proteine. Produsele care contin un anumit tip de aminoacid care produce cheratina, numit cisteina, pot avea un rol benefic pentru par si unghii. In acest caz este vorba de carnea de porc, broccoli, germeni de grau sau ardei rosu, toate alimente ideale pentru unghii sanatoase.

Fier si zinc. Se crede ca petele de culoare alba de pe unghii ar indica un exces de calciu. Fals! Aceste puncte ar putea trada carenta de zinc, un mineral esential pentru piele, par si unghii sanatoase, in plsu fiind un mineral foarte important pentru imunitatea organsimului. Cele mai bune surse de zinc si fier sunt carnea rosie si in fructele de mare – amandoua esentiale pentru formarea cheratinei. Surse bune sunt si legumele cu frunze verzi, varza, telina si radacinoasele, in general, dar si semintele si nucile, precum si boabele de fasole.

 

Cele mai citite
De Andreea Vasile | 08 octombrie 2025
De Andreea Vasile | 08 octombrie 2025

Așteptările nu distrug relațiile pentru că sunt prea mari, ci pentru că rămân nespuse. Iar atunci când nu sunt comunicate, se transformă în frustrări, tăceri și reproșuri. Dacă în adolescență e firesc să nu știm exact ce vrem, la maturitate ar trebui deja să avem curajul să cerem. Despre cum ne putem exprima dorințele și […]

Citeste mai mult
De Andreea Vasile | 04 decembrie 2025
De Andreea Vasile | 04 decembrie 2025

Dacă o întâlnești pe Tilly Niculae fără să știi cine este, ai putea jura că este doar o puștoaică, cu zâmbet larg și energie debordantă, care nu știe cât de complicată poate fi viața de adult. Însă realitatea este cu totul alta. Pe 28 noiembrie, Tilly a împlinit 40 de ani, iar drumul ei nu […]

Citeste mai mult