Esti aici
Femeia.ro > Carieră > 3 strategii câștigătoare pentru femei la locul de muncă

3 strategii câștigătoare pentru femei la locul de muncă

succes la locul de munca

La școală și în universități femeile iau note mai mari și ocupă mai multe locuri decât bărbații. Cu toate acestea, succesul academic nu se traduce neapărat și în succes la locul de muncă.

Un studiu arată că, la nivel global, doar 16% din funcțiile de conducere sunt ocupate de femei. Iar acest procent va ajunge la abia 30% până în 2027. Rămâne însă o întrebare cu un răspuns greu de dat: dacă femeile au succes academic de ce acesta nu se traduce și în locuri de muncă mai bune sau mai bine plătite? Şi este un răspuns important de dat, mai ales în contextul actual. De exemplu, Liviu Tudor, cel mai mare proprietar român de spaţii de birouri, crede că România va avea aceeaşi dezvoltare ca a Poloniei şi că noi companii multinaţionale îşi vor reloca afacerile în ţara noastră. De ce nu ai profita de această oportunitate pentru a găsi un job care să-ți ofere atât satisfacție profesională, cât și materială?

Problema pare a fi una de încredere. Un studiu citat de BBC arată că stima de sine a femeilor – cea legată de așteptările profesionale – se prăbușește în adolescență. Iar această stare de nesiguranță continuă și la maturitate, afectând viața profesională a multor femei. 50% dintre femei au declarat că ar fi ajuns mai departe în carieră, dacă ar fi avut mai multă încredere în sine. În plus, jumătate dintre femeile care au participat la studiu au spus și că se simt împovărate de insecurități încă din adolescență. Acest fenomen ar putea explica foarte bine de ce bărbații au mai mult succes la serviciu.

Iată care sunt cele trei lucruri pe care le pot face femeile, pentru a-și asigura o poziție privilegiată în câmpul muncii:

  • Concentrează-te pe ce știi să faci foarte bine

Nu de puține ori vei auzi în viață clișeul cu „Urmează-ți visul/pasiunile“. Deși poate fi valabil pentru viața personală, nu se aplică întotdeauna și celei profesionale. Pentru femei ar fi mai bine să aleagă o carieră bazată pe ce știu să facă cel mai bine, în detrimentul unei vieți profesionale care să pornească dintr-un hobby, de exemplu. Nu te mai teme că jobul nu ți se potrivește. Mai degrabă, încearcă să îmbunătățești calitățile pe care deja le deții. Concentrează-ți atenția pe ce știi cel mai bine să faci. Numai așa vei reuși să atragi succesul spre tine și să-ți îmbunătățești stima de sine.

Iar atunci când vrei să-ți negociezi salariul sau o poziție mai bună în companie, încearcă să începi cu punctele tale forte, apoi să treci la ce vrei să îmbunătățești, dar mai ales cum poți să faci asta. Numai vorbind despre ce știi să faci cel mai bine, vei arata ca ești o persoană de încredere, gata să preia orice poziție într-o companie. Chiar dacă acest lucru presupune foarte multă responsabilitate.

  • Pune preț pe „soft skills“

„Soft skills“ se referă la faptul că știi să asculți sau la faptul că, potrivit unui alt studiu, cu femeile se colaborează de obicei mai ușor la locul de muncă. Abilitățile de comunicare și socializare sunt foarte importante pentru întreținerea unor relații de business de lungă durată.

Lucrează așadar la a-ți îmbunătăți aceste abilități de comunicare și asigură-te că știi să le explici angajatorilor de ce aceste calități sunt importante pentru companie. Pot conta foarte mult pe o piață a muncii ca cea de azi, unde marii angajatori caută persoane sociabile și ușor adaptabile la medii noi de lucru.

  • Impune-te

Din cauza deficitului la capitolul încredere în propriile abilități, femeile nu profită de oportunitățile care apar la locul de muncă. Tocmai de aceea, de multe ori, nici măcar nu sunt luate în seamă când vine vorba despre promovări sau măriri de salarii.

Așadar, profită de orice oportunitate și oferă-te voluntară, fie că este vorba despre un proiect nou sau organizarea unei petreceri la locul de muncă. Atunci când faci acest lucru, șansele să fii observată cresc considerabil.

Tu ce metode folosești pentru a ieși în evidență la locul de muncă?

 

Sursă foto: Shutterstock.com

Comments

comments

Lasă un răspuns