Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Academia Banilor: 3 mutări care vă pot optimiza afacerea

Academia Banilor: 3 mutări care vă pot optimiza afacerea

Este deja mijlocul verii… Iulia se uita la cash flow-ul ei și mă privea cu o expresie foarte dezamăgită. “Cifrele sunt OK, însă mult mai mici decât mă așteptam… Speram să mă aflu într-o situație mai bună până acum și plănuiam să aplic pentru o mică linie de credit pentru a-mi cumpăra o mașină nouă pentru afacerea mea, însă se pare că nu-i voi putea aborda pe cei de la bancă până când clientul meu cel mai mare nu-mi va plăti factura. Nu înțeleg de ce lucrez atât de mult și totuși rezultatele nu sunt impresionante…” Descrierea Iuliei era foarte emoționantă. Câteodată ne simțim de parcă am fi din nou copii și ne așteptăm ca munca să ne fie răsplătită pe măsură, ca și cum aceasta ne-ar aduce rezultatele corecte. Știam exact cum se simțea, pentru că fiecare antreprenor (inclusiv eu) simte că din când în când munca este “nedreaptă”: muncește din greu, iar rezultatele nu sunt mereu pe măsura a ceea ce oferă.

Exact în acest punct descumpănitor, i-am sugerat Iuliei să ne uităm amândouă la cash flow-ul ei și să vedem cum putem să optimizăm împreună performanța afacerii ei. Se pare că lunile de vară sunt cele mai potrivite pentru așa ceva! Am identificat câțiva pași concreți pe care să-i aplicăm afacerii ei pentru a vedea dacă funcționează sau nu și am limitat planul nostru secret la 5 mutări: 


Mutarea # 1 – Creșterea marjei de profit

Prețul pe care îl oferiți clientului este unul rezonabil, astfel încât să vă mai rămână și profit?
Lipsa profitului este unul dintre motivele principale pentru gradul scăzut de motivație a fiecărui antreprenor. Este momentul în care trebuie să vă verificați prețurile și costurile serviciilor și produselor  și să creați un plan de majorare a profitului. Până acum, cu siguranță ați observat că profitul se află în legătură directă cu costurile – sunteți sigure că și costurile voastre sunt optimizate? 

Mutarea # 2 – Axați-vă pe MAI MULT (în loc de MAI PUȚIN)

În loc să vă axati pe costuri mai scăzute, axați-vă pe venituri MAI MARI! Întâlnesc adeseori antreprenori ce-și petrec mult timp cu reducerea costurilor și cu economisirea de bani. Acest aspect este corect și important, însă presupunând că ați făcut deja toate aceste lucruri, acum cel mai bine este să vă axați pe creșterea veniturilor! 
De fapt, acesta este unul dintre cele mai importante elemente necesare pentru a obține bunăstarea. Este timpul să vedeți cum să intrați pe noi nișe, cum să îmbunătățiți portofoliul de servicii sau să obțineți un nou client. Făcând toate acestea, vă va mai rămâne timp și pentru a plănui cum să vă reduceți costurile?

Mutarea # 3 – Lucrați cu ceea ce aveți! 

Aveți nevoie de un birou mai mare, aveți nevoie de o asistentă personală, aveți nevoie de un buget pentru promovare media, aveți nevoie să slăbiți… Lista lucrurilor de care avem nevoie și pe care nu le avem este nesfârșită! Resetați-vă mintea spre o gandire orientate către soluții și priviți cum miracolele vor începe să apară. În cazul nostru – dacă Iulia nu poate aplica pentru linia de credit, însă are nevoie acum de o mașină nouă, trebuie să găsească o cale de a lucra cu ceea ce are, în cazul ei – un client mare ce are o datorie către ea. O verificare rapidă va dezvălui că băncile au niște produse excelente pentru astfel de situații (factoring-ul!) Renunțarea nu ar fi condus-o niciodată către o soluție…

Acum imaginați-vă că lumea este plină de soluții și mutări secrete ce pot să vă optimizeze afacerea. Este adevărat, toate soluțiile sunt acolo undeva! Sarcina voastră este să găsiți calea către ele și să le descoperiți.

Doriți să aflați mai multe? Urmăriți activitățile noastre din perioada verii – Business Women Forum Romania   www.bwfr.org  – în colaborare cu revista Femeia!

Osnat Peled (Israel) este Director General al Mentor Finance Private Equity Investments, consultant expert în cadrul Mentor Capital & Business Advisory (www.mcba.ro) & Președinte al Business Women Forum Romania (www.bwfr.org) .

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns