Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Academia Banilor: Cum să dezvolți abilitățile antreprenoriale ale copilului tău

Academia Banilor: Cum să dezvolți abilitățile antreprenoriale ale copilului tău

Cu ocazia Zilei Copilului, vă întâmpinăm cu un gând inspirațional. O întrebare care mi-a fost pusă deseori – Cum ne putem îndruma copiii pentru a-și dezvolta aptitudinile antreprenoriale?

Ca mamă a doi copii care într-o bună zi ar putea deveni la rândul lor antreprenori, recunosc că am cugetat asupra acestui subiect de multe ori. Cu toții știm că viața de antreprenor nu este deloc ușoară, dar conform noilor trenduri, se pare că pe viitor generațiile tinere se vor confrunta cu globalizarea, sarcini mai grele, expunerea datelor și multe altele… În aceste condiții, o gândire antreprenorială poate influența enorm drumul tinerilor către succes. Însă întrebarea este CUM le putem dezvolta o astfel de gândire? Eu vă pot pune la dispoziție câteva din metodele aplicate de mine, metode aplicate instinctiv deoarece nu sunt trainer pentru părinți, ci doar o mamă care se întâmplă să fie și antreprenor în ultimii 20 de ani. Voi rezuma totul în 5 sfaturi principale:

Sfatul #1: Încurajați creativitatea

Atunci când copilul vostru întâmpină obstacole despre care vă înștiințează, încercați să nu săriți imediat în ajutorul lui cu soluția. Puneți-i aceste două simple întrebări: Cum ai de gând să rezolvi această problemă? Este neapărată nevoie să intervin? Veți fi plăcut surprins să aflați cum, în marea majoritate a cazurilor, copilul vostru știe cum își poate rezolva problema și că nu este cazul să interveniți. Permițându-i copilului să își depășească singur obstacolele (cu susținerea voastră desigur), îi demonstrați că aveți încredere în judecata lui și că este deștept și descurcăreț. Încrederea în propriile forțe și în propria gândire este una din principalele atribuții pentru orice antreprenor.

Sfatul #2: Învățați copilul despre riscuri

De fiecare dată când trec cu copiii mei pe lângă un magazin care urmează să fie inaugurat, îi instig la o discuție legată de RISCURI. Făcând abstracție de vârsta lor, discut cu ei despre noțiunea de cumpărături, locație, care sunt riscurile magazinului, care sunt avantajele ș.a.m.d. După puțin timp, am realizat cât de capabili sunt copiii mei să analizeze riscurile, câteodată analizându-le chiar mai bine decât mine datorită modului lor pur de a vedea lucrurile. Ajutând copiii să înțeleagă noțiunea de risc și cum să îl gestioneze, le oferiți un dar imens prin doar câteva discuții deschise și distractive.

Sfatul #3: Purtați discuții deschise despre bani

Banii sunt un lucru bun. Învățați copiii că banii nu sunt scopul, ci doar un element care facilitează atingerea scopului. Dacă le băgați în cap ideea că banii sunt răi sau dacă judecați alte persoane după câți bani au, copilul va înțelege totul greșit. De asemenea, atunci când îi plătiți să vă ajute la treburile casnice, îi corupeți în a gândi că tot ce fac ei ar trebui răsplătit, când de fapt ei ar trebui să contribuie la rezolvarea treburilor casei exact cum contribuiți și voi pentru ei, fără nicio plată. Purtarea unor discuții deschise despre bani este una din modalitățile cheie pentru a deveni „prieten cu banii” și eventual pentru a atrage abundență.

Sfatul #4: Este în regulă să dai greș!

Nimănui nu îi place să dea greș, știu, dar viața de antreprenor este plină de eșecuri. Antreprenorii de succes sunt acei antreprenori care nu s-au dat bătuți și au tot încercat, până au avut succes. Când îi arătați copilului cum să se comporte atunci când dă greș și îi oferiți susținerea voastră, acesta vor învăța că a greși este normal și după fiecare eșec, se va ridica mai puternic.

Sfatul #5 – Contribuiți împreună pentru comunitate

A fi o parte activă a comunității din care faci parte este una dintre cele mai importante valori pe care le puteți transmite mai departe copiilor. Am decis să includ contribuția pentru comunitate ca aptitudine antreprenorială, deoarece cred cu tărie că fiind un om bun cu cei din jurul tău, susținându-i și ajutându-i pe cei mai slabi sau pe cei mai nevoiași vor apărea efecte pozitive enorme și asupra voastră. A fi un bun antreprenor vine de obicei la pachet cu a fi o persoană bună, atentă cu cei din jur, atrăgând mereu pozitivitate și optimism de pretutindeni.

Dorești să afli mai multe? Urmărește activitățile noastre – Business Women Forum Romania   – www.bwfr.org  – în colaborare cu revista Femeia.! 

Osnat Peled (Israel) este director general al Mentor Finance Private Equity Investments, consultant expert în cadrul Mentor Capital & Business Advisory (www.mcba.ro) & președinte al Business Women Forum Romania (www.bwfr.org).

Text: Osnad Peled

Material apărut în Revista Femeia., ediția lunii iunie

Citește și:

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns