Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Academia Banilor: Misiune (im)posibilă? Solicitarea de fonduri europene

Academia Banilor: Misiune (im)posibilă? Solicitarea de fonduri europene

Mă gândeam ce grozav ar fi dacă aș obține acces la fonduri europene… Se pare că toată lumea obține aceste fonduri nerambursabile și am vrut să încerc și eu. Am intrat cu foarte multă motivație pe website-ul Comisiei Europene, însă aproape că am făcut un atac de panică întrucât citeam, dar nu înțelegeam cu adevărat ceea ce citeam.“


Ionela (28 ani), proprietar al unei firme de training pe parcursul ultimilor 5 ani, a avut o idee foarte bună. A creat o sesiune de training unică pentru sectorul IT și a dorit să obțină niște fonduri nerambursabile după ce citise noutățile despre programele ce fuseseră lansate pentru oferirea de sprijin firmelor mici. 
După câțiva ani și 6 angajați cu normă întreagă, a simțit că a sosit momentul să se extindă și să dezvolte un program anual de training. Însă cu toate că Ionela este foarte hotărâtă să facă asta, nu prea știe cum să abordeze acest aspect. 

Pasul nr. 1 – Găsește-ți un consilier pentru fonduri europene!

Ionela poate fi un expert în domeniul ei, însă solicitarea de fonduri europene necesită o specializare unică. Este adevărat, poți să o faci și singură, însă șansele de a avea succes și de a obține acele fonduri nerambursabile sunt foarte mici. Pentru a-ți crește șansele de succes, trebuie să colaborezi cu un expert. Un astfel de consilier te va ajuta în primul rând să identifici dacă ești eligibilă (primul pas ce trebuie făcut pentru a economisi timp!), te va sfătui cum să îți îmbunătățești criteriile de eligibilitate, cum să câștigi mai multe puncte pentru aplicația ta și îți va pregăti dosarul.

Ce reprezintă DOSARUL?

Dosarul pe care îl pregătești și pe care îl prezinți Comisiei reprezintă de fapt o colecție de documente ce include tot felul de aplicații și de validări ale faptului că poți să gestionezi în mod corespunzător fondurile pe care urmează să le primești. Pregătirea dosarului include de asemenea și un fel de plan de afaceri pe care consilierul îl va pregăti împreună cu tine și care reprezintă punctul central al întregii aplicații. 

Alegerea consilierului

Piața este plină de tot felul de consilieri specializați în fonduri europene. Poate fi foarte dificil de ales persoana potrivită pentru tine. Recomandările mele din acest punct de vedere sunt:

  • întâlnește-te cu cel puțin 5 consultanți; 
  • verifică-le portofoliul și succesul obținut în cazul ultimelor solicitări pe care le-au gestionat;
  • un consilier gratuit (ce solicită un onorariu doar în caz de reușită) poate fi cel mai costisitor dintre toți… Procesul poate dura și un an de zile, iar un consilier care lucrează gratis poate deveni nemotivat să obțină succesul scontat sau să fie prea ocupat cu dosarele mai mari. Chiar îți dorești așa ceva? Este mai bine să plătești o taxă, făcându-l pe acel consultant să simtă măcar un dram de obligație.

Consiliere de nișă: Ionela ar trebui să opteze pentru un consilier specializat pe sectoarele de training sau de IT  ̶   cel mai bine este să fie specializat pe ambele sectoare.

Întâlnește-te cu bancherul tău

Fondurile europene acoperă de obicei o parte din costurile proiectului, iar restul depinde numai de tine. Ești pregătită? De asemenea, în multe cazuri este nevoie să acoperi și costurile în avans și apoi să obții o rambursare prin fonduri europene. În orice caz, este obligatoriu să ai banca de partea ta! Verifică cine este persoana specializată pentru a te ajuta să îți pregătești aplicația din cadrul băncii căreia i te-ai adresat. O bancă bună te va ajuta din punct de vedere al „know-how“-ului și îți va pune la dispoziție produse speciale pentru fonduri europene pe parcursul întregului proces. 

Dorești să afli mai multe? Alătură-ni-te la Business Women Forum Romania – pentru workshopul „Academia Banilor“ – „Solicitarea de fonduri europene“ – 25.5.2017 – 18:00.  (www.bwfr.org) În colaborare cu revista FEMEIA.!

Text: Osnat Peled (Israel), director general al Mentor Finance Private Equity Investments, consultant expert în cadrul Mentor Capital & Business Advisory (www.mcba.ro) & președinte al Business Women Forum Romania (www.bwfr.org) .

Comments

comments

Lasă un răspuns