Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Irina Stancu-Predescu arată că se poate trăi din visuri cu fluturi

Irina Stancu-Predescu arată că se poate trăi din visuri cu fluturi

Fata cu fluturi in par

Motto:„Fluturii își împart viața în momente, nu în luni, iar timpul le e de-ajuns.“
Rabindranath Tagore

Văzută la început de mulți drept o trăsnaie, Butterfly Trading, afacerea cu fluturi vii, este prima în domeniu și a rămas unica pe piața de la noi. Un moment cu totul special au fost prima comandă și cea dintâi eliberare. „Îmi aduc aminte fiecare clipă care mi se părea că trece înfiorător de greu.“ Pentru tânăra antreprenoare Irina Stancu-Predescu, asta înseamnă că uneori se poate trăi din visuri.

Aripi întinse

În 2007, când i-a venit ideea, avea doar 20 de ani. Căuta ceva ieșit din comun pe post de cadou. „Am găsit serviciul de eliberare fluturi în Statele Unite și mi-am propus să-l ofer și eu la noi, constatând că nu aveam așa ceva“, povestește ea. Un an mai târziu, a înființat Butterfly Trading. „Serviciul oferit de firma mea este unic nu numai în România, ci și în Europa de Est“, spune Irina. Publicul a întâmpinat ideea cu multă curiozitate. Antreprenoarea crede că de aici i se trage succesul. „Din noutate, din lucrul nemaiauzit, nemaifăcut și incredibil până ce nu ajungi să-l vezi cu ochii tăi.“ Părea o afacere ciudată, însă familia a încurajat-o. „Au considerat că, indiferent de rezultat, orice activitate antreprenorială luată în serios este până la urmă o formă de educație și că o afacere nu există dacă nu are la bază riscul. Au riscat și ei alături de mine, lăsându-mi libertatea de a alege să demarez o asemenea activitate și oferindu-mi sprijinul lor material și moral.“ Irina s-a înscris la cursuri organizate de Asociația Mondială a Crescătorilor de Fluturi, unde a învățat mai multe despre businessul cu fluturi. „E mai ușor să fii pionier pe o piață neformată. Ai avantajul primului venit: impui regulile jocului și stabilești criterii“, spune ea. La început, a încercat să-i procure de la câțiva crescători europeni, însă colaborările nu s-au dovedit avantajoase. A găsit un producător local, din Baia Mare, cu care lucrează și în prezent. De la această fermă, fluturii ajung peste tot în țară, onorând comenzi pentru evenimente speciale (nunți, botezuri, baluri, diverse ceremonii).

Citește și: O viață de om

Zile de vară

Sezonul eliberărilor începe în aprilie și se încheie în octombrie. E perioada cea mai intensă. „Vara, zilele întotdeauna sunt pline: telefoane de la potențiali clienți, încheiat contracte cu o parte dintre ei, corespondență electronică atât cu clienți noi și anteriori, cât și cu presa“, explică ea. Când are de livrat comenzi, programul începe la prima oră a dimineții cu pregătitul fluturilor: „rimit transportul din fermă, așezat fluturii în cutiile de eliberare, lăsat la rece cutiile, pregătit cutiile de transport, predat documentele și instrucțiunile la șoferi, iar de la prânz, începe livrarea pachetelor pregătite de eliberare“. În sezon, au fluturi albi, ochi-de-păun, Vanessa cardui și coada-rândunicii.
Vremea e un reper care dă tonul afacerii, dar care poate pune piedici. Când presiunea atmosferică e scăzută, fluturii nu zboară. Ar mai fi un dichis: fluturii se cresc pe sezoanele lor naturale. „Când Inachis io, denumit popular ochi-de-păun de zi, zboară în natură, atunci îl creștem și-l eliberăm și noi. Această activitate nu ar putea exista dacă nu am pleca urechea spre ceasul natural al fluturilor noștri“, crede Irina.

Pe cer noros

Irina Stancu-Predescu
Irina Stancu-Predescu, antreprenoarea afacerii cu fluturi

Când depinzi de condițiile meteo, apar surprize și situații-limită. „Era o zi superbă de vară, undeva lângă Sibiu. Dintr-odată, cerul s-a întunecat, norii s-au adunat deasupra poienii unde urma să elibereze clienta mea fluturii și timp de o oră a plouat torențial. Nu am avut ce face decât să așteptăm să se calmeze vremea. Fluturii au fost eliberați cu o oră și jumătate întârziere.“
Știe că nu poate controla aversele venite pe neașteptate într-o zi care promitea vreme caldă și senină, însă cel mai greu îi e să accepte alte obstacole, faptul că uneori apar furnizori sau clienți care nu-și duc sarcinile la bun sfârșit. Încearcă însă să nu rețină momentele neplăcute și procedează la fel în alte aspecte ale vieții. Oricât de greu i-ar fi, nu s-a gândit niciodată să renunțe. „A trecut mult timp și am investit atât efort personal încât de fiecare dată când mă uit în urmă nu mă pot abține să nu simt o urmă de mândrie și un orgoliu care nu-mi permit să renunț.“

Zbor în extrasezon

Clienții sunt din toate mediile, de la orașe sau de la sate, cu sau fără studii superioare. „În 85% din cazuri comanda este făcută de mireasă, nașă sau mamă. Cele mai solicitate pachete sunt cele de „100 de fluturi albi“ sau „100 de ochi-de-păun“. Poate livra de pe o zi pe alta, dar duce lipsă de personal dacă sunt prea multe comenzi în aceeași zi. De aceea, ar fi ideal ca o comandă să fie plasată cu minimum zece zile înainte de eveniment. Costurile variază în funcție de specie sau de pachet, dar cea mai ieftină eliberare este de fluturi albi și pornește de la 800 de lei.

Citește și: Din dragoste pentru portul popular

Când fluturii hibernează

În oferta din extrasezon, sunt incluse eliberări de porumbei, felinare thailandeze zburătoare și plutitoare, felicitări din care zboară fluturi asemănători cu cei vii. Felinarele le importă, iar pentru porumbei are contracte cu crescători din toata țara. Activitatea legată de fluturi nu se oprește în anotimpul rece. „Una dintre speciile de eliberare hibernează și îi acordăm grija cuvenită“, explică ea. Irina se mai ocupă de crearea și organizarea de microhabitate și expoziții de fluturi exotici vii, pe care îi crește alături de cei autohtoni în fermele proprii.

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.33/21.08.2014
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: Fotolia, arhiva personala

Comments

comments

Lasă un răspuns