Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Alina Cimpoieru e cu Hollywoodul la picioare

Alina Cimpoieru e cu Hollywoodul la picioare

Coregrafa care a cucerit Hollywoodul își trăiește viața în ritm alert, tot timpul cu gândul și sufletul la următorul ei proiect. Nouă ne-a vorbit despre pașii importanți pe care i-a făcut pe scenă și în afara ei, dar și despre piedicile pe care le-a întâmpinat mai ales în culise.

Are numai 30 de ani și o puzderie de realizări în domeniul pe care și l-a ales, cu pasiune, de mică. Și-a propus țeluri profesionale greu de atins, pe care le-a bifat în ciuda a tot și a toate. Se dedică zi de zi dansului și copiilor pe care-i are în echipă și-n suflet și nu cedează în fața greutăților de orice fel. Doamnelor și domnilor, o invit să pășească în propriul ritm în fața dumneavoastră pe Alina Cimpoieru!   

Faci dans de la 6 ani. Cum ți-ai descoperit această pasiune și unde ai făcut primii pași în ritmul muzicii?

Am decis să mă dedic dansului după ce mama m-a înscris la un curs la Școala Populară de Arte din Giurgiu. Probabil că și profesoara mea a jucat un rol foarte important, m-am apropiat tare mult de ea. Trebuie să vă mărturisesc că încă de la 3-4 ani le ofeream părinților și bunicilor spectacole în care cântam, recitam și dansam, iar ei trebuiau să mă aplaude la finalul fiecărui moment.

Spuneai la un moment dat că de mică ai știut care va fi profesia ta. De unde această certitudine? 

Când eram foarte mică, mă visam artistă. Când am început să cochetez cu dansul, am simțit că acesta face parte din mine. A fost ca o luminiță care s-a aprins și nu am făcut decât s-o urmez.

Ce-ți oferă dansul în detrimentul altor activități, cum te simți pe scenă?

Ooo, lumea dansului este magică! Este lumea în care îți poți desfășura creativitatea și cred că este cea mai frumoasă meserie din lume. Ce poate fi mai frumos decât să lucrezi cu muzică, cu oameni și cu pasiunea de a transpune emoțiile în dans? În cazul meu e și mai frumos, pentru că lucrez cu copiii. În momentul de față, nu mai sunt omul de pe scenă, dar sunt cel din spatele scenei. Trăiesc cu aceeași emoție dansurile copiilor, reușitele și eșecurile lor, pe care mă străduiesc să le transform în experiențe pe care ei să nu le simtă dureros, ci doar ca pe niște etape în evoluția lor. Mă simt incredibil când dansez, dar și când mă uit la copiii cu care lucrez. Când ești pe scenă, te încearcă un amalgam de sentimente. Ești doar tu cu tine, chiar dacă te afli în fața unui public numeros. E unic și irepetabil! 

Ai fost dansatoare profesionistă. Povestește-ne puțin despre ascensiunea ta profesională!

Am făcut dans timp de 13 ani, am activat într-o trupă ce reprezenta a doua mea familie. Cu colegii mei și profesoara, îmi petreceam de multe ori mai mult timp decât cu familia. Am colindat lumea împreună cu ei la diferite evenimente (festivaluri, concursuri). Am lucrat și la Teatrul din Giurgiu. Apoi m-am înscris la Facultatea de Arte ale Spectacolului, la secțiunea Coregrafie. Am mai dansat doar în primul an de facultate, când am avut și o colaborare cu trustul Intact. 

Un accident te-a direcționat spre coregrafie. Cum s-a întâmplat asta?

Decisesem deja să urmez facultatea de coregrafie când m-am accidentat în sala de dans. După accident, practic nu mă puteam gândi că voi mai dansa, ci doar că îi voi îndruma pe alții să își hrănească sufletul prin dans, așa cum am făcut eu.

Când ai avut mai multe satisfacții: ca dansatoare sau în calitate de coregraf?

Nu știu dacă este vorba de mai multe satisfacții într-un caz sau într-altul. Mulțumirea sufletească este în ambele situații, doar că e mai profundă când ești coregraf. Sau cel puțin așa simt eu acum.

Ești licențiată în coregrafie. De ce ai simțit nevoia unor studii superioare în domeniu?

Inițial, credeam că le știu pe toate în materie de dans (râde). Mi-am depus dosarul de admitere la Facultatea de Teatru. Voiam să învăț și altceva și teatrul era a doua mare iubire a mea. Apoi, după o discuție cu mama, am decis să îl depun și la coregrafie. În momentele acelea, Dumnezeu a decis pentru mine. Și nu doar pentru mine, ci și pentru oamenii pe care i-am cunoscut pe parcurs, cărora le-am schimbat viziunea prin dăruirea mea.

Experiența ta ca dansatoare nu a fost de ajuns pentru a deveni un coregraf de succes?

Experiența de dansator te poate ajuta să fii un foarte bun coregraf dacă ai viziune. Însă e important să fii și informat și cum ai putea să te informezi mai bine decât prin urmarea unor studii superioare în domeniu?! Am terminat masterul în Radio și Televiziune tocmai pentru a adăuga încă o cărămidă în ceea ce privește informarea. Și bine am făcut!

Te consideri un coregraf de succes? Există așa ceva în România?

În general, nu îmi estimez valoarea. Pot spune despre mine că îmi iubesc meseria, îmi place să creez o poveste și să transmit mesaje către public. Am avut onoarea de a fi la catedra maestrului Ioan Tugearu în facultate. Domnia sa este un coregraf care a scris istorie.

Se poate trăi la noi din dans?

În România se poate trăi din orice meserie atât timp cât faci treabă bună, ești pasionat și corect. Când faci ceva din pasiune și nu aștepți să câștigi bani, banii vor veni cu siguranță. Recunosc că am făcut voluntariat cât pentru trei vieți, că uneori cei din jur au apreciat, alteori nu, însă în momentul de față câștigul sufletesc este mai mare decât cel financiar. Și, ca să răspund punctual, da, se poate câștiga din dans în România.

Știu că ai avut ceva probleme financiare atunci când ai creat Dance World, în sensul că a trebuit să renunți la garsoniera ta pentru a finanța școala de dans. Cum ai depășit acele vremuri?

După câțiva ani în care am activat în săli de sport închiriate, am hotărât să închiriez un spațiu de 250 m2 pentru a chema copiii la repetiții ori de câte ori doresc și pentru a-i împinge spre performanță. Aș fi putut depăși mai ușor perioada aceea dacă aș fi luat bani de la părinți și ei cu drag m-ar fi ajutat, însă mi-am dorit să fac totul de una singură. A fost foarte greu în primul an și a fost greu și în cel de-al doilea. Lucram și la grădinițe pentru a reuși să acopăr toate cheltuielile. Am înființat și un afterschool și un club de limbi străine pentru a amortiza din cheltuieli. Apoi am cumpărat o grădiniță privată cu predare în limba germană și mi-am extins domeniul de activitate și pe plan educațional, nu doar cultural. 

Ești cunoscută drept coregraful român care a cucerit Hollywoodul. Ce greutăți ați întâmpinat în încercarea voastră de a lua cu asalt Hollywoodul, cum s-a prezentat concurența și, bineînțeles, cum v-ați întors acasă?

Experiența cu America a fost una complexă, iar toată perioada aceea de o jumătate de an mi se pare că a durat trei ani. Când am trimis materialul la preselecție, nu le-am spus copiilor. Îmi era teamă că nu suntem suficient de buni pentru America, dar în sufletul meu știam că suntem foarte buni și că acolo vom fi cel mai bine înțeleși și apreciați. După ce am aflat rezultatul preselecției, i-am anunțat pe copii și apoi pe părinți. Greul de atunci începea să vină. Aveam nevoie de o sumă foarte mare de bani, regulamentul Campionatelor Mondiale de Arte de la Hollywood era mult diferit față de concursurile la care merseserăm noi. Însă am reușit, am ajuns în Los Angeles fără susținerea instituțiilor statului, cu sprijinul unor companii, al unor oameni cu suflet și cu sprijinul părinților copiilor care au reprezentat România în competiție, dar și al părinților altor copii din școala de dans. Greutatea era mai mare pe umerii noștri pentru că ne doream să nu dezamăgim așteptările celor care au investit în noi. Concurau foarte multe țări din toate părțile lumii, unii buni, alții foarte buni. Însă noi am reușit, ne-am întors acasă cu trei titluri de campioni mondiali, patru medalii de aur și două de argint. Ne-am dorit prea mult această reușită și ne-a ieșit. 

Ești o femeie de 30 de ani, cu zeci de copii pe care-i ghidezi pe scenă, dar, cu siguranță, îi ghidezi și în viață. Ai copiii tăi, îți dorești? Ești căsătorită?

Am copiii mei, copiii din Dance World. Nu sunt căsătorită, nu cred foarte tare în aceste formalități, dar sunt într-o relație de șapte ani. Cu siguranță, va veni și un bebe al meu la un moment dat.

Cum este Alina Cimpoieru în culise? Care este ritmul vieții tale actuale?  

Cu Alina Cimpoieru e foarte greu de trăit zi de zi, aproape imposibil (râde). Perfecțiunea îmi domină existența, deși știu că nu e tocmai bine nici pentru mine și nici pentru cei din jur. Mi-aș dori să fac o minune și o zi să aibă mai mult de 24 de ore pentru că nu mi-ajung orele într-o zi pentru câte îmi propun să fac. Eu nu consider că muncesc niciodată, sunt doar fericită cu ceea ce fac și întreprind zilnic. La mine săptămâna este formată din șapte zile lucrătoare. Încerc să recuperez weekendurile prin vacanțe cât mai dese, pentru că eu mai am o profesie, sunt călător de meserie. Îmi place să spun că investițiile cele mai mari le-am făcut în mine, călătorind în toată lumea, pe toate continentele.

Ce dans te reprezintă cel mai bine?

Îmi place să privesc dansul contemporan. Consider că este cel mai expresiv. Însă mă reprezintă orice dans care are o poveste, un mesaj… De fapt, fiecare dans creat de mine spune o poveste.

Ai dansat încă din copilărie și acum înveți copiii cum să se miște în ritmul muzicii. Ce aduce nou dansul în viața copiilor? De ce le-ai recomanda părinților să-și dea copiii la dans?

Dansul îți oferă libertatea de a exterioriza ceea ce poate nu reușești să exprimi în cuvinte. În timpul antrenamentelor se creează o comunicare nonverbală, iar când ești pe scenă poți să exprimi prin dans ceea ce nu ai reușit altfel. Le recomand părinților să își înscrie copilul la cursuri de dans pentru ceea ce face o astfel de activitate din copil, mai exact îl disciplinează, îl face să treacă prin sentimentul de eșec și de reușită, îl învață să lucreze în echipă și să aibă un obiectiv comun împreună cu colegii lui, îl învață să fie determinat, să își îngrijească corpul, dar și să se minuneze de ce poate face cu acesta pe ritmul muzicii. Nu am cunoscut părți negative ale unei astfel de activități în toți acești ani.

În afara de dans, cu ce altceva îți umpli viața? Ce îți mai dorești de la viață?

Am un cățel Pomeranian și un papagal Yako. Ei fac parte din universul meu și îmi completează viața de cuplu. Îmi place să îmi petrec timpul cu prietenele mele, să luăm masa împreună adică acel quality time (râde). Paradoxal, nu merg în cluburi. Nu cred că am hobby-uri. Dansul și călătoritul sunt profesii, așa cum spuneam mai devreme. Ador să călătoresc în lumi total diferite, să cunosc moduri de viață, chiar dacă uneori îmi e greu să îndur condiții din lumea a treia. Să nu se înțeleagă faptul că merg doar în astfel de vacanțe, pentru că îmi place să văd și lumea de lux, am mers și în zone precum Dubai sau Miami. Însă în vacanțe eu sunt cu ghiozdanul în spate indiferent de destinație, nu pe malul apei făcând plajă. Plajă fac foarte rar, nu mă dau în vânt după modul acesta de relaxare. Ce îmi doresc de la viață? Să mă bucur în continuare de fiecare zi, cu toate emoțiile pe care mi le oferă. Nu îmi doresc ceva anume, însă sper să reușesc să fiu foarte bună în ceea ce fac și să mă bucur de oamenii frumoși pe care am ocazia, prin prisma meseriei, să îi cunosc. 

Spui că ești și călător de meserie. Te-a tentat vreodată să te stabilești pe alte meleaguri?

Sunt foarte naționalistă și cred că, atunci când stăpânești bine o meserie și ești muncitor, nu e greu să trăiești în România. O singură dată mi s-a propus o colaborare, când am mers în America, una din membrele juriului mi-a spus că i-ar plăcea să lucrez la școala ei de dans. Ar fi fost o oportunitate bună pentru alții, însă nu și pentru mine. Nu am muncit atât de mult cu copiii mei ca să îi las și să plec în altă parte.

Uitându-mă la tine, este evident cât de benefic e dansul pentru siluetă! Ai ținut vreodată regim de slăbire, frecventezi saloanele de înfrumusețare?

Orice activitate care implică mișcare e benefică pentru siluetă. Dansul vine cu un plus deoarece satisface și partea sufletească. Merg la saloane de înfrumusețare, însă nu merg niciodată la săli de sport.

Ce sfaturi le poți oferi celor care își doresc o carieră ca dansator sau coregraf?

Cei care doresc să fie dansatori sau coregrafi sunt oameni frumoși. Au nevoie doar de seriozitate și talent, iar astfel, cheia succesului e garantată.

Ți-ai făcut deja planuri profesionale sau personale pentru 2019, cum îți propui să întâmpini noul an?

Am tot timpul planuri, asta mă ține activă și motivată. Chiar dinainte de a termina un proiect, am deja în gând un altul. Anul acesta școlar am mulți copii cu examene de capacitate, bacalaureat. La fel a fost și anul ce s-a terminat. Însă în vară plănuiesc o deplasare pe măsura celei din America. Pe lângă asta, îmi doresc să desfășor și noi proiecte educaționale, iar unele sunt deja pe cale să înceapă.

Text: Alexandra Rotărescu

Foto: arhiva personală (Valentin Gruhold)

Material apărut în numărul de noiembrie 2018 al Revistei Femeia.

Citește și:

Comments

comments

Lasă un răspuns