Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Ana Cristina Andrieș: Un dram de talent, dorință și muncă

Ana Cristina Andrieș: Un dram de talent, dorință și muncă

Dacă ar fi să lucrezi în orice domeniu, tu ce ai alege? Din ce în ce mai multe femei, de toate vârstele și din orice zonă a țării, aleg să practice meserii cel puțin neobișnuite. Pe care le aleg cu sufletul și pentru care niciun efort nu e prea mare. Iar rezultatele apar negreșit. Ce înseamnă să fii acrobată? Dar frizer de câini? Două doamne cu două cariere speciale ne spun povestea reușitei lor.

Viața la circ

Încă de la vârsta de trei ani a practicat gimnastica sportivă. După câțiva ani însă, s-a accidentat atât de grav, încât a fost nevoită să renunțe la o carieră de performanță sportivă. Cu toate acestea, viața i-a îndreptat pașii spre gimnastica artistică, iar acum, după 20 de ani de meserie, încă este una dintre vedetele trupei feminine de acrobații ale Circului Globus. Ana Cristina Andrieş (34 ani) performează alături de trupa Alma’s, condusă de Ana Maria Butoiescu-Hogea, din 2006 și nu-și poate imagina că ar face altceva în viață în afară de asta.

„Atunci când prințul Albert de Monaco și soția acestuia se ridică în picioare după ce au urmărit un spectacol al trupei din care faci parte, așa cum s-a întâmplat la Festivalul Internațional de Artă a Circului de la Monte Carlo, unde am câștigat de două ori Clown-ul de bronz, nu există onoare mai mare în meseria asta“, îmi povestește Ana Cristina, în timp ce se pregătește pentru repetiția ultimului spectacol în București al Circului Globus.

În fiecare zi, Ana Cristina, alături de colegele din trupa ei, petrece între patru și șase ore repetând fiecare figură până iese la perfecțiune. Cu aceeași atenție și disciplină își aplică machiajul, verifică recuzita și ajustează costumele. Totul, pentru a oferi clipe de uimire și iluzie. Atunci când publicul vine la circ, el trebuie să vadă numai culoare, pasiune și veselie. Nimeni nu-și poate închipui câtă muncă este în spate, câte sacrificii personale sau câte accidentări stau în spatele unei reușite. Scopul este să bucuri prin performanță, prin artă, nimic mai mult.

„Chiar dacă nu suntem apreciați la justa noastră valoare și nu avem, în România, o școală de circ cum sunt cele de afară, după ce ai reușit să prezinți publicului un moment dificil, ajungi la concluzia că merită“, mărturisește ea.

Personalitate multiplă

„Atunci când evoluezi în fața unui public, începi să observi și să simți reacția oamenilor la unison, iar un moment de neatenție te poate costa o accidentare sau mai mult de atât“, îmi spune Ana Cristina, motiv pentru care abia la sfârșitul unei reprezentații poți să devii conștient de cei din jur. Timp de o oră sau chiar mai mult, tot ceea ce contează sunt armonia cu colegele de trupă, coordonarea cu muzica și luminile, precum și executarea la minut a mișcărilor. De cele mai multe ori, fetele zâmbesc din reflex, fără să se uite la cineva anume. Cheia sunt povestea, ceea ce transmit.

Fiecare fată din trupa Alma’s are personalitatea ei, viața ei, dar în timpul spectacolului ele evoluează la 8-10 metri înălțime și prezintă povestea altei fete, dintr-un alt timp și dintr-o altă viață.

Imposibilul devine realitate

„În viață nimic nu este imposibil dacă îți dorești morțiș. Oricine cu un dram de talent și dorință de muncă poate face ce fac eu azi, dar trebuie să te împaci cu presiunea și cu strictețea respectării atât a părții tehnice, cât și a părții artistice“, povestește Ana Cristina, fiindcă în lumea circului nu poți să faci o săritură, să te oprești și să spui că asta a fost. În acest univers, fiecare element exprimă o emoție, o stare, un gând. Precum un ceas elvețian, așa funcționează totul într-un varieteu. „Până și momentele comice ale clovnilor sunt coordonate cu strictețe, astfel încât să dea impresia de natural“, adaugă ea.

Totul este o iluzie construită pentru a încânta, o iluzie pe care Ana Cristina vrea s-o mai creeze ani buni de acum încolo, bucată cu bucată, pentru sine și pentru alte milioane de oameni.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de august 2017 a revistei Femeia.
Autor: Nicoleta M. Dumitrașcu
Foto: Amalia Savinescu

Comments

comments

Lasă un răspuns