Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Ce ai de făcut înainte să îți asumi un credit de nevoi personale?

Ce ai de făcut înainte să îți asumi un credit de nevoi personale?

credit de nevoi personale

5 aspecte esențiale de știut înainte să semnezi contractul

Când aplici pentru un credit îți iei un angajament de lungă durată, așa că este important să fii la curent cu anumite informații și clauze care ar putea fi în detrimentul tău. Orice greșeală sau neatenție te poate costa mai mult decât îți permiți, însă, cu puțină documentare, poți afla în ce constă creditul pe care dorești să-l faci și dacă este cu adevărat opțiunea potrivită pentru tine. Iată câțiva pași care te vor proteja de eventuale probleme:

  • Citește cu atenție contractul și află-ți drepturile

Deși nu este nici pe departe primul pas pentru a primi un credit, cu siguranță este cel mai important. Încrederea pe care ți-o inspiră reprezentantul bancar nu e niciodată un motiv suficient pentru a semna un contract de credit. Este responsabilitatea ta să citești cuvânt cu cuvânt fiecare pagină, pentru a afla care îți sunt obligațiile. Uneori, lucruri mărunte precum întârzierea plății chiar și cu o zi poate avea taxe de penalizare aspre despre care nu știai.

Din fericire, unele bănci îți apără drepturile și te informează asupra lor prin astfel de secțiuni dedicate drepturilor tale pe care trebuie să le verifici înainte să te întâlnești cu cel care se va ocupa de paşii necesari accesării unui credit. Aceste rubrici îți oferă câteva amănunte despre drepturile tale atunci când te pregătești să faci un împrumut, ajutându-te să pornești la drum informată. În acest caz, se pune accent pe transparența serviciului și pe dreptul de a avea o ofertă clară, în termeni ușor de înțeles. Așadar, nu ezita să semnalezi orice inadvertență cu drepturile pe care ți le oferă banca, înainte să semnezi vreun document.

1. Este un moment potrivit pentru un credit?

Ți-ai făcut toate calculele și ai ajuns la concluzia că dobânda creditului pe care urmează să ți-l asumi este una acceptabilă. Înainte de a face marele pas, ia în calcul și predicțiile economiștilor care semnalează o posibilă creștere a dobânzilor la credite în a doua jumătate a anului și asigură-te că poți suporta eventualele majorări.

2. Află dacă există restricții în privința utilizării împrumutului

Un avantaj major al împrumuturilor personale este faptul că, de regulă, nu există restricții în privința modului în care vrei să folosești banii respectivi. Interesul băncii este acela de a primi de la tine plățile lunare datorate, fără a da importanță modului în care este gestionată suma respectivă. Totuși, există și situațiile mai puțin comune în care contractul te poate obliga să folosești creditul pentru scopul stipulat în document. Spre exemplu, să spunem că ți-ai dorit creditul pentru a achiziționa un televizor de ultimă generație, însă între timp te-ai gândit să te răsfeți cu o vacanță. Dacă ai nelămuriri în privința posibilelor restricții, nu te teme să ceri mai multe explicații înainte să te găsești într-o situație dificilă.

3. Penalități pentru plata anticipată

În mod rațional, dacă ai făcut un împrumut și îți dorești să returnezi banii mai devreme, nu ar trebuie să existe probleme. Din nefericire, însă, unele bănci percep anumite taxe pentru achitarea unui credit înainte de timp. Motivul este unul simplu: prin primirea timpurie a întregii sume de bani împrumutată, instituția pierde dobânda lunară care i s-ar fi cuvenit. Așadar, nu uita să adaugi această clarificare pe lista ta de întrebări.

4. Află dacă vei avea nevoie de garanție sau de garant

De regulă, creditul de nevoi personale nu necesită o garanție sau un garant, pentru a primi votul de încredere de la bancă. Totuși, dacă venitul tău nu este unul suficient de mare, cele mai multe bănci te vor anunța că pur și simplu nu te califici pentru împrumut sau îți vor cere semnătura unui garant. De asemenea, dacă suma este una substanțială, banca ți-ar putea cere să garantezi plata creditului cu o proprietate personală de valoare. Asigură-te că este un pas pe care vrei să îl faci.

Punând întrebările corecte vei afla dacă merită sau nu să îți asumi angajamentul unui credit. În plus, vei fi suficient de informată pentru a ocoli eventualele capcane care ți-ar putea crea mari neplăceri pe viitor. Tot ce îți va rămâne de făcut este să te bucuri de suma primită.

 

Sursa foto: Shutterstock

Comments

comments

Lasă un răspuns