Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Cristina Stancu: Zâmbește, pictează, luptă!

Cristina Stancu: Zâmbește, pictează, luptă!

Se spune că bucuria de a trăi o dă contrastul pe care-l găsești în fiecare lucru sau persoană. Cristiana Stancu este campioană mondială la kickboxing, e pictoriță de icoane bizantine, scrie pentru revista Sport Revolution și a conceput și fondat o revistă de cultură și spiritualitate ortodoxă, Societies, scrisă în patru limbi.

Cristiana este un melanj rar de inteligență, putere, ambiție și sensibilitate. E, după cum ea însăși admite, „mai înainte de a fi femeie, un om în devenire, cu patimi și virtuți, cu lupte și visuri. Cred că pentru mine sunt foarte importante introspecția și reflecția, într-o lume tot mai avidă de succes rapid, artificii spectaculoase și plăceri de moment”, gândire ce nu surprinde având în vedere ce a realizat până acum, la numai 24 de ani.

„Mongol”

Ea este prima, dar şi singura femeie campioană mondială din istoria MMA România și cea dintâi campioană mondială de kickboxing profesionist în cadrul Superkombat. A ajuns aici fiindcă, povestește ea, a avut contact cu artele marțiale „încă de foarte mică, atunci când repetam
cu tata (fost practicant de ju-jitsu) mișcări de karate. Totuși, abia la nouă ani am intrat într-o sală de arte marțiale și am știut că acolo este locul meu! Desigur, condiția sine qua non a fost să învăț foarte bine pentru a merge la antrenamente”, mărturisește ea, condiție îndeplinită prin diploma de la Teologie.

În prezent, deține peste 90 de titluri, medalii și trofee în sporturi de contact precum kyokushin și sei-budokai, kickboxing, box, wushu, kempo, FILA (wrestling), MMA (arte marțiale mixte).

Pentru a atinge astfel de performanțe sportive, Cristiana are zilnic două antrenamente, doarme după-amiaza, apoi citește, pictează și scrie. „De obicei, povestește ea, fiecare zi e o agitație continuă, ceea ce e bine, însă la un moment dat dăunează carierei sportive. Din păcate, în țară este greu să fii sportiv profesionist. E necesar să întreprinzi mai multe lucruri pentru a te susține financiar” – astfel își justifică ea celelalte activități profesionale.

Dacă o întrebi de momentele de neuitat în ring, Cristiana își aduce aminte mereu cu drag de „prima victorie, întâlnirile cu legende ale sportului de luptă, vizitarea Japoniei, câștigarea titlului mondial în cadrul Superkombat. Trăgând linie, am reușit performanțe în opt sporturi de luptă diferite, iar asta e o mare bucurie”, adaugă ea.

Iconografă

„Spre pictură”, spune Cristiana, „m-a tras ața. Prima mea pictură, la șapte ani, a fost o icoană a Mântuitorului. Apoi, nu am pictat cu prepon­de­rență icoane, pentru că mă atrăgea pictura abstractă în ulei. În paralel cu școala, am continuat studiile de pictură. La sfârșitul liceului, profesoara de religie, Niculina Filat, a văzut câteva picturi de-ale mele care înfățișau lupte între îngeri și m-a încurajat să merg la un curs de iconografie ținut de pictorul iconar Ruxandra Lăcătuș, plătindu-mi ea însăși cursurile. Abia la 18 ani am învățat cu adevărat să pictez o icoană autentică, iar asta m-a determinat să aleg specializarea artă sacră din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din București, avându-l îndrumător și mare sprijin pe prof. Alexandru Nicolau.” Așa se face că acum picturile ei se vând cu câteva sute de euro.

Deși cariera ei pare ieșită din comun, Cristiana este ferm convinsă că, „din exterior, probabil este destul de ciudat că elemente atât de diferite pot exista împreună, însă mie mi se par firești. Acestea au fost darurile cu care m-am născut, iar eu nu am făcut decât să muncesc pentru a le înmulți. Contează ce faci tu și modul în care te poți menține ferm și concentrat pe obiectivul tău. Fiecare om are propriul adevăr, iar eu nu vreau să conving pe nimeni de nimic”.

Se retrage în iconografie, așa cum face în viață, cu introspecție și reflec­ție. Este activitatea care o definește spiritual și o liniștește emoțional. Își găsește sanctuarul în familie. „Logodnicul mă sprijină în tot ce fac și ăsta e cel mai important lucru. Apoi, pentru mine este esențială prezența duhovnicului și a părinților (ai mei și ai jumătății mele). Toți sunt alături de mine și mă ajută”, adaugă ea.

Jurnalistă

Având familia mereu alături, Cristiana își manifestă creativitatea și inteligența scriind, fapt pentru care „trebuie să-i mulțumesc profesoarei mele de limba română din școala generală, Silvia Bucur (Sava), care m-a învățat să scriu atunci când participam la olimpiada de română. Îmi dădea foarte multe teme ce vizau creația literară și asta mi-a dezvoltat talentul în ale scrisului. Sport Revolution este prima revistă de sport în care am apărut și mi se pare un vis că acum reușesc să scriu articole, editoriale, să traduc ori să iau interviuri! Pe lângă această revistă, împreună cu logodnicul meu, Octavian Budica, am creat o revistă de cultură și spiritualitate ortodoxă, Societies, scrisă în patru limbi, care la deschidere s-a bucurat de un real succes. Acesta e unul dintre visurile noastre, să reaprindem spiritul românesc autentic și să aducem oameni faini împreună”, mărturisește ea.

Planuri

Ca orice femeie iubită, peste zece ani, Cristiana se vede făcând aceleași lucruri ca azi, având alături doi, trei copii. În plus, își dorește să ajute cât mai mulți oameni prin ce face, cu povestea ei și, de ce nu, dându-le un exemplu. Debordează de optimism și bucurie. Consideră că „femeile românce nu trebuie să-și uite credința, bunul-simț, sinceritatea, rușinea, puterea de a fi mame și de a-și conduce casa în pace. Agresivitatea în afara ringului sau frontului de luptă nu își are loc și îndemn femeile să fie blânde și înțelegătoare. Să transforme invidia în admirație, gelozia în iubire neinteresată și angoasele feminine în idealul femeii autentice, dorite în orice casă”, subliniază tânăra.

Ca filosofie de viață, Cristiana crede în porecla ei: Mongol. „Logodnicul meu mi-a dat această poreclă, care este, de fapt, mai mult un nume de scenă. Mongol înseamnă neînvins, dar nu neapărat în luptă, ci în atitudine. Femeile mongole din vechime erau foarte loiale și puternice. Cred că Mongol poate fi un mod de a fi, de a trăi și de a privi lumea”, conchide ea cu zâmbetul pe buze.

Citește și:

Beatrice Popovici-Vîlcu: Succesul încununează munca

Iren Arsene: Lectura activează imaginația

Ada Hausvater: Să ne unim visurile!

Articol preluat din ediția de aprilie 2016 a revistei Femeia.

Autor: Nicoleta M Dumitrașcu

Foto: arhiva personală

Comments

comments

Lasă un răspuns