Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Cum împletești viața profesională cu cea de proaspătă mamă

Cum împletești viața profesională cu cea de proaspătă mamă

viata profesionala

Chiar dacă te întorci la birou după concediu de maternitate sau după o lungă perioadă în care ai optat să ai grijă de casă, reintegrarea poate fi un proces dificil.

Această perioadă de tranziție vine la pachet cu o serie de provocări, pentru care trebuie să te pregătești din timp. Primul lucru pe care trebuie să-l iei în considerare este că piața muncii s-a modificat radical în ultimii ani.

Pe de o parte, această nouă realitate economică este o provocare pentru toți profesioniștii care trebuie să se adapteze zilnic la noi și noi climate de muncă, politici sau viziuni de business. Pe de altă parte, este o oportunitate de avans în carieră, de care poți profita și tu odată ce-ți intri în mână și te reintegrezi în mediul profesional. Mai ales acum când multe voci din mediul de afaceri, de exemplu Liviu Tudor, vorbesc despre România ca despre o nouă perlă a Europei de Est, care va cunoaște în următorii ani aceeași dezvoltare ca a Poloniei. Mai mult, din ce în ce mai multe companii multinaționale își vor reloca afacerile la noi în țară.

De ce nu ai profita și tu de asta? Înainte să te poți concentra însă pe viața profesională, trebuie să o pui în ordine pe cea personală, mai ales dacă ești în postura în care te întorci în profesie după un concediu de maternitate, de exemplu.

Iată care ar fi lucrurile pe care ar trebi să le iei în considerare:

Fă o listă cu lucruri zilnice de care are nevoie bebelușul, pe care i le pui în bagaj în fiecare dimineață

Fie că îl duci la creșă sau la părinți, trebuie ca în fiecare dimineață să-i faci un bagaj cu cele necesare. Dacă ai o listă cu lucrurile esențiale de care copilul tău are nevoie zilnic, această misiune va deveni una mult mai ușoară și curând vei intra într-o rutină pe care o vei face mecanic, în timp ce îți organizezi în minte ziua de lucru, și care îți va salva mult timp. În plus, vei scăpa de stresul zilnic că ai uitat ceva în urmă. O poți lipi de frigider, să o ai mereu la îndemână. Așă că, dacă înainte de a avea un bebe nu erai genul de persoană care să facă liste, e timpul să introduci acest obicei în viața ta.

Înainte de prima zi de muncă plănuiește o zi în care să fiți doar voi doi

Înainte de prima zi de muncă, plănuiește o zi în care să fii doar tu cu cel mic. Eventual poți rezolva niște lucruri de ultim moment prin oraș. Te vei obișnui cu ce înseamnă să iei copilul după tine peste tot, pentru că asta vei fi nevoită să faci atunci când te vei întoarce la muncă, mai ales dacă nu ai o mașină. Te vei obișnui, de asemenea, cu rutina împachetatului diverselor lucruri pe care să le iei cu tine pentru cel mic. Trezește-te de dimineață, pregătește-i micul dejun, pregătește-i geanta cu cele necesare și plecați împreună, așa cum o vei face zi de zi. Fii atentă la ceas, pentru a cronometra de cât timp ai nevoie pentru a ieși pregătită complet pe ușă.

Obișnuiește-te să folosești un calendar

Ești mamă și vrei să te reintegrezi în câmpul muncii. Evenimente neașteptate vor apărea, cu siguranță. Tocmai de aceea poate fi de mare folos să ții două calendare în paralel. Unul cu viața personală, altul cu cea profesională. Altfel nu vei putea ține lucrurile sub control niciodată.

Fă din somn o prioritate

Pregătește-te psihic pentru prima săptămână. Te va pune la pământ și problemele neașteptate care apar ți se vor părea imposibil de depășit. Tocmai de aceea este foarte important să îți faci un obicei din a te culca cât mai repede posibil în fiecare seară. Încearcă să dormi cu dopuri în urechi și roagă-l pe soțul tău să se ocupe pe cel mic, dacă acesta se trezește pe timpul nopții.

Prioritizează fără milă

Mamele care lucrează trebuie să fie brutal de eficiente. Altă soluție nu există. Așă că va trebui să înveți să identifici prioritățile. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să identifici care îți sunt punctele slabe din domeniul carierei și să încerci să îți consolidezi cunoștințele. La fel de important este ca impactul pe care cariera îl are asupra ta să nu se răsfrângă și asupra familiei tale și, mai ales, asupra copilului tău. Orice altceva va trebui să aștepte.

Și încă ceva: învață să-ți ierți greșelile, pentru că un program foarte încărcat presupune multe scăpări. Vei uita lucruri, le vei încurca, vei face mici greșeli. Trebuie să ții însă minte că totul are rezolvare. Iar când simți nevoia,  răsplătește-te cu o zi de pauză. Ia-ți concediu și bucură-te de câteva ore doar pentru tine.

 

Sursă foto: Shutterstock.com

Comments

comments

Lasă un răspuns